Gå til sidens hovedinnhold

- Skal spille som om det gjelder livet

De norske hockeygutta er på god vei mot kvartfinale i VM.

SVEITS - NORGE 2-3:

«Norge kan umulig slå Sverige», ble det sagt. Med god grunn. Historisk sett har vi aldri slått det svenske hockeylandslaget i et mesterskapet.

Men de blågule ble sensasjonelt beseiret i åpningskampen i VM, og Norge fikk med seg to poeng.

«Men vi kan da umulig vinne over USA», het oppfølgeren.

Sant nok, USA tok med seg alle poengene, men Roy Johansens menn overrasket med en pangåpning på kampen, og ledet lenge mot det NHL-pregede laget.

Den siste kampen i gruppespillet, mot Østerrike, ble en overlegen, norsk oppvisning, og drømmen om kvartfinale snek seg inn i nattesøvnen til de norske hockeygutta.

Men neste hinder på veien het Sveits - en stor hockeynasjon. «Norge kan da umulig overprestere nok en gang», var det noen som mente.

- Fem poeng kan være nok
Om det var prestasjon over evne, eller om det norske hockeylandslaget rett og slett har blitt så bra at det kan hevde seg i verdenstoppen, vites ikke, men sveitserne ble uansett slått 3-2 på isen i slovakiske Kosice.

Dermed står Ole-Kristian Tollefsen og co. med fem poeng i mellomspillet, og er på god vei til VM-kvartfinale - den første siden 2008 og kun den åttende siden den sensasjonelle fjerdeplassen i VM i 1951.

- Det er helt utrolig. Vi har fem poeng og ligger helt i toppen. Det kan være nok, sa landslagstrener Johansen til Viasat, vel vitende om at storlaget Canada gjenstår i mellomspillet.

- Canada har et veldig bra lag. Vi må gå ut med samme entusiasme og nyte at vi jobber for hverandre. Det er en utrolig bra energi i laget nå, forteller Johansen, og lover norske hockeyfans at de skal gjøre alt for å komme til kvartfinalen.

- Vi skal spiller hver kamp som om det gjelder livet.

Jonas Holøs, som ble kåret til banens beste mot Sveits, er ikke i tvil om at Norge kan ryste hockeyverdenen nok en gang.

- Vi kriger! Da kan vi slå hvems som helst. Også Canada. Vi har vist at vi kan ryste de beste.

- Utvisningene straffer oss
Som mot USA og Østerrike, fikk Norge en kanonstart på den første perioden. 1-0-scoringen kom før ti minutter var spilt. Holøs sendte av gårde et nydelig skudd, som kontant plasserte seg i nettaket.

Før den første perioden var over rakk Norge også å gå opp i 2-0. Igjen prøvde Holøs seg fra blålinja, og Per Åge Skrøder plukket opp returen og kriget den inn i nettet to sekunder før perioden var over.

I de neste 20 minuttene mistet Norge overtaket og pådro seg altfor mange utvisninger. Sveits reduserte til 2-1 i en dårlig, norsk undertallsperiode.

- Vi blir straffa av utvisningene. Noen av dem var pinlige, mente Johansen, og viste kanskje til Mats Hansens, som måtte forlate isen hele tre ganger.

Den tredje perioden begynte med norsk undertall, og hjertet som de norske spillerne hadde plassert godt synlig utenpå drakta, fikk besøk av nervene.

De ble imidlertid holdt i sjakk, og mesterskapsdebutanten Lars Haugen i det norske målet, imponerte i nok en kamp, med mange avgjørende redninger.

Men også i den andre enden av isen åpenbarte norsk storspill seg, og troen på seier ble endelig tatt på alvor da Kristin Forsberg kjempet inn 3-1.

- Lykkes med det taktiske
Sveits kom tilbake med 3-2 og sendte norsk hockeypuls til nye høyder. Med ti minutter igjen på tavla og kun ett mål som skilte jubel fra skuffelse, tikket sekundene like sakte som Petter Northugs motstandere på oppløpet.

Men Johansens gutter kriget inn seieren og fikk for tredje gang i mesterskapet høre den norske nasjonalsangen pryde VM-hallens høyttalere.

- Det er en kjempeinnsats over hele linja. Vi lykkes bra med det taktiske, og gutta jobber virkelig knallhardt. De ofrer seg hele tida. Sveits får ikke noe ekstra, sa en lykkelig landslagstrener etter kampen.

Norges kaptein, Tollefsen, sa seg meget fornøyd med disiplenes prestasjoner på isen.

- Det er bra moral i laget. Vi spiller kanskje ikke den peneste hockeyen, men vi jobber for hverandre. Vi blokker skudd og får ting gjort. Jeg syns vi klarte å ri av Sveits ganske greit.

Norge møte Canada i sin neste mellomspillskamp lørdag, før Frankrike, som Norge bør slå, kan komme til å avgjøre norsk kvartfinaleskjebne mandag.

Dersom Sveits taper sine resterende kamper mot Sverige og USA, er Norge sikret avansement uten å vinne flere kamper. Så sant ikke Frankrike vinner begge sine, selvfølgelig. Og vi har jo lært at ingenting er umulig i hockey.

Nettavisen fulgte kampen LIVE!

Kommentarer til denne saken