Det er ikke bare på fotballbanen det går heftig for seg. Nå har det to helger på rad kokt over for langrennsløpere.

I Kuusamo for halvannen uke siden var det Odd-Bjørn Hjelmeset som kom i fokus. Først koliderte han med en sveitsisk smører i løypa. Etter løpet tok Hjelmeset tak i jakken på smøreren, og trykte ham opp mot en bil. Smøreren fikk bot, Hjelmeset skriftlig advarsel fra Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Lørdag kom gemyttene igjen i kok, denne gang under sprinten i Düsseldorf. Svenske Robin Bryntesson begikk en hodeløs manøver i den siste svingen, og satte sveitsiske Cristoph Eigenmann ut av spill.

- Usportslig oppførsel
Etter målgang svarte Eigenmann på tiltale. På TV-bildene (se videovindu nedenfor) ser det ut som Eigenmann skaller ned Bryntesson. Juryen mente imidlertid det dreide seg om en dytt.

Bryntesson ble disket, Eigenmann fikk skriftlig advarsel fra FIS.

Slik forklarer assisterende TD Georgy Kadikov jurybeslutningene:

- Bryntesson hoppet på skiene til sveitseren, og etter krasjet prøvde han å holde igjen staven. Det er forståelig at sveitseren ikke var fornøyd, og han viste sin reaksjon ved å røre konkurrenten med hånden. Svensken falt i snøen, og vi vurderte det som klar usportslig oppførsel.

Hør hele Kadikovs redegjørelse her (ekstern lenke)

- Traff med hånda
Og selv om TV-bildene altså antyder at Eigenmann gjør mer enn å «røre konkurrenten med hånden», aksepterer Sveriges norske sprinttrener Arild Monsen vurderingen.

- For meg så det også ut til at han ble skallet ned, men jeg har snakket med de involverte og fått bekreftet at det var hånda han traff med, sier Monsen til Nettavisen.

Han synes det er greit at Bryntesson ble disket, mens Eigenmann slapp unna med advarsel.

- Reglene er slik at man ikke blir diskvalifisert for ting som skjer etter selve løpet. Så kan man selvfølgelig diskutere om Eigenmann skulle hatt en strengere reaksjon enn en skriftlig advarsel, for eksempel en bot. Men vi anser oss uansett som ferdig med denne saken, sier Monsen.

Vil ikke ha slåssing
- Kommer dere til å følge opp overfor FIS med tanke på lignende hendelser i framtiden?

- Nei, FIS har en regelkomité som følger med på det som skjer. Vi overlater til dem å ta seg av slike ting, jeg har nok med å trene seks utøvere.

- Men jeg ønsker i hvert fall ikke at mine løpere skal være involvert i episoder som kan minne om slåssing, sier Arild Monsen.

Se dramaet her - den aktuelle episoden starter ca. 30 sekunder ut i videoen.

HTML EMBED