RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik har Gabrielsen feiltolket reglene


MISFORSTÅTT: Landslagslege Knut Gabrislen tar pås eg skylden for det som har skjedd med Martin Johnsrud Sundby.
MISFORSTÅTT: Landslagslege Knut Gabrislen tar pås eg skylden for det som har skjedd med Martin Johnsrud Sundby. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Tar på seg all skyld i saken.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Onsdag ettermiddag kom nyheten om at skistjernen Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene. Det har idrettens voldgiftsrett (CAS) slått fast.

Bakgrunn: Sundby utestengt i to månder for dopingbrudd

Det skal ifølge Norges skiforbund ikke dreie seg om et alvorlig brudd på reglene, men en misforståelse for hvordan reglene skal tolkes.

Sundby skal ha brukt den nødvendige og lovlige astmamedisinen Ventoline, som inneholder stoffet salbutamol, i forbindelse med konkurranse, men siden skiforbundet ikke hadde søkt om fritak for å bruke medisinen, er dette et brudd på reglementet. CAS fokuserer ikke på om Sundby har fått i seg for mye av stoffet, en dose på 1600 mikrogram per 24. time er tillatt, men at det er brukt for mye av stoffet i forstøveren som skistjernen har brukt til å inhalere det omtalte stoffet.

Landslagslege Knut Gabrielsen innrømmer på en pressekonferanse onsdag at det er han som har misforstått reglene. Legen sier at han tolket regelen som om det var dosen utøveren fikk i seg av stoffet, som var gjeldene, og ikke hvor mye som ble puttet inn i forstøveren.

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

Gabrielsen forklarte at ved inhalering av stoffet fra denne forstøveren, så er det kun ti prosent av dosen som blir inhalert og at han derfor anbefalte Sundby å legge 15.000 mikrogram av medisinen i forstøveren, slik at han ville få i seg rundt 1500 mikrogram av stoffet - lovlig dose.

- Min forståelse av reglementet var klar. Hvis du setter 15.000 mikrogram inn i beholderen på forstøveren, så får du i deg 1500 mikrogram, ti prosent og innenfor grensen av det du kan ta på et døgn, sier Gabrielsen.

- Vi har fått utført to studier på dette. Den lovlige grensen er på 1600 mikrogram, men dommen til CAS handler ikke om disse grensene, men hvordan man skal tolke reglene for det som legges i forstøveren. Både nasjonale og internasjonale eksperter har utført tester som har vist at Martin ikke hadde fått i seg for mye av stoffet, sier Gabrielsen.

Les også: NRK-ekspert: - Internasjonalt kan dette oppfattes annerledes

Les også: Northug får Sundbys Tour de Ski-tittel

Fra skiforbundets side gjøres det klart at Sundby alltid har brukt denne forstøveren åpnet og at han har brukt den i lengre tid på grunn av astmasykdommen. Både i Norge og Sverige er en slik forstøver vanlig.

- Jeg må ærlig erkjenne at det er jeg som har misforstått reglene. De kunne vært tydeligere, men det som puttes inn i forstøveren er det vi må forholde oss til, sier landslagslegen om avgjørelsen fra CAS.

- Martin er uten skyld i det som har skjedd. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært en krevende sak for meg, også. Det har ikke gått en dag i disse månedene uten at jeg har tenkt på dette og om jeg kunne, burde og skulle gjort noe annerledes, sier Gabrielsen.

Sundby ble først frikjent i saken av Det internasjonale skiforbundet og Antidoping Norge, men det internasjonale dopingbyrået WADA anket altså saken videre til CAS.

Sundby er svært skuffet over dommen i CAS og over at han mister seirene i Tour de Ski og World Cup for sesongen 2014/2015. Etter frifinnelsen i FIS´ antidopingpanel og uttalelsene til Antidoping Norge som valgte ikke å anke saken, opplever Martin dommen som uventet og urimelig.

- Dette har selvsagt vært en stor belastning for meg og mine nærmeste i et og et halvt år mens saken har vært til behandling. Dommen i CAS er vanskelig å forstå. CAS fastslår at det er en uklar regel og at jeg har liten skyld. Likevel blir jeg straffet hardt. Jeg har alltid vært nøye med min medisinering og fulgt skiforbundets regelverk og legenes anbefalinger til punkt og prikke. Med verdens beste legeteam i ryggen, har jeg ikke funnet grunn til å tvile på deres forståelse av regelverket, sier Sundby.

Les hele pressemeldingen fra Skiforbundet her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere