Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skandaledømming i hockeyfinalen

Foto: (TV 2 Sport)
Sist oppdatert:
Drama da Stavanger ble snytt for soleklart, avgjørende mål. Se episoden her.

STAVANGER - VÅLERENGA 2-1 etter Sudden Death

- Vi har ikke videodømming i Norge dessverre, sier en spak dommer til rasende Stavanger Oilers spillere på isen under den første ekstraperioden i den fjerde hockeyfinalen mot Vålerenga.

Da har akkurat Juha Kaunismäki satt pucken i mål og avgjort kampen slik at Stavanger utligner til 2-2 i finalekamper i best av syv spilte kamper - tror alle de jublende Stavanger-spillerne og hjemmepublikum, men den gang ei.

Ingen av de fire dommerne så at pucken var inne i mål, enda pucken var langt inne og beveget nettaket, samtidig som linjedommeren sto med perfekt utsyn til mållinja, samt at den dedikerte måldommeren som vanlig kun har én oppgave - å se om pucken er i mål eller ikke.

- Den var inne! Alle sier den var inne, roper Stavanger-spillerne til dommeren.

Men til ingen nytte. Kampen ble satt i gang igjen.

- Største feilen i karrieren
Ingen mål ble godkjent i den første ekstraperioden, og i pausen foran den femte perioden var selvfølgelig dommertabben det store samtaleemnet.

- Det er jævla synd. Det er den største feilen jeg har sett i hele karrieren min, sier «målscorer» Kaunismäki til TV 2.

TV 2s ekspert i studio Geir Hoff forsvarte til en viss grad dommerne.

- Det var jo mål, og dommerne vet det i ettertid, men de fikk det ikke med seg, så de kan ikke godkjenne det. Jeg skal forsvare dommerne litt, for vi i studio ser reprisen i superslow, mens det går veldig fort på isen, sier Hoff.

Se den omtalte annulleringen i videovinduet under. Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED
TV2Player.insert(418255,"playerProgram418255", {stretch: 'fill', noCompanion:true});

- Ikke fysiker, men det er sunn fornuft
Stavanger-trener Petter Thoresen var rystet over episoden.

- Det er nesten tragisk. Hvis pucken hadde truffet stanga ville den sprettet helt annerledes. Jeg er ikke fysiker, men det er på en måte sunn fornuft, mener Thoresen.

Rettferdig seier
Men 4.38 minutter ut i den femte ekstraperioden falt avgjørelsen. Og heldigvis får man nesten si - det ble en rettferdig avgjørelse.

Stavangers Snorre Hallem knallet pucken i mål og ble dermed matchvinner.

Men dramatikken stoppet ikke der.

For Vålerengas Brede Csiszar gikk ifølge TV 2s kommentatorer inn i en takling på jublende Stavanger-spillere, og dermed brøt det ut fullt slagsmål og kaos på isen. Etterhvert fikk dommerne roet situasjonen, og Stavanger-spillerne kunne ta imot hyllesten fra hjemmepublikum, samtidig som dommerne delte ut flere straffeminutter, som ikke vil få noen effekt på de kommende finalekampene.

- Det er deilig å vinne 3-1 i sudden death. Det er ikke ofte man gjør det, sier en glad Snorre Hallem til TV 2 etter kampen og trekker dermed inn det annullerte målet i resultatet.

- Dette var virkelig godt. Vi måtte ha en seier i dag. Det var fortjent, for vi var mye bedre enn dem nesten hele tiden i ekstraperiodene, sier Petter Thoresen.

Det siste var ikke Vålerengas trener Espen «Shampo» Knutsen enig i.

- Jeg synes vi gjør en bra match, og at vi har klarere målsjanser enn dem. Men det er kanskje greit at de vinner, sier Knutsen til TV 2.

Vålerenga i føringen før kampen
Før oppgjøret ledet Vålerenga 2-1 i kamper i NM-finalen i ishockey. De ville med seier nærmest ha avgjort finalen som spilles best av syv kamper.

Men Stavanger ville vise hjemmepublikummet at søndagens stygge 0-5-tap på Jordal bare var et arbeidsuhell. Og tirsdagens kamp ble en helt annen.

Det ble tett og jevnspilt fra start, og etter to perioder var stillingen fortsatt 0-0. Men allerede etter 53 sekunder av den siste perioden tok Vålerenga ledelsen ved Anders Fredriksen.

Spillet bølget frem og tilbake og Stavanger hadde flere muligheter til å utligne. Laget fikk uttelling ved Mika Suorniemi etter åtte minutter, etter at Vålerenga-keeper Patrick DesRochers hadde klønet med en avklaring.

Kampen til ekstraperioder
Tredje periode ble svært begivenhetsrik og velspilt, og begge lag kunne fort ha avgjort kampen. Men flere pucker fant ikke nettmaskene i tredje periode, og dermed gikk kampen til sudden death, noe alle objektive tilskuere var glade for.

Og publikum fikk ytterligere valuta for penga. Det offensive spillet fortsatte, og sjansene fortsatte å florere til begge lag, før det foreløpig toppet seg med det annulerte målet som helt klart var inne i Vålerenga-buret.

Dermed var det godt for både Stavanger Oilers og dommerne at Snorre Hallem avgjorde til Stavangers fordel i den femte perioden.

Torsdag spilles den femte ishockeyfinalen på Vålerengas hjemmebane Jordal.

Kampfakta finner du på hockey.no .

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!