Gå til sidens hovedinnhold

Skal ta opp arven etter Arvesen

- Det blir som å hoppe etter Wirkola, innrømmer det norske stortalentet.

Kurt Asle Arvesen la sykkelskoene på hyllen etter fjorårssesongen. Med det mistet Norge en av sine beste syklister gjennom tidene.

For den lille bygden Eresfjord var det den lokale helten som takket for seg, mannen som har satt stedet med omtrent 400 innbyggere på kartet.

Nå øyner innbyggerne i Eresfjord at en arvtaker er på vei opp og frem. Deres sykkelstolthet hviler på skuldrene til Plussbank BMC-syklist Bjørn Tore Hoem, et av Norges største talenter.

- Hadde det ikke vært for Kurt hadde jeg nok ikke syklet aktivt. Jeg så opp til han allerede før jeg syklet aktivt selv, forteller Hoem til procycling.no.

Oppdaget av Atle Kvålsvoll
Arvesens tilværelse som proffsyklist har ført til at de to sjeldent har syklet ritt sammen, men en del treningstimer har de to lagt ned sammen i det idylliske landskapet Møre og Romsdal har å by på.

- Jeg har trent en del sammen med han, egentlig helt fra han begynte å sykle. Sykkelsporten er ikke så stor her oppe i Nesset. Det er få som sykler, men han er jo på mange måter et produkt av det treningsmiljøet som finnes her, forklarer Arvesen.

Allerede tidlig i sin karriere begynte Bjørn Tore Hoem å utmerke seg som en svært lovende syklist. Problemet var bare at sykkelmiljøet ikke var stort i Nesset.

Løsningen ble CK Nor og sykkellinjen på Melhus videregående skole. Grunnen til at han flyttet nordover til Trøndelag var Thor Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll.

- Jeg ble plukket opp av Atle Kvålsvoll, som så at jeg hadde talent. Han ville starte opp et juniorlag i Trøndelag og da ble jeg med der.

Samarbeidet dem to imellom ble raskt en suksess. I sitt siste år som junior markerte Hoem seg helt i toppen her hjemme, noe som resulterte i en landslagsplass.

Imponerte på «hjemmebane»
Utviklingen fortsatte da han tok steget opp i seniorklassen. Spesielt imponerende var det å se unggutten i NM på hans andre hjemmebane, i Trondheim, i 2010. Selv om han var en av feltets yngste ryttere satt han for alvor preg på mesterskapet med utrolig offensiv kjøring. Resultatet ble en sterk 10. plass.

Det var mens han ennå var CK NOR-syklist, men før 2011 ble laget lagt ned. Atle Kvålsvoll, som var leder i det trønderske laget, hadde akseptert jobben som sportsdirektør i Plussbank BMC, og dermed var mye av fundamentet for det trønderske laget borte.

Det første Kvålsvoll gjorde var å signere Hoem til det sørlandsbaserte laget, som for øvrig er eid av Norges fremste sykkelprofil, Thor Hushovd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overgangen til kontinentallaget har gitt Hoem et nytt løft.

- Det er den beste sesongen jeg har hatt, helt klart. Å være såpass sterk allerede i mitt andre år som U23-rytter er jeg fornøyd med.

- Jeg var ikke så sterk i starten av sesongen, men det løsnet veldig under GP Norefjell og Ringerike GP.

I de to norske rittene fikk eresfjordingen for alvor brukte klatreegenskapene han innehar. I Norefjell GP var det bare Fredrik Wilmann som klatrer bedre enn Plussbank BMC-rytteren, mens det ble en sterk tredjeplass i Ringerike GP, rett bak hjemmefavoritt og proffsyklist Gabriel Rasch.

- Ringerike og Norefjell var årets høydepunkter. Her følte jeg at jeg var i toppform, samtidig som taktikken stemte. I Ringerike var jeg bare 50 meter fra en seier, erindrer Hoem.

