Gå til sidens hovedinnhold

Skihelt raser mot forbundet

Skiforeningen vil lage kunstsnøløype i Holmenkollen. - Galt, sier Gudmund Skjeldal.

(iOslo.no) - Gudmund Skjeldal, som sammen med Vegard Ulvang jobber med et klimainitiativ fra skisportentusiater, er skeptisk til en fem kilometer kunstsnøløype i Holmenkollen for å redde ski-VM i 2011.

- Jeg synes det er galt dersom en slik løype vil ligge klimaet ytterligere til byrde, sier Skjeldal som medgir at vi er i en vanskelig situasjon. Gudmund Skjeldal er broren til Kristen Skjeldal, men la opp noen år før sin gullmedaljevinnende bror.

Skiforbundet vil ha kunstig

Det var Skiforeningen, Norges Skiforbund og Oslo Idrettskrets som i dag framsatte planer om et 5 km frysespor i Holmenkollen.

Til NRK sier sier avdelingssjef i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

- Det er en fem kilometer lang løype, med snøproduksjon langs løypa, og fryseelementer. Det gjør at man kan bevare kunstnsøen hvis det ikke kommer snø eller kulde ovenfra, sier Eidaker.

Bør ikke bygges

- Dersom det her er snakk om et energikrevende anlegg som belaster klimaet ytterligere bør det ikke bygges, sier Skjeldal. Noe annet er det hvis det kan inngås kontrakter med leverandører av vind eller andre fornybare ressurser som gjør at slike prosjekter blir realisert. Men i utgangspunktet er skisporten avhengig av snø fra oven for å eksistere.

- Selv om det betyr at skisporten dør ut?

- Jeg vil ikke være så kategorisk. Skiaporten står ikke og faller med denne kunstfrosne løypen i Holmenkollen, sier Gudmund Skjeldal.

Sikrer rekruttering

- At man har en fryseløype sikrer arrangementer, rekruttering og VM. Den blir asfaltert, og vil bli en fantastisk løype for rulleski og sykkel om sommeren, sier Eidaker.

- Det høres flott ut, men det forutsetter at det kan drives med fornybare ressurser og at ikke det totale utslippet av klimagasser blir større som et resultat av løypen.

Gudmund Skjeldal og Vegard Ulvang vil snakke mer om sitt klimainitiativ i neste uke.

Les flere saker på iOslo.no.