RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal unngå en ny gresk tragedie

(foto: scanpix)
Sist Hellas deltok i et internasjonalt mesterskap, scoret de ingen mål og ble sendt hjem med null poeng. Nå skal Otto Rehagels menn unngå en ny gresk tragedie.

De fleste grekere har stort sett OL i tankene i sommer. De færreste tenker over at Hellas har et slagkraftig mannskap som kan tukte de fleste i sommerens EM også.

Hellas møter vertslandet Portugal i åpningskampen i EM, en kamp som sparker i gang en tre uker lang fotballfest. Mange ble overrasket over at Hellas klarte å kvalifisere seg, og nå håper grekerne at EM kan bli starten på et fantastisk sportsår for det tradisjonsrike landet.

Ingen mål
Hellas er imidlertid nødt til å heve seg betraktelig i forhold til det de leverte sist de deltok på den internasjonale arenaen i mesterskapssammenheng. I VM 1994 fikk de ingen poeng og scoret heller ingen mål. Hellas huskes kanskje best fordi landet var det siste laget som slapp inn et mål fra foten til Diego Armando Maradona.

Hellas har fått en vanskelig pulje. Portugal vet alle at har et bra mannskap. Russland, som Norge nylig slo 3-2, er ute etter hevn mot grekerne, siden de måtte igjennom playoff for å komme seg til EM. Hellas vant nemlig kvalifiseringspuljen sin.

Hellas har imidlertid masse selvtillit med seg inn i turneringen, både etter den gode kvalifiseringen, og også etter bra resultater i treningskampene. I fjor spilte de blant annet uavgjort 1-1 mot Portugal i Aveiro.

Miks av rutine og erfaring
Grekernes suksess er avhengig av at de unge og gamle rutinerte spillerne klarer å finne det ut av hverandre.

- Vi har erfarne spillere som har møtt de beste spillerne i utenlandske serier, og vi kan se dem inn i øynene uten å være redde. Selv mange av våre unge spillere har spilt flere ganger i Champions League, sier Stelios Giannakopoulos til Reuters.

Midtbanespilleren har vært i Bolton i inneværende sesong, og gjort sine saker bra.

Det var en miks av utenlands-baserte talenter og unggutter med europeisk erfaring som tok Hellas til topps i kvalifiseringen, der de var i gruppe med Spania og Ukraina. Midtstopperne Nikos Dabizas og Romas Traianos Dellas sto virkelig fram mot slutten da det gjaldt som mest.

Satte rekord
Otto Rehagels menn slapp ikke inn mål mot slutten, hele 540 minutter holdt Antonis Nikopolidis nullen, noe som er rekord i Hellas. Laget vant også seks kamper på rad.

- Vi har ikke tenkt til kun å delta. Vi har tenkt å gjøre noe også, sier Rehagel.

Laget har definitivt blitt bedre siden 1994. I år var det tre greske lag i Champions League, Olympiakos, Panathinaikos og AEK Athen, men alle ble slått ut i gruppespillet, men Panathinaikos fikk spille videre i UEFA-cupen.

Hellas kan bli EMs store overraskelse, men mest sannsynligvis vil mesterskapet vise at laget fortsatt har en bit å gå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere