Med fredagens lagtriumf viste Johannes Thingnes Bø og co. at de er i rute før VM i Östersund neste måned. Stafetten i canadiske Canmore var den siste før mesterskapet.

Frankrike ledet med underkant av fire sekunder ved første veksling, men Norge var i føringen ved de to siste. Med Thingnes Bø som ankermann var det ingen tvil om hvem som kom til å vinne. Seiersmarginen ble på 1.10,4 minutter. Russland ble nummer tre.

– Hemmeligheten var å gi Johannes et ålreit utgangspunkt, og det gjorde vi. Da så man hvordan det gikk, og det ble jo ganske mye til slutt. Jeg ble nesten forelsket i hans siste serie, for den var ekstremt imponerende. Det blåste, men han bare feide blinkene ned. Det var deilig å se på, sa Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Urettferdig god

Erlend Bjøntegaard sendte den suverene verdenscuplederen ut på sisteetappen med en luke på 8,7 sekunder. Stryningen doblet raskt ledelsen, og med to feilfrie skyteserier sørget han for en knusende stafettseier. Thingnes Bø fikk en bedagelig sisterunde på vei mot mål.

25-åringen var så knusende overlegen at han kunne spare energi til søndagens sprint lenge før han hadde gjort seg ferdig med stafetten.

– Det er urettferdig. Jeg slet meg ut på min sisterunde, og så kommer han og tar det rolig. Han starter jo med en fordel allerede før start i morgen, sa Christiansen med et smil.

Norge trengte sju ekstraskudd på sine tre første etapper. Lars Helge Birkeland hadde én bom på hver skyting. Det samme gjaldt Christiansen, som ved annen veksling hadde tatt det norske laget opp i en ledelse på 22,9 sekunder.

Framskutt

Bjøntegaard måtte ty til ett ekstraskudd på liggende skyting, mens det ble tre på den stående. Det gjorde at Simon Fourcade en stund var i tet med drøyt åtte sekunder, men Bjøntegaard tettet luken til Frankrike og gikk forbi.

Stafetten i Canmore skulle egentlig ha gått lørdag, men den ble framskutt på grunn av sprengkulda som har herjet i Nord-Amerika den siste tiden.

Norge vant også forrige verdenscupstafett. 16. mars er det virkelig alvor, da skal det kjempes om VM-gull.

– Dette gir selvtillit til hele laget. Nå føler jeg vi har satt laget godt, og vi er klar til å angripe i Östersund, sa Birkeland til NRK.

(©NTB)