Markerte seg i EM
Den sterke kjøringen ble fulgt opp i Glava Tour of Norway, selv om det ble litt for mye nesten til at han kunne innkassere en topplassering.

Den gode vårsesongen sikret Hoem en plass i den norske U23-troppen som ble sendt til EM. I en knallhard løype med stekende varme imponerte Hoem med en 13. plass, kun èn plass bak Vegard Stake Laengen (som senere ble proff i Team Type 1). Han beviste med det at han er kapabel til å gi noen av verdens mest lovende talenter kamp til døren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter EM ble det en velfortjent pause, før han startet oppkjøringen til høstens store mål, Tour de l’Avenir, populært kalt ungdommens Tour de France. Dette rittet ble en av få skuffelser Hoem måtte takle i fjor.

- Dessverre ble mange ritt, spesielt her i Norge, avlyst. Dette førte til at jeg kun fikk ett ritt før l’Avenir. Det skulle vært mer, og sørget for at jeg kom til det franske rittet med litt dårlig form.

Skuffelsen ble raskt ristet vekk, for Hoem var en del av den spennende U23-troppen som skulle forsvare norske farger i VM i København. Her kjørte han offensivt og endte på en 33. plass, i en løype som passet han mindre godt.

For det er først og fremst som en sterk klatrer at Hoem har markert seg, selv om han også har vist gode allround-egenskaper.

- Ofte har jeg tenkt at etappeløp passer meg best, men så har jeg kjørt ganske bra i en del endagsritt, spesielt EM. Tempo var noe jeg ikke trodde at jeg taklet så godt, men plutselig presterte jeg der også (ble nummer to på temporitt i Eidsvoll, kun slått med to sekunder av VM-deltaker Reidar Borgersen, red. anm.).

Arvesen tror på proffeventyrfor talentet
Nå ser 20-åringen frem til et nytt år i Plussbank BMC. Stortalentet hadde tilbud fra andre lag, men tryggheten samarbeidet med Kvålsvoll gir overbeviste han om at Grimstad-laget var det riktige valget for ham.

Men selv om utviklingen har vært jevn og god de siste sesongene er Hoem alltid på jakt etter måter å bli enda bedre på. Derfor gjøres det noen små endringer i treningsprogrammet foran en ny sesong.

- Jeg har fokus på å bli litt mer rå, sånn mentalt sett. Dessuten blir det å jobbe litt med det taktiske. Vi endrer litt på treningsprogrammet, blant annet kommer jeg nok til å trene litt mer enn tidligere.

Alt for at drømmen om å følge i lærermester Arvesens fotspor og ende opp i et profflag, skal bli en realitet.

- Det blir spennende å følge ham de neste årene, men jeg tror absolutt at han kommer til å bli proff i fremtiden.

- Det gjelder å være grundig og trygg på det man gjør. Nå er han jo i et kjempelag og har et godt miljø rundt seg, det er viktig, forteller Arvesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hoem vet at det er store sko han skal fylle, nå som posisjonen som Ersfjords beste syklist går over til ham.

- Det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Det er jo en drøm å gå i Arvesens fotspor. Han har hatt en veldig bra karriere, så det er ikke bare bare å kopiere det.

Et nettverk av de sjeldne
Sterke resultater i internasjonale ritt er veien å gå for å oppfylle proffdrømmen. Skulle han klare det vil Arvesen gjøre det han kan for å hjelpe unggutten inn på Team Sky eller et annet profflag.

- Det er klart, mer enn gjerne. I tillegg har han også Kvålsvoll og mange andre dyktige folk som ønsker å hjelpe han frem.

Med personligheter som Arvesen, Kvålsvoll og Hushovd i ryggen er det ingen tvil om at Hoem har nettverket som skal til for å nå ut i proffenes rekker.

Med utviklingen han har hatt de siste sesongene er han heller ikke langt unna fysisk sett. Tar han ytterligere steg denne sesongen kan Bjørn Tore Hoem ende opp med å bli Norges neste sykkelproff.

Kommentarer til denne saken