Tiril Eckhoff har ikke konkurrert siden mars i fjor og ble brått borte fra rampelyset. I november kom meldingen om at 32-åringen «ikke har hatt det helt bra» og kom til å være ute på ubestemt tid. Når VM i skiskyting nå pågår i Oberhof, ser Eckhoff konkurransene fra sofaen hjemme i Oslo. Om karrieren er over er hun usikker på, meddelte hun til NRK onsdag.

I lang tid har det vært stor uvisshet rundt den norske skiskytterdronningen.

– Det går opp og ned i livet, også for store mestere. Det er selvsagt mange av oss som har lurt på hvordan det går med Tiril, har ønsket å heie på og hilse til henne, men når behovet for ro og fred har vært det viktigste, så synes jeg det eneste rette var og er å gi Tiril akkurat det, sier TV2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg til Nettavisen.

Eckhoff har gullmedaljer fra både VM og OL og har i lang tid vært en stor stjerne i skiskyttersirkuset. Lagkameratene på det norske landslaget er klare på at de gjerne ønsker å ha henne med videre.

– Det er absolutt et stort savn og jeg og hele laget skulle virkelig hatt Tiril der. Vi kommer til å savne henne veldig. Men nå er det sånn det er, og vi kan på en måte ikke gjøre noe med det. Vi får bare gjøre vårt beste og gå for Tiril også, og gjøre at det norske laget presterer bra, sier Ingrid Landmark Tandrevold.

Hun er god venninne med Eckhoff også utenfor skiløypa. Tandrevold forteller at forholdet ikke har forandret seg det siste året.

– Selv om ikke Tiril er her og går skirenn så er det ikke sånn at vi ikke er en del av livet til hverandre akkurat. Nå har ikke jeg vært så mye hjemme, men det var veldig hyggelig å være hjemme forrige uke og få vært en del med Tiril som jeg ikke har sett på lenge.

Les også: VM-sølv til Kilde – gullet røk med én hundredel

Usikker fremtid

I intervjuet med NRK er Eckhoff ærlig på at hun ikke vet om hun kommer til å returnere til skiskyting. Hun er «i tenkeboksen» rundt hvorvidt hun orker å gå på en sesong til. Skiskytteren virker temmelig sikker på at inneværende sesong kommer til å avsluttes uten henne.

– Tiril er helt klart savnet i den norske VM-troppen, både i kraft av sine sportslige meritter som vår mestvinnende kvinnelige skiskytter, men også med sin mesterskapserfaring som bringer ro og trygghet inn i troppen. Flere av de yngre kunne ha lært mye av hennes rutine. Men om hun kommer tilbake som skiskytter er det vanskelig å mene noe om. Vet ikke Tiril så vet ikke jeg, men savner hun miljøet så står alle dører åpne, mener Stoltenberg.

Eckhoff har fortalt at utfordringene hun har støtt på blant annet har dreid seg om ettervirkninger av koronavirus og søvnproblemer.

– Nå handler det om de små stegene, finne ut av ting og så vil svaret på fremtiden åpenbare seg når den tid kommer. I den åpenhjertige praten med NRK fikk vi vite litt mer om hvordan Tiril har det og har hatt det. Grad av åpenhet kan selvsagt diskuteres, men for meg finnes det like lite en fasit på det som på selve livet, uttaler skiskyttereksperten videre.

Les også: Bjørndalen kritisk til Kina-bildene i VM: – Katastrofalt

– Et savn

I likhet med Ingrid Landmark Tandrevold, beskriver også flere av de andre lagkameratene at det er noe som mangler nå som Eckhoff er ute.

– Det er absolutt et savn. Det er veldig trist at hun sitter på sidelinjen og ikke får vært med. Jeg håper hun er til start på mesterskap til neste år, sier Johannes Thingnes Bø til Nettavisen.

Marte Olsbu Røiseland stemmer i:

– Jeg skulle gjerne hatt Tiril med. Jeg har vel aldri gått et internasjonalt mesterskap uten Tiril. Jeg kommer til å savne henne masse. Hun vet man jo er et medaljekort, så vi skulle hatt hun med både for det sosiale, men også for prestasjonene og stafettlaget. Hun blir savnet.

– Prater du noe med henne?

– Jeg har litt kontakt med Tiril og det er veldig hyggelig. Jeg savner henne på tur, men det er veldig koselig å sende henne meldinger og prate litt på telefon med henne av og til.

VM i skiskyting går fram til 19. februar.