*Nettavisen* Sport.

Skal arrangere NM i Polen

Foto: Håvard Solerød (www.procycling.no)

- Det kan bli et gjennombrudd for banesykling i Norge, mener initiativtaker.

Fra 22-24.februar arrangeres NM på bane i Warszawa. Du leste riktig; et norgesmesterskap på sykkel skal arrangeres i Polen midtvinters.

- Norges Cykleforbund har bestemt seg for å satse på banesykling. Sandefjord Sykkelklubb blir teknisk arrangør i Polen, forteller primus motor Rolf Morgan Hansen til procycling.no. Han leder grenutvalget for banesykling i NCF.

- Jeg regner med at det blir rundt 50 deltakere. Arrangementet går på en topp innendørsbane som før har vært vertskap for EM og VM, forteller Morgan Hansen.

Drømmer om norsk velodrom
Sist gang NCF arrangerte bane-NM på velodrom var på Hamar i 1993.

- Aldri før har det vært arrangert et NM med så mange øvelser på bane. Det blir nesten et fullt VM-program for junior og senior, damer og herrer. Det vil si at rytterne får prøve seg på alt fra sprint over tre runder med førstemann til mål, til fellesstarter med felt opptil 24 ryttere på banen.

Gjennom 20 år har Morgan Hansen kjempet for at banesykling skal få en større plass i satsingen til NCF. NM i Polen ser han som et gjennombrudd.

- Målet er en velodrom i Norge. England og Australia har skjønt for viktig banesykling er også for landeveissyklister. Alle som sykler i forbundets regi må gå gjennom et opplegg med banesykling. Se bare på Bradley Wiggins som gikk fra bane til å vinne Tour de France.

Mange fordeler
- Hvorfor skal ikke vi også satse på samme måten? Unge syklister får et bredere repertoar å spille på. Banesykling kan være nyttig å dra veksel på i den vanskelige overgangen fra junior til lange distanser og fjell i seniorklassen. Du får et fantastisk tråkk og trykk av å trene på bane, og du må ikke nødvendigvis konkurrere på bane.

Morgan Hansen (51) har 17 NM titler og var blant de ti beste i verden på bane fra 1981-86. Han har en 7.plass fra VM og 3.plass i prøve VM. Han har fortsatt den raskeste tide på 1000 meter i Norge; 1,04min.

Han er fra Sandefjord, og derfor er det praktisk at Sandefjord Sykkelklubb står som teknisk arrangør av NM i Polen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.