Gå til sidens hovedinnhold

Skiforbundet ber utøverne unngå bilder hvor de viser mye kropp: Klæbo og Johaug får skryt

Norges Skiforbund vil ikke sende feil signal til ungdom og har oppfordret egne utøvere til ikke å dele bilder med fokus på egen kropp. Nå får Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug skryt.

Senest i høst skrev Nettavisen om vektproblemer i langrenn. Landslagsstjerne Astrid Uhrenholdt Jacobsen var blant dem som ønsket mer åpenhet rundt problematikken.

Nå har også svenske SVT satt fokus på temaet og denne uken har de snakket med NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen som fortsatt er bekymret for spiseforstyrrelser blant yngre utøvere.

- Det har aldri vært verre enn nå, sier Sundgot-Borgen til SVT.

Hun forteller at mange av utøverne blir påvirket av sine forbilder som i enkelte tilfeller er tynne.

- Blant de som er best på ski så har vi noen som er naturlig tynne. Når utøvere, trenere og foreldre ikke vet bedre og ser at tynne utøvere presterer bra, så tror de at det er sånn man må se ut for å lykkes. Da har vi et dilemma, sier NHI-professoren.

Skiforbundet: - Beskjeden er enkel

Norges Skiforbund har bedt deres egne utøvere om å tenke seg om før de deler bilder av egne kropper i sosiale medier. Nettopp for å unngå å påvirke ungdom til å tro at man er nødt til å se ut som en toppidrettsutøver, skriver SVT.

Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund, forteller at det er viktig at utøverne forstår forskjellen på en ung skiløper og en skiløper på elitenivå. Hun forklarer til Nettavisen at utøverne har fått et tydelig budskap.

- Beskjeden er så enkel at man er et forbilde for unge utøvere og da må de tenke over hvordan de som forbilder skal fremstå. De har en toppidrettskropp som kanskje har vært aktiv i 15-20 år, mens de som skal inn i idretten ikke skal ha det samme fokuset, sier Baldishol til Nettavisen.

Les også

Iversen hørte snakk om de norske kvinnenes spisevaner, men landslagstreneren slår tilbake

I intervjuet med SVT trekker Baldishol frem Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug. Hun mener de to stjernene har blitt flinkere til å ha fokus på hva slags bilder de legger ut.

Til Nettavisen forkarer Baldishol at utøverne generelt i Skiforbundet har vært positive til retningslinjene de har fått.

- Det er bare å gjøre dem bevisst på det og da synes jeg de er veldig flinke i mange sammenhenger, sier utviklingssjefen.

- Dette er utøvere som trener og er aktive. På sommeren så er det ikke lett å ha på seg mye klær heller, men jeg tror de har blitt litt mer bevisste på det og det synes vi er veldig positivt, sier Baldishol.

Johaug passer på

Nettavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra Therese Johaug, men hennes manager Jørn Ernst svarer på hennes vegne.

Han forklarer til Nettavisen at Johaug er oppmerksom på hva slags bilder hun deler i sosiale medier og at hun støtter budskapet fra Norges Skiforbund.

- Hun er veldig bevisst på det og hun er enig i de retningslinjenen. Hun stiller seg hundre prosent bak det og synes det er kjempebra, sier Ernst.

Nettavisen har også forsøkt å få en kommentar fra Johannes Høsflot Klæbo, men hans manager og far Haakon Klæbo forteller at 22-åringen er bortreist og ikke har mulighet til å kommentere.

Kommentarer til denne saken