ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Denne uken er det «SM-veckan» i Sverige. I likhet med Norge er det tradisjonsrike svenske mesterskapet en folkefest, men i år dropper flere av de største stjernene mesterskapet.

Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Ebba Andersson, Emma Ribom, Johanna Hagström og William Poromaa stiller ikke til start i svenskenes versjon av NM. De velger i stedet å prioritere verdenscuprenn i Toblach til helgen og å lade opp til VM i høyden.

Heller ikke Frida Karlsson stiller i SM. Hun skal etter planen også gå i Toblach etter å ha slitt med sykdom etter Tour de ski.

– SM er viktig for oss aktive, så det kjennes ikke bra i hjertet at man gjør det valget. Men alt handler om å optimalisere mot mesterskap, sier Svahn til Aftonbladet om den tøffe beslutningen.

Les også: Reagerer på VM-uttaket: – Ubegripelig

– Må innse alvoret

I Norge var det NM for drøyt to uker siden, og da haglet kritikken mot landslagsledelsen ettersom flere eksperter mente at de norske stjernene ikke prioriterte NM nok.

Johannes Høsflot Klæbo kom ikke på start i hele tatt, mens Pål Golberg og de beste sprinterne reiste fra NM for å gå verdenscuprenn i Livigno etter å ha gått én NM-øvelse.

Therese Johaug hadde en viss forståelse for at noen av løperne prioriterte verdenscupen, men syntes samtidig at der var leit at det ble sånn.

– Det er veldig uheldig at vi mister mange av de beste løperne her på et NM, sa hun til NRK.

I tillegg til Klæbo og de beste sprinterne som forlot NM, var det flere landslagsløpere som meldte forfall til norgesmesterskapet på grunn av sykdom.

Stjernefallet i både Norge og Sverige under de nasjonale mesterskapene får Nettavisens langrennskommentator Torbjörn Nordvall til å reagere kraftig.

– Det er kritikkverdig i Norge, og enda mer kritikkverdig i Sverige, sier han.

– Det svenske skiforbundet må innse alvoret i at man ikke har bedre deltakelse i det som er selve grunnfjellet. Det nasjonale er faktisk det viktigste av alt, sier Nordvall videre.

Les også: Jussprofessor i strupen på Jacobsen: – Patetisk

– Forferdelig

Langrennskommentatoren mener ledelsen i både Norge og Sverige burde gjort mer for å forhindre at de nasjonale mesterskapene kolliderer med verdenscuphelger.

– Jeg synes det er forferdelig at det svenske og norske skiforbundet ikke har prøvd å påvirke FIS med verdenscupkalenderen. Dette har de kjent til lenge og de sitter med delegater der, sier Nordvall til Nettavisen.

Langrennssjef Espen Bjervig er til en hvis grad enig i det Nordvall sier, men påpeker at dette stort sett bare er et problem i Norge og Sverige.

– Men vi kan helt sikkert bli flinkere til å planlegge det. Vi valgte å ta det i en frihelg etter Tour de ski, men så krasjet det med en sprinthelg i Livigno, sier han til Nettavisen.

At flere av de store stjernene dropper det nasjonale mesterskapet mener Bjervig har blitt et gjentakende problem i mesterskapsperioder med et stadig tettere verdenscupprogram.

– Utøverne trenger hvileperioder i forkant av mesterskap, så dette er bare noe vi må jobbe med. Jeg tror ikke det nasjonale mesterskapets tid er død, for det vil stå høyt lenge, sier han.

Les også: Til angrep på finsk stjerne: – Ikke fair play

– Spesiell kritikk

Bjervig måtte svare på mye kritikk under NM for at mange av landslagsprofilene enten ikke stilte eller reiste videre på verdenscuprenn. Han synes mye av kritikken ikke var berettiget.

– De sprinterne som dro til Livigno for å gå hadde absolutt på ingen måte en ideell oppladning for å gå i Livigno, men NM var så viktig for dem at de valgte å gå NM først for så å dra til Livigno. Det var det jeg synes ble litt spesiell kritikk, sier han.

Les også: Dette stempelet vil ikke Stavås Skistad ha

SM startet med sprint i fristil onsdag, hvor Anna Dyvik vant kvinnenes renn, mens Olof Jonsson vant herrenes renn.

Det svenske mesterskapet fortsetter med 10 og 15 km fristil onsdag, og 15 og 30 km fellesstart og stafett i helgen.