Gå til sidens hovedinnhold

Skal tette hullet bak Northug

Sjur Røthe er unggutten du bør følge med på i vinter.

LYSEBOTN (Nettavisen): Petter Northug introduserte en ny tenkemåte i norsk langrennssport.

Skikongen vant sitt første verdenscuprenn som junior, og for etterkommerne har lista ligget høyt.

Helst skal de ha tatt gull i både junior-VM og NM, samt ha markert seg i verdenscupen, før fylte 20 år.

Men mange av dem som har hevdet seg helt i toppen som juniorer, har stille forsvunnet ut av langrennsløypene med årene.

Sjur Røthe har på sin side ikke gjort noen av delene. 23-åringen har en sølvmedalje fra junior-VM, en bronsemedalje fra NM, og har ennå til gode å slå gjennom for alvor på seniornivå.

Nå er vossingen tatt med på det norske allroundslandslaget.

- Det er utrolig moro at jeg har kommet med på landslaget. Det gir meg motivasjon, og jeg håper jeg kan fortsette å ta små steg, sier Røthe til Nettavisen.

Northugs motsetning
Små steg. Ordene norske langrennsentusiaster hater å høre, men som vi kanskje må innfinne oss med dersom vi skal få mer å juble for enn Petter Northug.

Sjur Røthe er på mange måte den rake motsetning av Northug, men likevel kanskje den sterkeste kandidaten til å tette hullet bak skikongen.

Kåre Tønne, som var Røthes' trener i privatlaget Team Manpower, og som var en av favorittene til å overta landslagstrenerjobben etter Morten Aa Djupvik, beskriver landslagets yngste og ferskete medlem på følgende måte:

- Sjur er en «likandes kar». Han er en god type, som har beina godt plantet på jorda, og han har opparbeidet seg gode verdier. Han har utrolig flotte holdninger både til trening og dagligliv, sier Tønne til Nettavisen.

- Vrakingen ble en motivasjon
Røthe ble vraket fra landslaget før forrige sesong, og plassen på U23-laget takket han nei til. Skuffelsen var stor over at han ikke ble tilbudt en plass blant eliteutøverne, og det lovende talentet valgte heller å fortsette på privatlaget Team Manpower.

Etter den imponerende fjerdeplassen på femmila under VM i Holmenkollen, har han endelig blitt tatt inn i varmen.

- Det ble faktisk en veldig motivasjon. Jeg tror på at man må finne positive ting i alt, og prøve å dytte vekk negative tanker, sier Røthe om fjorårets vraking.

- Det er nok en av mine viktigste styrker, at jeg klarer å tenke slik, fortsetter han.

Tønne har samme inntrykk av sin tidligere lærling.

- Han har med seg solid livsballast, og er flink til å se fornuftig på ting.

(artikkelen fortsetter under bildet)

«Ung og lovende» en stund til
Både Tønne og Røthe selv er opptatt av å ikke forvente for mye av den første sesongen på landslaget.

- Han beviste i vinter at han kan prestere på høyt nivå, og kommer til å takle overgangen til elitelandslag bra, mener Tønne.

- Men han er ennå ung, husk. Vi skal ikke forvente for mye av ham. Det er viktig å gi ham dette året. Det er ikke Sjur som har hovedansvar for at landslaget presterer i år. Målet hans må jo være at han skal bli mer stabilt god.

- Jeg prøver å leve under betegnelsen «ung og lovende» en stund til. Men jeg skjønner at når man er på laget, må man prestere, sier Røthe.

NM på hjemmebane
Uten store mesterskap blir Tour de Ski langrennssportens store høydepunt i vinter. Røthe, som er en god distanseløper, men ikke på toppnivå i sprint, tror han skal klare å henge med favorittene.

- Jeg har aldri gått der før, så det er vanskelig å si nøyaktig hva jeg håper å oppnå, men jeg vil selvfølgelig henge med i sammendraget.

Tre uker etter den Tour de France-inspirerte verdenscupkonkurransen i Sentral-Europa, kommer NM til Voss – Røthes hjemsted.

- Det blir tøft å hente seg inn til NM, men jeg håper jeg får gjort en fin figur der.

- Tour de Ski og NM kommer tett på hverandre, og det er ingen tvil om at Tour de Ski blir en utladning. Men det er noe eget ved å gå NM på hjemmebane. Jeg tror han klarer å mobilisere til det, mener Tønne, som har latt seg imponere av Røthes nøyaktighet når det kommer til trening og forbredelser.

- Han gjør riktige ting, og husker også å gjøre de små tingene som kan bli avgjørende. Det er noe av det han er flinkest til.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken