RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skipresidenten raser mot NRK

Foto: Simen Lønning/Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
Forventer en beklagelse fra kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Søndag ettermiddag kalte Norges Skiforbund og skipresident Erik Røste inn til pressekonferanse på Lillehammer.

Temaet var NRKs behandling av den finske dokumentaren «Når heltene lyver».

- Samarbeidet med NRK har fått en knekk. Dette er langt mer enn en uenighet om journalistisk vinkling, sier Røste til Nettavisen og den fremmøtte pressen.

- Vi er skuffet og overrasket over at en av Norges mektigste mediemann, kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas, utøver så dårlig dømmekraft som han har gjort i dette tilfelle. For det synes som om det faktisk er Bjerkaas sjøl som har tatt de viktige avgjørelsene i denne saken.

Forventer beklagelse
- Jeg forventer på vegne av norsk skisport og på vegne av de løperne fra 90-tallet, at Hans-Tore Bjerkaas selv beklager NRK sine vurderinger ved å la en anonym kilde få denne oppmerksomhet uten noe form for vurdering av kildens troverdighet, og uten noen konkret dokumentasjon, sier Røste.

- Norges Skiforbund lever av sitt omdømme. Vi lever av tillit blant det norske folk. Vi lever av tillit hos våre samarbeidspartnere, vi lever av tillit hos dere i pressen, men først og fremst så lever vi av at vi har tillit hos alle de foreldrene som sender barna sine på skitrening rundt om i hele landet. Det er derfor svært alvorlig for oss når våre aller beste blir beskyldt for systematisk dopingbruk, forklarer skipresidenten.

- Jeg er ingen jurist ei heller redaktør. Jeg vet ikke om saken kan få rettslige eller presseetiske etterspill. Det vil vi selvfølgelig vurdere. For meg handler dette om at nok er nok. Dette handler om at det går en grense for hva vi kan finne oss i. Det handler om grove udokumenterte beskyldninger omt noen av landets flotteste idrettsutøvere, sier Røste.

Finsk dokumentar
Det var i en finsk dokumentar, som ble sendt på NRK denne helgen, at en kilde kommer med påstander om at norske langrennsløpere skal ha vært dopet på 1990-tallet.

Dokumentaren heter «When heroes lie» og regissør Arto Halonen hevder å ha blitt fortalt av en sentral person i norsk langrenn at det var omfattende dopingmisbruk blant norske langrennsløpere på denne tiden.

Kringkastingssjef i NRK, Hans-Tore Bjerkaas, sier til Nettavisen at det ikke er aktuelt med en beklagelse i første omgang.

- Dette var en internasjonal dokumentar om doping, som er et viktig tema, der det i en liten sekvens kom anklager mot norske skiløpere. Vi sjekket at det fantes en kilde, at kilden kan ha vært relevant og at vedkommende ble brukt på riktig måte i dokumentaren, forklarer Bjerkaas.

- Vi gjorde en vurdering, og det ble bestemt å publisere dokumentaren. Det er en beslutning vi står for, uttaler NRK-sjefen til Nettavisen.

Bjerkaas mener NRK gikk fram på riktig måte.

- Jeg vil understreke at vi var opptatt av å ha en presseetisk vurdering før vi publiserte dokumentaren, som blant annet gikk på muligheten til samtidig imøtegåelse fra blant annet Erik Røste, sier han.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere