*Nettavisen* Sport.

Skeptisk til nye dopingregler

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Fra 1. juli skal dopingjegerne vite hvor alle toppidrettsutøvere er. Hver dag og nesten hver time - hele året. - Nesten verre enn å sitte inne med prøveløslatelse, sier Olaf Tufte.

26.05.04 10:03

De nye verdensomfattende dopingreglene som trer i kraft 1. juli er knallharde. Da må de fleste av verdens idrettsutøvere, uavhengig av idrett, sende inn en grov oversikt over hvor de skal være hele det kommende året.

For hvert kvartal skal utøverne så sende inn en mer detaljert oversikt over hvor de befinner seg. De må fortelle hvor de er, stedets adresse og hva de skal gjøre der. Alle endringer må umiddelbart meldes inn.

Skulle en utøver melde fra feil opplysninger tre ganger, vil det kunne bli aktuelt med utestengelser fra tre måneder til to år.

- Nesten verre en prøveløslatelse
- Satt på spissen så blir dette nesten verre enn å sitte inne med prøveløslatelse. Da har man jo bare meldeplikt en gang om dagen, sier roeren Olaf Tufte til TV 2 Nettavisen.

Han og mange andre norske idrettsutøvere vil dopingen til livs, men sier rett ut at reglene virker veldig firkantede slik de står nå.

- Jeg mener at dette blir for dumt, men vil selvfølgelig bidra til at vi kan finne løsninger på dette. Dette har jo allerede vært praktisert en stund i Norge uten problemer. De har funnet løsninger. Det betyr vel at reglene ikke er så firkantede som de virker på papiret, sier Tufte videre.

Skulle Tufte bestemme seg for å gjøre noe annet enn det han har meldt inn, må han være tilgjengelig på telefon i løpet av kort tid. Det betyr at en tre timers treningsøkt i verste fall kan gi én advarsel. Ved tre advarsler risikerer man så utestengelse.

Fotlenke


Klikk på bildet for å forstørre.

- Det føles som om vi må gå med en fotlenke, sier den svenske alpinisten Anja Pärson til Aftonbladet.

- Det virker nesten som om det hadde vært enklere med GPRS, men det hadde jo blitt for dumt det også, sier Tufte videre.

- Jeg tror egentlig ikke vi blir så rammet av dette. Det er nok verre for andre, og kan nok bli et uromoment i treningen, akkurat som vektreglene for oss. De har de beste intensjoner, men dette kan nok gjøre livene våre vanskeligere, sier hopper Bjørn Einar Romøren.

- Vi bruker skjønn
300 norske utøvere vil få beskjed om at de har infomasjonsplikt. En del norske utøvere har allerede gjort dette i et par år, men det nye er at man nå altså kan straffes hvis man melder feil tre ganger.

Anders Solheim i Antidoping Norge hevder at reglene kan virke firkantede, men at de ikke er det.

- Hvis regelverket blir håndhevet uten bruk av skjønn, så kan jeg forstå frustrasjonen. Men sånn skal det ikke være. Hvis en utøver drar på tre dagers shopping-ferie til London skal vi ikke vite at han for eksempel er på Oxford Street mellom 10 og 12, og Bond Street mellom 12 og 14. Utgangspunktet for dette er at vi skal kunne finne utøverne, men vi skal håndheve dette med skjønn, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

- Tidligere har det vært et problem at det har vært vanskelig å finne utøvere. Det har vært mulig å reise bort i 1-2 måneder før et stort mesterskap, dope seg, og så komme til mesterskapet og konkurrere. Den døra stenges nå, legger han til.

Ikke automatisk straff
Solheim understreker også at det ikke er automatisk utestengelse hvis man skulle melde fra feil tre ganger.

- Det er ikke sånn i det norske rettssamfunnet at en utøver blir dømt sånn helt uten videre. Vi har et uavhengig domsutvalg. Hva slags forklaring man har har fortsatt avgjørende betydning. Hvis en utøver har en god og legitim forklaring på hvorfor han eller hun ikke var å treffe en dag, så er det heller ikke sikkert at det ender med en advarsel. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Solheim videre.

- Forutsetningen er at toppidrettsutøvere trener og konkurrerer stort sett hver dag. Vi forventer at de oppgir hvor dette skjer. Skjer det har vi kommet langt, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.