Gå til sidens hovedinnhold

- Skal ta Torino med storm

I Salt Lake City gjorde Norge sitt beste OL siden Grenoble i 1968. Idrettspresident Karl-Arne Johannessen tror Norge kan kopiere bragden i Torino.

Norge slo knockout på sterke vinternasjoner som Tyskland, USA og Russland og endte opp med 13 gull-, 5 sølv- og 7 bronsemedaljer i Salt Lake City for fire år siden - men først etter at doptatte Johan Mühlegg hadde blitt fratatt sine tre gullmedaljer.

- Målet vårt er å gjøre det like bra som sist. Det vil si totalt 25 medaljer, sier idrettspresident Karl-Arne Johannessen til TV 2 Nettavisen.

- Tar ikke medaljene på forskudd
Han advarer likevel litt mot å ha for høye forventninger til de norske vintersportsstjernene.

- Vi vet jo at det i toppidretten er små marginer. Og vi tar det ikke for gitt at målsetningen skal gå i oppfyllelse. Det er mye som skal klaffe, og det ligger mye notorisk arbeid bak å nå det målet vi har satt oss, sier Johannessen.

Idrettspresidenten gleder seg spesielt over at det i Torino-OL har kommet frem nye gullkandidater i tradisjonsrike «norske» idretter som skøyter og hopp.

- Spesielt er det gledelig at vi igjen har gode medaljehåp på skøyter. De har sagt at de har kapasitet til å ta mange medaljer, og det har jo gitt oss forhåpninger. Men også her må vi møte målene med en viss realisme. Marginene er små, og samtidig som de norske skøyterne har blitt bedre gjelder det samme for konkurrentene, påpeker Johannessen.

- Men på skøyter, som er en norsk nasjonalsport, skal en nasjon som Norge ha medaljekandidater i store mesterskap, minner han om.

Tyskland frykter Norge
Tyskland ble i Salt Lake City den nasjonen som sanket flest medaljer. Totalt tok tyskerne 36 OL-medaljer i USA, men måtte likevel se seg slått av Norge på gullstatistikken.

Lederen for den tyske OL-komitéen Klaus Steinbach sier til Reuters at tyskerne ser på Norge som den hardeste utfordreren i toppen av medaljestatistikken, fulgt av Canada og Russland.

- Vårt store mål er å ende på toppen av medaljestatistikken i Torino. Da kan vi vise at Tyskland er et kraftsentrum i internasjonal vinteridrett, sier den tyske OL-lederen.

- Hyggelig at han sier det. Vårt mål er å bli den beste nasjonen i Torino sammenlagt. I Torino har vi definert slagordet «Vi skal ta Torino med storm». Dette er noe vi har kommet frem til etter mange samlinger og kandidater fra de ulike særforbundene har fått sagt sitt, konstaterer Johannessen.

- Hvordan er det mulig for en «liten» nasjon som Norge å utkonkurrere større nasjoner som Tyskland, USA og Russland?

Godt samarbeid
- For det første ligger vintersport naturlig til i Norge, i forhold til klimaet. Men det viktigste er at de ulike særforbundene jobber ekstremt godt. De fanger opp talentene tidlig og tar godt vare på dem, svarer idrettspresidenten.

Og legger til:

- I Norge har vi etablert idrettsmiljøer over lang tid. Den norske idrettsmodellen er i særklasse. Olympiatoppens konsept kombinerer de ulike erfaringene fra de forskjellige særforbundene og etablerer et samarbeid. Den kanskje viktigste nøkkelen til Norges suksess i vintersport er det tverridrettslige samarbeidet.

- Bjørndalen kan bli OL-kongen
Ole Einar Bjørndalen ble OL-kongen i Salt Lake City for fire år siden da han kapret fire medaljer av det edleste metallet.

Karl-Arne Johannessen spår nye bragder for den norske skiskytterkongen i Torino i februar.

- Han kan jo ta fem gull, men det vil i så fall sprenge alle referanser. Tar han to eller tre gullmedaljer er det en prestasjon i seg selv det også, mener Johannessen.

Torino-OL starter med åpningseremoni på Stadio Olympico fredag 10. februar.

De norske gullmedaljene i Salt Lake City i 2002:

¿ Bente Skari - 10 km langrenn (klassisk)
¿ Thomas Alsgaard - 10 km jaktstart (delt gull)
¿ Frode Estil - 10 km jaktstart (delt gull)
¿ Tor Arne Hetland - 1,5 km langrennsprint
¿ Norge - 4 x 10 km stafett langrenn (Thomas Alsgaard, Frode Estil, Kristen Skjeldal, Anders Aukland)
¿ Ole Einar Bjørndalen - 10 km skiskyting
¿ Ole Einar Bjørndalen - 12,5 km skiskyting (jaktstart)
¿ Ole Einar Bjørndalen - 20 km skiskyting
¿ 4 x 7,5 km stafett skiskyting (Halvard Hanevold, Frode Andresen, Egil Gjelland, Ole Einar Bjørndalen)
¿ Norge – curling (Pål Trulsen, Lars Vågberg, Flemming Davanger, Bent Aanund Ramsfjell, Torger Nergaard)
¿ Kjetil André Aamodt - Super-G
¿ Kjetil André Aamodt - alpin kombinasjon
¿ Kari Traa - kulekjøring

Medaljestatistikken fra Salt Lake City i 2002:

Plass

Nasjon

Gull

Sølv

Bronse

Totalt

1

Norge

13

5

7

25

2

Tyskland

12

16

8

36

3

USA

10

13

11

34

4

Canada

7

3

7

17

5

Russland

5

4

4

13

6

Frankrike

4

5

2

11

7

Italia

4

4

5

13

8

Finland

4

2

1

7

9

Nederland

3

4

2

9