Sju norske lag på høyeste nivå

Foto: (IF Frøy)

Team Frøy-Trek er et av lagene som øker satsingen neste sesong. Sjekk listen over søkerne!

28.11.11 12:26

I løpet av denne uken skal alle papirer på plass for dem som ønsker å søke kontinentalstatus foran neste sesong.

Foreløpig har generalsekretær Heikki Dahle i Norges Cykleforbund fått signaler fra sju forskjellige aktører.

Naturlig nok opprettholder Joker Merida, Team Øster Hus-Ridley, Team Plussbank-BMC og Ringeriks Kraft-Look (tidligere Team Ringeriks-Kraft) satsingen også neste sesong.

Større ressurser
Utover det har Team Norspons gitt signaler om at de vil søke. Det har også Argon 18 - Unaas Racing og Team Frøy-Trek.

- Det positive med dette må jo være at det bringer mer ressurser inn i norsk sykkelsport, og at flere ryttere får muligheten til å sykle på et høyere nivå, sier Heikki Dahle til procycling.no.

- Å søke kontinentalstatus og øke satsingen, løfter det ut av den daglige klubbdriften, legger han til.

Ønsker innpass i større ritt
Blant klubbene som gjør dette finner man oslobaserte IF Frøy. Klubben har om lag 1000 medlemmer som fordeler seg både på landeveien og i terrenget.

Les også: Nytt, norsk sykkellag

Frøy syklet denne sesongen med amatørstatus, og markerte seg positivt både i Norgescupen og i Tour of Norway.

Ønsket om å sykle på kontinentalnivå neste sesong, henger blant annet sammen med ambisjoner om å få innpass både i norske UCI-ritt og utenlandske ritt.

Utstyrsavtale på plass
Det overhengende målet er likevel å forvalte rekrutteringen til klubbens yngre avdelinger på best mulig vis, og se resultatene av arbeidet på elitenivå.

- Vi har en langsiktig plan på det sportslige og det økonomiske. Vi benytter oss av midler fra klubbkassa. Satsingen er dermed i større grad knyttet direkte opp mot klubben, enn mot en ekstern sponsor.

- I tillegg fortsetter vi samarbeidet med andre samarbeidspartnere og har fått på plass en utstyrsavtale med Trek, forteller leder i IF Frøy, Ivar Kjellhov, til procycling.no.

En skikkelig talentfabrikk
Den nye satsingen bærer navnet Team Frøy-Trek, har altså en søknad inne for å bli registrert som kontinentallag neste sesong.

Laget får Carl Erik Pedersen som sportslig leder, og vil bestå av mellom 8 og 12 ryttere. Fokus blir først og fremst å utvikle talenter fra Oslo og omegn.

- Vi legger stor vekt på utvikling i satsingen vår. Den skal foregå langsomt: Rytterne skal få utvikle seg i ro og mak. Vi synes det er gøy om våre ryttere etter hvert også får prøve seg på lag som ligger på et enda høyere nivå.

Mister toppene
Foran neste sesong har lagets kanskje to største stjerner, Magnus Børresen og Andreas Landa, valgt å skrive under for nystartede Team Norspons.

Det var ikke helt slik klubbledelsen i IF Frøy hadde tenkt det.

- Vi ønsket helt klart å beholde dem, men vi er likevel ikke kritiske til et privat valg som er annerledes enn vårt klubbønske. De er fremdeles medlemmer av klubben vår selv om de forsøker seg i et annet lag. Vi hadde samtaler med dem tidligere i sesongen, men da var vi de muligens ikke helt på om prosjektet skulle bli så bra som det faktisk har blitt. Vi har forståelse for deres valg, presiserer Ivar Kjellhov.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Jarle Fredagsvik

Med Team Frøy-Trek på plass vil konkurransen skjerpes ytterligere foran neste sesong.

Selv om osloklubben ikke er blant de hissigste utfordrerne til den norske sykkeltronen fra starten av sesongen, tror Kjellhov at konkurransen kommer til å bli knallhard utover.

- Det blir en tøff oppgave for alle lag å hevde seg i toppen. Vi går ikke ut og sier at vi skal bli Norges beste sykkellag. Vår ambisjon er først og fremst å etablere oss som lag og å gi unge ryttere muligheten til å bli enda bedre. Deretter skal vi bygge laget sakte opp, så får vi heller se hvor langt vi kan nå med rytterne vi nå har på laget, avslutter Frøy-lederen.

Kamp om de største rittene
Gino Van Oudenhove i Joker Merida er delt i synet om inntredenen til flere nye aktører i norsk sykkelsport neste sesong.

- Det er litt både og. Det gir muligheter for flere ryttere til å kjøre på et høyt nivå, samtidig som det kan by på begrensninger i internasjonale ritt. Arrangører kan ikke rydde plass til alle de norske lagene i rittene sine, dermed blir det kamp om å komme med i løpene, sier Van Oudenhove.

Vurdering av overgangsmarkedet: Jekker noen ned Joker?

Heller ikke Morten Hegreberg i Team Øster Hus-Ridley frykter at det blir for mange norske på kontinentalnivå.

- Det er nok en naturlig del av utviklingen for norsk sykkelsport, men det blir selvsagt en utfordring å få innpass både i de største norske rittene og i utenlandske ritt. Vi har jobbet hardt med å opprette kontakter i utlandet, og deriblant i Italia, mens for eksempel Joker Merida og Plussbank Cervélo jobber med andre kontakter igjen.

- Jeg tror det viktigste kanskje er hvordan støtteapparatet og opplegget rundt rytterne i de nye lagene blir, mener sportsdirektøren i Team Øster Hus-Ridley.

For å bli innvilget kontinentalstatus er lagene nødt til å søke, stille bankgaranti og ellers oppfylle kravene UCI (det internasjonale sykkelforbundet) har til lagene på dette nivået. Norske lag kan i prinsippet også søke om prokontinental eller WorldTour-status, dersom de finner midler som er store nok til å forsvare en slik satsing. Ingen norske aktører har foreløpig klart det, mens Team Saxo Bank i øyeblikket er Skandinavias eneste innslag i verdenstouren.

PS! Det ryktes også at et prosjekt med navn Hedmark Kontinental Team vurderer å søke om kontinentalstatus neste sesong. Det vet foreløpig ikke NCF noe om, ifølge generalsekretær Dahle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.