RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skiskytterne ber om å bli testet

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Skiskytterpresidenten utelukker ikke at enkelte doper seg. - Men utøverne insisterer selv på å bli testet ofte, sier han.

SAN SICARIO (TV 2 Nettavisen): - Jeg kan selvsagt ikke garantere at skiskyting er 100 prosent ren, konstaterer presidenten i det Internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg.

Ettersom skiskytterne har sitt eget forbund (IBU), benytter de seg av andre metoder enn det internasjonale skiforbundet (FIS) i dopingjakten.

- Etter verdenscuprennet i Rupholding i januar har vi startet et nytt spesialprogram når det gjelder kampen mot doping. Jeg vil ikke gå i detaljer, men vi samarbeider tett med både IOC og antidopingbyrået WADA, opplyser Besseberg da han møtte pressen på OL-arenaen i San Sicario.

Samarbeid med nasjonale forbund
Ifølge Besseberg samarbeider IBU med de ulike nasjonale skiskytterforbundet i kampen mot doping.

- I det nye programmet samarbeider vi tett med de nasjonale forbundene. Vi driver en målrettet testing med daglige kontroller. Blant annet har vi de siste to ukene foretatt 24 dopingtester bare av utøverne på Østerrikes landslag i samarbeid med det nasjonale skiskytterforbundet, sier Besseberg.

- Jeg kan av forskjellige årsaker ikke gå i detaljer, men fremover kan jeg love utøverne flere og flere dopingkontroller, sier han.

IBUs «hemmelige» dopingtester har fått lovvord fra både IOC og WADA.

- Spesialproprammet har fått svært gode tilbakemeldinger både fra IOC og WADA, sier Besseberg til TV 2 Nettavisen.

EPO-tester
Bloddoping, eller EPO, er mest utbredt i langdistanseøvelser. Besseberg forteller at IBU kontinuerlig gjennomfører blod-, urin- og EPO-tester av skiskytterne i verdenscupen.

- Vi har benyttet oss av blodtester av utøverne de siste ti årene, så vi kjenner godt til profilen til våre våre utøvere, mener Besseberg.

Besseberg hevder at selv om IBU foretar daglige dopingkontoller, krever utøverne å bli testet oftere.

- Våre topputøvere insisterer på å bli testet oftere, fordi de vet at de alltid vil ha en mistanke mot seg, påstår IBU-presidenten.

- Slipper ikke unna
Han føler seg sikker på at ingen av skiskytterstjernene kommer til å teste positivt på doping under de olympiske vinterlekene i Torino.

- Det er nesten umulig for dem å slippe unna vårt nettverk, mener Besseberg.

Anders Besseberg har vært president i Det internasjonale skiskytterforbundet siden starten i 1993. Han var også generalsekretær i Norges Skiskytterforbund de seks første årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere