Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sju måneder uten tap

Foto: (FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Når Start løper ut på Lerkendal-matta mandag ettermiddag, er det nøyaktig sju måneder siden Rosenborg tapte mot en norsk motstander.

17. september tapte Rosenborg 1-4 i Rosenes by. Siden har ingen norske lag maktet å tukte trønderne. 12 kamper har endt med 10 seirer, to uavgjorte og en målforskjell på 40-8.

Halvparten av kampene er tippeligakamper, resten privatkamper med Bodø/Glimt (6-0) og Aalesund (5-1) som de svakeste motstanderne. Kontrasten fra tapsrekka RBK var inne i da Per-Mathias Høgmo overtok treneransvaret i august, kunne knapt ha blitt større.

- Er blitt tydeligere
TV 2s fotballekspert Nils Johan Semb er ikke i tvil om at Høgmos inntreden er hovedforklaringen på at Rosenborg har snudd motgang til suksess. Semb ser tydelige endringer i Rosenborgs spill:

- At Per-Mathias har påvirka dette mannskapet betraktelig, er det ingen tvil om. Han har reorganisert laget, spesielt defensivt. Rosenborg er mye tydeligere i det de gjør defensivt, og får en offensiv gevinst av det ved at de vinner ballen i mer gunstige posisjoner, poengterer Semb overfor TV 2 Nettavisen.

Han registrerer også at RBK-spillerne er fysisk langt bedre rustet enn for et år siden.

- Lå nede mentalt
- I fjor vår og sommer så vi en tendens til at Rosenborg orket lite. Så økte de treningsmengdene, og det så vi faktisk resultatene av allerede i de siste kampene i fjor. Og søndagens kamp mot Lillestrøm viste at RBK-spillerne nå har tatt enda et steg, sier Nils Johan Semb.

Han understreker også betydningen av den mentale gjenreisingsprosessen som Høgmo har gjennomført:

- Rosenborg var kommet inn i en fase der folk både i spillergruppa og ellers i organisasjonen sannsynligvis begynte å tvile på kvaliteten. RBK lå rett og slett nede mentalt. Der har Per-Mathias gjort noen viktige grep. Ett av dem er å engasjere Anne Marte Pensgård, som er en meget dyktig fagperson.

Har satt ting i system
Administrerende direktør Nils Skutle i Rosenborg bekrefter langt på vei Sembs observasjoner og vurderinger.

- Per-Mathias kom inn med en veldig klar formening om at det må jobbes helhetlig og profesjonelt i alle ledd av organisasjonen. Det handler om fysisk trening, mental trening, lagbygging og støtteapparat. Det har ikke vært snakk om revolusjonerende forandringer, men mange små ting som er satt i system, poengterer Skutle overfor TV 2 Nettavisen.

- Per-Mathias er dessuten veldig opptatt av kunnskap. Han vil gjøre sine vurderinger basert på fakta, ikke på synsing. Derfor er det nå testing hele veien. På det området har vi kanskje ikke vært flinke nok tidligere, medgir Skutle

Noe av det første Per-Mathias Høgmo gjorde etter at han kom til Rosenborg, var å sette i gang et samarbeidsprosjekt med Olympiatoppen som gjør at Rosenborg nå har sitt eget testlaboratorium på Lerkendal.

Høgmo har også et ønske om å få på plass et system som fanger opp alle detaljer i kampsituasjon – blant annet nøyaktig hvor langt hver enkelt spiller løper.

- Hardt arbeid hver dag
Det er med andre ord mye som peker i retning av at RBK-dominansen i norsk fotball langt fra er et tilbakelagt stadium.

Slik tenker imidlertid ikke Nils Skutle.

- Selvfølgelig har vi et ønske om å sette vårt preg på norsk fotball, men status per i dag er at vi har tatt ett poeng i Tippeligaen i 2006. Det har skjedd veldig mye positivt i Rosenborg det siste halvåret, og det er grunn til å tro at ting har snudd seg og er på riktig vei. Men det handler om å være ydmyk, også når det går godt.

- I denne bransjen handler det om hardt arbeid hver dag. Det er det eneste som gir resultater, fastslår RBK-direktøren.

RBKs 12 uten tap:
25/9-05: Rosenborg - Odd Grenland 6-0*
2/10-05: Ham-Kam - Rosenborg 0-3*
16/10-05: Rosenborg - Brann 4-1*
23/10-05: Vålerenga - Rosenborg 0-2*
29/10-05: Rosenborg - Tromsø 1-1*
27/1-06: Rosenborg - Bodø/Glimt 6-0**
3/3-06: Rosenborg - Brann 1-0**
9/3-06: Rosenborg - Aalesund 5-1**
13/3-06: Tromsø - Rosenborg 0-4**
16/3-06: Rosenborg - Start 2-0**
2/4-06: Viking - Rosenborg 2-3**
9/4-06: Lillestrøm - Rosenborg 3-3*

* Tippeliga
** Treningskamp

NB! I samme periode har Rosenborg spilt 13 kamper mot utenlandske motstandere. Det har gitt tre seirer, fire uavgjorte og seks tap (alle seks i europacup).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!