*Nettavisen* Sport.

Skal bli Norges Ajax

Foto: VIF Media

Vålerenga tenker helt nytt når det gjelder trening av de yngste barna.

VALLE (Nettavisen): Barnetrening og toppfotball har tradisjonelt vært en dårlig match i Norge, men nå har Vålerenga funnet en modell de mener er skreddersydd for hjemlige forhold. Klubben har snudd opp ned på tidligere tanker om barnefotballen, ansatt to mann i full stilling for å jobbe med fem- til tolvåringer, samt åtte trenerkoordinatorer på deltid.

- Vi skal bli Norge svar på Ajax, sier trener og spillerutvikler Klaus Pettersen.

Ajax har i flere tiår vært en foregangsklubb for sitt arbeid med spillere i yngre årsklasser, og Amsterdam-laget har produsert storspillere på løpende bånd. Noe dårligere vil ikke Vålerenga være.

Talentfabrikken
Forrige uke skrev Nettavisen om Vålerengas Andrea Loberto, som får mye av æren for A-lags-gjennombruddet til flere egenproduserte unggutter forrige sesong, samt Kristian Brix, som tippes som den neste unggutten som vil slå igjennom på Vålerengas førstelag. Nå håper man det blir langt flere som vil ta steget fra de yngre avdelingene og inn på A-laget, og oppskriften er en ytterligere profesjonalisering av arbeidet med de yngste spillerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi startet arbeidet i november 2007 og sammen med barnestyret og Jimmy Munkvold i spissen brukte vi om lag et år på å få på plass til logistikken i organisasjonen. Allerede nå begynner vi å se resultater av arbeidet.

- Av dem som skulle over fra G12 til Elite G13, tok 87 prosent av spillerne steget, og da syntes vi at målet på 70 prosent var hårete, forteller Pettersen.

Tilpasset trening
Fra 13 år har man lov til å toppe laget, før den tid er det Idrettsforbundet strenge regler som gjelder. De mener Vålerenga at de fint klarer å overholde.

- Vi ønsker å holde oss innenfor lovverket. Målet er å gjøre dem til gode mennesker og fotballspillere, og viktig for oss er NFFs prinsipp om «trygghet + mestring = trivsel».

- Det vi gjør annerledes, er at spillerne i større grad får tilpasset treningen ut fra deres nivå, og spiller mye med og mot spillere som er omtrent like gode. På den måten vil hver enkelt føle større grad av mestringsnivå, mens alle trenerkoordinatorene utarbeider detaljerte planer med opplegg og øvelser for hver enkelt trening og periode.

Mengdetreningen er også stor – med fire økter i uka for tolvåringene samt ekstratrening for dem som ønsker det.

Inviterer hele nærmiljøet
Men det er ikke bare på klubbnivå at Vålerenga nå har satset stort på de yngste spillerne. På Valle har man også begynt å trekke inn skolene i nærmiljøet, hvor man tilbyr elevene SFO i Vålerengas regi.

- Vi henter unger i nærmiljøet med buss og taxi, og gir dem tilbud om Fotball-SFO alle dager i uka.

Klikk på bildet for å forstørre.

Strategien er klar.

- Vi vil at Valle skal være en god plass å ferdes på, og vi vil gi ungene i nærmiljøet et godt, fysisk tilbud.

- Dessuten er det viktig for Vålerenga at både foreldre og barn får gode relasjoner til klubben, ikke bare fordi det gir flere tilskuere, men også fordi vi kan trekke dem inn både som trenere og i andre roller i klubben.

Barca-, United- og Liverpool-inspirasjon
Integreringen og profesjonaliseringen har ikke vært tanker som Vålerenga alene har kommet med. Faktisk har man hentet inspirasjon fra øverste hylle i Fotball-Europa.

- Vi har reist rundt i Europa og besøkt lag som Ajax, Barcelona, Brommapojkarna, begge Manchester-klubbene, Chelsea, Liverpool og Atletico Madrid – og vært på foredrag hos mange andre.

- Så har vi satt oss ned, og forsøkt å sette det sammen det beste fra de forskjellige klubbene.

«Unike i Norge»
Vålerenga anser seg selv unike på denne jobben i Norge, og mener allerede de har en unik posisjon i Norge på ungdomsarbeidet, og at andre klubber – også utenfor landets grenser – skal reise på studiebesøk til Valle for å hente inspirasjon til eget ungdomsarbeid. Samtidig ønsker man å gjøre Vålerenga til en av landets mest populære klubber for ungdommen.

- Barnefotballen har tidligere gått for lut og kaldtvann, også i Vålerenga, men nå har vi 34 lag i aldersgruppa fem til tolv år, og rundt 360 spillere.

- Målet er likevel å ha rundt 1000 spillere, sier Igor Aase, den andre heltidsansatte treneren på de yngste alderstrinnene.

Med syv spillere fra egen junioravdeling allerede inne i A-lagstroppen, og også Håvard Nielsen og Chuma Anene som hyppig inventar på treningene, har det allerede grodd godt i Vålerenga. Alt ligger til rette for at det bare skal gro enda bedre i Vålerenga i årene som kommer.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag