Gå til sidens hovedinnhold

Skal bli Tippeligaens største profil

Robinhos gamletrener har planen klar.

MOLDE-FREDRIKSTAD 2-0:

MOLDE (Nettavisen): Da Tom Freddy Aune i forrige uke trakk seg som trener for Fredrikstad Fotballklubb, ble han erstattet av sin til dels ukjente assistent. Men det mange ikke vet, er at Trond Amundsen har en av de mest spennende CV-ene i hele Norge.

Samba
- Jeg kom ned til Brasil i forbindelse med noe forretningsdrift. Jeg fikk en mulighet til å bli med inn på treningsfeltet til Santos, og jeg fulgte dem litt. Så ballet det på seg; jeg kom inn på U21-laget og fikk være med å bidra litt rundt dem en periode, sier Amundsen til Nettavisen.

Det er spesielt én spiller den tidligere Løv-Ham- og Kongsvinger-treneren aldri glemmer. Den brasilianske superstjernen Robinho var nemlig i klubben under 41-åringens opphold. Ifølge Amundsen var det hele en opplevelse.

- I Santos fremelsker de individer i langt større grad enn det vi gjør her. Hjemme er vi veldig opptatt av struktur. Strukturen i Santos handler om at enkeltspillere skal settes opp i det de er gode på. Robinho skulle settes opp én mot én, og det var hele strukturen, fortsetter Amundsen.

Verdens beste
I 2005 forlot ballmagikeren Robinho hjemlandet og Santos, og satte kursen mot Europa. Superspissen havnet i Real Madrid og tok over trøye nummer ti etter legenden Luís Figo. I 2008 var han midtpunktet i en av tidenes overgangssagaer.

Den engelske klubben Manchester City ble kjøpt opp av klubbens nåværende eiere, Abu Dhabi United Group, og på overgangsvinduets siste dag hentet de Robinho for over 300 millioner norske kroner. Dette var en sum som skapte mye større overskrifter i 2008 enn det den ville gjort i dag.

Robinhos Manchester City-karriere gikk ikke helt som partene ønsket, og etter et låneopphold i nettopp Santos ble han solgt til den italienske storklubben AC Milan, hvor han spiller i dag.

Før Milans Champions League-oppgjør mot Arsenal, ble Queens Park Rangers venstreback Taye Taiwo intervjuet av den engelske avisen Daily Mail. Taiwo, som var på lån fra nettopp Milan, fortalte i intervjuet at Robinho var verdens beste spiller én mot én.

Det er nettopp dette gamletreneren vil prøve å få frem hos Tarik Elyounoussi og de andre FFK-angriperne.

- Vi ønsker å få satt opp Tarik i de situasjonene der han er god, og prøve å skape betingelser der han er god. Sånn som i kampen her i dag er, med mye motspill, får han ikke så mange offensive situasjoner som vi kunne ønske. Men vi har en tanke rundt det å få brukt ekstremferdighetene til spillerne våre, og sette dem opp i de situasjonene de mestrer best, forklarer fredrikstadtreneren til Nettavisen.

Ballartisteri
Det har i en årrekke vært påpekt fra norske trenere og eksperter at ferdigheter én mot én har vært en mangelvare hos norske spillere. De få gangene man har fått opp slike artister, har de til gjengjeld blitt store profiler. Et eksempel er Erik Huseklepp.

Da Huseklepp forlot Sportsklubben Brann sank publikumsgjennomsnittet på Brann Stadion. For et FFK som styrer mot 10 millioner kroner i underskudd i 2012, vil høyere publikumstall kunne gi sårt tiltrengte kroner i klubbkassen.

Den nye fredrikstadtreneren håper at mer ballartisteri vil trekke flere supportere til den økonomisk kriserammede østfoldklubben, men vil ikke at det offensive skal gå på bekostning av den defensive strukturen.

- Det hadde vært veldig positivt å fylle opp stadion. Nå er det riktignok sånn at vi kan gå ut med alle de offensive tanker vi vil, og vi kan ha et ønske om å underholde og alt sånt., men det er et spill og en kampdimensjon vi må forholde oss til.

- Hvis motstanderen har mer ball enn oss så hjelper det ikke at vi har lagt en taktikk for hvordan vi ønsker å spille kampen. Uansett hvor offensive vi ønsker å være; hvis motstanderen har ballen, så er det dette vi må forholde oss til, så får vi heller gjøre det beste ut av det når vi vinner ballen, avslutter Amundsen.

Trekker frem Etzaz Hussain
Hovedpersonen selv har troen på at den nye hovedtreneren vil få frem det beste i ham. Den norske landslagsspissen, som har marokkanske aner, er likevel klar på at laget er viktigere enn enkeltpersoner enn så lenge.

- Trond skulle egentlig bli spillerutvikler, og det var den rollen han hadde lyst til å ha også. Han ville jobbe med individer og få frem det tekniske og det lille ekstra fra hver enkelt. Det får han ikke tid til nå, for vi er i en stram periode, forteller Tarik til Nettavisen.

- Det viktigste for oss er å jobbe som et lag og ligge bra defensivt. Vi må være bevisste på det frem til sommerferien, og etter det kan vi trene på det individuelle.

- Vi har flere spillere på laget som er gode tekniske, som Daniel Berntsen og Etzaz Hussain. De er unge spillere som har lyst til å utvikle seg, og da er Trond en fin fyr å ha, sier angriperen som står med 8 A-landskamper for Norge.

Lov å feile
Tarik Elyounoussi har erfaring fra nederlandsk fotball etter et mer eller mindre vellykket opphold i Heerenveen. Han forteller at det er store forskjeller i treningsarbeidet der og i Norge.

- I Nederland trente vi konstant én mot én uansett hvor vi var på banen. Vi var veldig bevisste på det. Det synes jeg Norge også bør lære mer av, vi må få til slike treninger her også. Det handler om å komme én mot én, komme seg forbi og score mål. Spesielt kanter, spisser og lignende, sier Tarik, og utdyper:

- Man er nødt til å bli satt i slike situasjoner på trening og i kamper. Det har ikke skjedd siden jeg kom tilbake fra Nederland.

Der man i Norge ser mer på struktur og defensiv samhandling, leter de beste fotballnasjonene etter spillere som kan gjøre ting på egenhånd. 24-åringen mener spillerne her hjemme må få lov til å prøve og feile uten å få kjeft fra trenerne.

- I Nederland trener de konstant på individuelle ferdigheter. Lagene spiller ofte i en 4-3-3-formasjon, og ytterkantenes oppgave er å gå én mot én med backen uansett hva. Er du midtbanespiller eller back, så er oppgaven din å sette opp kanten i en én mot én-situasjon.

- Du får ikke kjeft om du taper ballen; så lenge du prøver, får du ros. Det er derfor Nederland har fostret frem en del internasjonale kanter som Arjen Robben og Ibrahim Afellay, avslutter Tarik til Nettavisen.

PS. Den tidligere FFK-spilleren Dominic Adiyiah ble i 2010 solgt til nettopp AC Milan, der han i dag er lagkamerat med Robinho.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg