RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laura Dahlmeier viste klasse da hun vant sitt andre OL-gull


KJEMPET: Marte Olsbu hadde et høyt tempo i sporet på mandagens jaktstart. 
KJEMPET: Marte Olsbu hadde et høyt tempo i sporet på mandagens jaktstart.  Foto: Franck Fife (AFP)
Sist oppdatert:
Ingen kvinner har tidligere klart å forsvare et OL-gull i sprint på jaktstart. Laura Dahlmeier er med andre ord historisk.

- Hun er helt rå om dagen, Laura Dahlmeier, sa TV Norge-kommentator, Martin Eng, idet tyske Dahlmeier skjøt ned alle blinkene på fjerde stående skyting. 

Ingen kunne gjøre noe med den tyske jenta, som har tatt to av to OL-gull i Pyeongchang. Dahlmeier gikk alene i mål og kom 29 sekunder foran neste deltaker. 

På 2.-plass endte Anastasjia Kuzmina fra Slovakia, rett foran franske Anais Bescond på 3.-plass. Olsbu måtte bite i det sure eplet, da hun kom på 4.-plass.  

- Det er ubarmhjertige skyteforhold her, sa TV Norge-kommentator, Asbjørn Myhre, da Marte Olsbu skjøt seg vekk fra medaljehåpet på siste skyting. 

- Jeg var ganske gira på å få til et bra løp, men jeg var litt usikker på vinden og traff ikke med de vurderingene i dag. Det hadde vært fryktelig nærme hvis jeg ikke hadde bommet på den siste, så det er selvfølgelig bittert, sa Marte Olsbu til TV Norge, etter OL-rennet. 

Olsbu hadde muligheten til å gå ut rett bak kvinnene som kjempet om 2.- og 3.-plassen, men maktet ikke å få ned alle blinkene. Olsbu fikk fire bom tilsammen på mandagens jaktstart.  

- Du ser vinden snur

Andre skyting ble tøff for de norske kvinnene og  var med på å legge en stor demper på medaljehåpet man hadde til Olsbu og Tiril Eckhoff. Begge bommet to ganger og tapte mye tid til kvinnene i front. 

- Dette er fryktelig vanskelig, du ser vinden snur underveis i serien, sa TV Norges skyteekspert, Morten Hegle Svendsen, idet Tiril Eckhoff og Marte Olsbu fikk to bom hver på andre skyting på mandagens jaktstart. 

Olsbu skjøt godt på de neste skyteseriene, men det holdt ikke til medalje. Eckhoff fikk tre bom på tredje skyting og var definitivt ute av medaljekampen på det tidspunktet.  

Bommet på første skyting

Marte Olsbu startet som andrekvinne på mandagens jaktstart, 24 sekunder bak tyske Laura Dahlmeier. Olsbu og Veronika Vitkova åpnet hardt i sporet og hadde tatt inn ni sekunder på den tyske kvinnen i front før første skyting. 

Det hjalp lite da Dahlmeier og Vitkova skjøt fullt hus på første skyting, mens Olsbu fikk en bom. Olsbu lå 40 sekunder bak Dahlmeier da hun gikk ut av strafferunden.   

Tiril Eckhoff skjøt ned alle blinkene på første liggende skyting og så ut til å kunne gjøre det betraktelig bedre på jaktstarten enn på lørdagens renn, da hun endte på 24.-plass.

To ganger to bom      

På andre skyting bommet kvinnene i front, noe som tente håpet om at de norske jentene kunne ta inn litt tid på standplass. Slik skulle det ikke bli da vinden gjorde svært vanskelig for Olsbu og Eckhoff på standplass. 

Begge de norske skiskytterjentene bommet to ganger, men med to fulle hus på stående kunne de fortsatt være med å kjempe om medaljene. 

På tredje skyting måtte Olsbu og Eckhoff skyte alle blinkene ned for å være med i medaljekampen. 

Eckhoff-sprekk

Eckhoff sprakk og måtte ut i tre strafferunder på tredje skyting, men Olsbu skjøt en kanonserie og gikk ut på 5.-plass, kun 18 sekunder bak tredjekvinne, Veronika Vitkova.

- Det var et greit løp og jeg var offensiv. Du må være veldig «på» på liggende skyting, men det var jeg ikke. Jeg tar meg sammen på siste stående, så jeg tar det med meg videre, sa Tiril Eckhoff etter jaktstarten til TV Norge.

På fjerde skyting hadde Olsbu alle forutsetninger til å ta medalje, hvis hun fikk fullt hus. Dessverre ble presset for stort for Olsbu, da hun måtte forlate standplass med fire treff. 

Det var ingen som kunne gjøre noe med Laura Dahlmeier, da hun var iskald på siste skyting og forlot standplass med fullt hus og seieren i lomma.  

Tiril Eckhoff endte på 9.-plass, mens Synnøve Solemdal kom på en 41.-plass, plasseringen foran Ingrid Landmark Tandrevold.

Debuterte med sølv

10. februar OL-debuterte Olsbu på sprinten med OL-sølv, da hun gikk forrykende i sporet og kun bommet på en av ti blinker. 

Laura Dahlmeier var den eneste som bestet 27-åringen, da hun skjøt feilfritt og gikk en solid sisterunde. Dahlmeier slo Olsbu med 24 sekunder, noe som tilsvarer en strafferunde cirka. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere