Marit Bjørgen forteller i boken sin «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen» at fokuset på kroppen hennes fulgte henne som en skygge, og at det til tider var så trettende at det tærte på idrettsgleden.

Hun forteller at det på et tidspunkt gikk så langt at Skiforbundet ba henne om å dekke seg til.

Les også: Bjørgen fikk sjokkbeskjed om doping: - Fikk panikk

Reagerte på situasjon på «Skavlan»

Etter flere år med motgang fikk hun endelig kroppen til å fungere igjen til OL i Vancouver i 2010. Men i tiden etter opplevde hun gang på gang å bli konfrontert med utseendet sitt.

Blant annet da hun etter OL-suksessen i 2010 var gjest i talkshowet «Skavlan».

«Fredrik Skavlan konstaterte at hun hadde Skippern´armer, før han ba henne vise fram og stramme bicepsen så alle kunne se. Det ble også vist et arkivbilde av henne, lettkledd i sommerlig treningstøy. Marit ble fullstendig overrumplet av retningen intervjuet tok, og tydelig brydd sa hun at hun ikke likte å vise fram muskler på den måten», står det i boka.

Kommentarene på Bjørgen sin kropp sluttet ikke etter dette. Da hun vant to priser under Idrettsgallaen i 2012 ble kroppsfasongen hennes et tema.

Hun ble fotografert i en ermeløs kjole mens hun løftet opp et av trofeene, og overarmsmusklene hennes var i helspenn.

Les også: Rister på hodet av spinnville Manchester United-rykter: –⁠ Høres ut som rent oppspinn

Skiforbundet tok kontakt

Dette bildet førte til at det begynte å koke i sosiale medier, ifølge boka.

«I Finland ble bildet koblet til gamle dopingpåstander. Flere polske medier kontaktet Scanpix for å få kjøpe bildet av Justyna Kowalczyks argeste rival. Her hjemme ble hun rådet til å kle seg annerledes», står det i boka.

VGs motenettsted, MinMote, rådet Bjørgen til å ikke velge kjoler som fremhevet musklene hennes.

Også ledelsen i Skiforbundet tok kontakt, forteller Bjørgen. De mente det kunne være lurt av henne å dekke seg litt mer til etter disse situasjonene.

«Jeg er glad jeg er 30 år og hardhudet,» sa Marit om all den uønskede oppmerksomheten. Samtidig følte hun at noen av utsagnene grenset til mobbing. Hun var rent ut sagt drittlei, men også bekymret for yngre og mer sårbare jenter enn henne», beskrives Bjørgens reaksjon på dette.

Alt fokuset på Bjørgen sin kropp førte til at hun etter hvert begynte å kle seg annerledes. Hun følte at kroppsfokuset var så ødeleggende.