RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PASCAL GUYOT (Scanpix/Afp)

Skal hindre en ny Tour de France-flopp

Sist oppdatert:
Han skuffet hele Frankrike under Tour de France. Nå snakker Thibaut Pinot ut om nedturen.

Det ble stilt enorme forventninger til Thibaut Pinot før årets Tour de France.

Etter en etappeseier og tiendeplass sammenlagt i fjor, ble unggutten hele Frankrikes kjæledegge. En imponerende fjerdeplass i Sveits rundt, skulle toppes med en fantastisk tour.

Slik gikk det så absolutt ikke. På den første fjelletappen fikk han seks minutter i sekken av Chris Froome, etter å ha fått skrekken ned fra Port de Pailhères.

Dagen etter, på den andre etappen i Pyreneene, syklet han over målstreken sammen med grupettoen.

23-åringen klarte ikke å sette noe preg på touren, og dagen etter Mont Ventoux startet ikke franskmannen grunnet sykdom.

God start på touren
For første gang siden den sure Tour de France-exiten snakker nå unggutten ut i et lengre intervju med Cyclism’Actu.

- Alt virket til å gå bra. Jeg hadde en perfekt start på touren, mye takket være mine lagkamerater, sier Pinot.

- Jeg var fornøyd. Så kom vi til Pyreneene, og det som skjedde skjedde.

Over Port de Pailhères satt Pinot med favorittene, men han ble kraftig distansert på vei nedover fra fjellet. Derfor kunne han ikke kjempe med de andre bakkerytterne oppover mot Ax-3-Domaines.

- Jeg fikk panikk og ble anspent. Jeg kjente ikke til nedstigningen. Vi kan ikke rekognosere alle etappene i touren. Det er umulig. Jeg rekognoserte de fleste bakkene, men ikke de to etappene i Pyreneene, så jeg visste ingenting om nedoverbakken. Jeg hadde ikke forventet det.

- I starten var veien virkelig dårlig, med grus og humper. Jeg fikk panikk og mistet kontakten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK SKREKKEN: Ned fra Port de Pailhères ble Thibaut Pinots Tour de France ødelagt. Her fra fjorårets tour, som var en stor opptur.
FIKK SKREKKEN: Ned fra Port de Pailhères ble Thibaut Pinots Tour de France ødelagt. Her fra fjorårets tour, som var en stor opptur.

Var ikke i mental balanse
Pinot forteller videre at han kanskje ikke var helt mentalt uthvilt, og at dette var en medvirkende årsak til at han stivnet i den høye farten.

- Hvis jeg hadde hatt litt mer overskudd mentalt, kunne jeg kanskje klart å sitte med favorittene. Da hadde det blitt et annet ritt. I tillegg kommer kameraet som følger bak deg. Det gjør det bare verre. Du vet at alle ser på deg, og det er forferdelig.

FDJ-rytteren er kjent som en dårlig utforkjører. Spesielt blir han redd når hastigheten blir høye, men nedkjøringen fra Port de Pailhères er i særklasse den verste han har vist i et såpass stort ritt.

- Jeg har et problem med fart. Når det går veldig raskt, blir jeg bekymret. Men igjen tror jeg det handler om mentalt overskudd. Når alt er på stell i hodet, kjører jeg mye bedre. Når man begynner å bli sliten, skjer det motsatte. Det er den eneste måten jeg kan forklare det på.

Etter fjerdeplassen i Sveits rundt var selvfølgelig unggutten på alles lepper. Kunne fjorårets Tour de France toppes? Pinot og laget brukte mye energi på å snakke ham ned, men det hjalp altså ikke.

Slik skal han takle problemene
Selv med årets fiasko er likevel Pinot sikker på at han nok en gang kan vise seg fra sin beste side. Nå planlegger han å trene slik han tåler høyere fart.

- Jeg er en rytter med høye ambisjoner, og disse problemene med nedoverbakker har ødelagt mye. Det skal ikke være slik for alltid, så jeg skal prøve å løse problemene mine.

Både motorsykkel og alpinski kan bli løsningen på Pinots fatale problem.

Etter skuffelsen på den første etappen i Pyreneene håpet Pinot å slå tilbake dagen etter, men med lite søvn ble det nok en tung dag. Han satt med grupettoen til mål.

- På et tidspunkt hadde jeg til og med problemer med å sitte med i grupettoen! Jeg syntes heller ikke det gjorde noe om jeg tapte like mange minutter som dagen i forveien. I etterkant angrer jeg på at jeg fikk smellen mentalt, fordi Navarro, som tapte ni minutter dagen før, ble nummer ni sammenlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT I FJOR: Den åttende etappen i fjorårets Tour de France ble vunnet av Thibaut Pinot. Den åttende etappen i år ble Pinots store nedtur.
VANT I FJOR: Den åttende etappen i fjorårets Tour de France ble vunnet av Thibaut Pinot. Den åttende etappen i år ble Pinots store nedtur.

- Ventoux ødela meg
Pinot fortsatte til tross for den store skuffelsen. Håpet var å komme i form til den siste uken, der flere knalltøffe etapper kunne passe ham perfekt. Så langt kom imidlertid ikke unggutten, som måtte kaste inn håndkleet grunnet sykdom før starten av den 16. etappen.

- Jeg slet med å fullføre på Ventoux. Jeg ga alt og kunne ikke gjøre mer. Så ble sykdommen verre. Hvis det ikke hadde vært for Ventoux kunne jeg kanskje fortsatt, men Ventoux ødela meg.

Til tross for det som trolig er Pinots største nedtur i karrieren, har han ikke hatt en helt svart sesong. Han ble nummer åtte sammenlagt i Katalonia rundt og tok fjerdeplassen i Sveits rundt.

- Det har begrenset skadene. Sesongen er ikke helt forferdelig uansett. For meg handler ikke sesongen bare om Tour de France.

Etter en sykdomsperiode er nå den sterke klatreren tilbake på sykkelen og ser fremover mot resten av sesongen.

Satser mot vueltaen
Hovedmålet virker til å være Vuelta a España, hvor han drar får å ha det gøy på sykkelen igjen. Han håper også å vise nok til å bli tatt ut på den franske VM-laget.

Om han går for sammendraget, etappeseirer eller klatretrøyen i vuelaten tar han som det kommer. Det viktigste er å ha det gøy og dra med seg nyttig erfaring.

- Det blir mitt første treukersritt utenfor Frankrike. Jeg liker å sykle i Spania, så jeg tror det blir en glede å sykle vueltaen. Jeg har alltid blitt fortalt at det er et ritt som er litt mindre farlig, med færre stup og mindre stress. Det er et ritt som kan passe meg.

Med Tour de l’Ain, Vuelta a España, Lombardia rundt og forhåpentligvis VM på programmet i høst ønsker Pinot å vise sin klasse etter nedturen i touren. Med sine eksepsjonelle klatreferdigheter er ingenting umulig for 23-åringen.

Les hele intervjuet med Thibaut Pinot på fransk her (ekstern lenke)!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere