HOLMENKOLLEN (Nettavisen): – Det høres jo litt «høl i hauet» ut, sier landslagsutøver Even Northug til Nettavisen.

Han og flere på langrennslandslaget reagerer på at Saudi-Arabia har blitt tildelt de asiatiske vinterlekene i 2029. I utgangspunktet et usannsynlig sted for et vintersportsarrangement.

Mesterskapet skal arrangeres i en futuristisk vintersportsby kalt Trojena. Prosjektet skal være en del av Neom, en enorm by som skal bygges opp fra grunnen i ørkenen, og som skal koste utrolige 5000 milliarder kroner.

Les også: Klar tale mot russisk skistjerne: – Vet så vidt hvem hun er

– Dumt

Ina Tin, politisk rådgiver på Saudi-Arabia i Amnesty Norge, mener at landets tildeling av vintersportslekene kan settes i sammenheng med sportsvasking.

– Det er ingen tvil om at Saudi-Arabia er på frierferd for å få mest mulig store og prestisjefylte sportsarrangementer lagt til Saudi-Arabia. De prøver å knytte seg til positiv omtale, som et ledd i å bygge opp et «image» som handler om noe annet enn det Saudi-Arabia gjennom mange år har blitt kritisert for, med rette, sier hun til Nettavisen.

Langrennsløper Erik Valnes synes ikke noe om at et land som Saudi-Arabia skal arrangere et vintermesterskap.

– Det lukter ikke bra, det gjør ikke det. Vinteridretter bør jo skje på vinteren på en plass det er vinter, så det er kjedelig om penger skal styre sånne ting for mye, sier han til Nettavisen.

Valnes får støtte av landslagskollega Northug.

– Jeg er fan av at man skal bringe vinteridrett ut til folket og at det kan være en fin måte å inkludere folk til vinteridrett, men Saudi-Arabia blir litt mer «sketchy». Det høres jo dumt ut, sier han.

Les også: Rister på hodet over FIS: – Feigt og dumt

– Håpløst

Det spekuleres i at de asiatiske vinterlekene er et ledd i Saudi-Arabias planer om å arrangere OL en gang i fremtiden, som skal være landets ultimate mål innenfor sportsarrangementer.

Harald Østberg Amundsen reagerer på den heftige pengebruken knyttet til vinterlekene, og skjønner ikke hvorfor Saudi-Arabia, som ikke har noen tradisjon for vintersport, skal arrangere nettopp et dette.

– Det synes jeg er håpløs bruk av penger. For det første så interesserer de seg ikke for skisport i det hele tatt. For det andre, å bygge noe sånt kommer til å være utrolig energikrevende. Tenker man på miljøaspektet i dette her, så er det ikke gunstig i det hele tatt, sier han til Nettavisen.

24-åringen skulle ønske pengene ble brukt til noe helt annet.

– Hvis de finner ut om noen år at de er utrolig skiinteresserte kan de heller komme hit først og kanskje prøve langrennsski eller alpint, og så kan de vurdere om de skal ha en snøhall. Men ikke bygge enorme anlegg som aldri kommer til å brukes etter mesterskapet. Det er bare tullete, mener Østberg Amundsen.

Les også: Lillebroren med klar Northug-beskjed: – Han er en luring

– Skumle muligheter

Det er det saudiarabiske investeringsfondet som skal finansiere byggingen av byen. Det er samme fond som tidligere i år kjøpte opp Premier League-klubben Newcastle.

– Det er et land som har omtrent ubegrensede ressurser i og med at det er verdens største oljeprodusent, og nå er det høye priser på olje og gass, forteller Tin i Amnesty.

Prosjektet er et av kronprins Mohammed bin Salmans mest omfattende og ambisiøse, med det nyeste og beste innenfor teknologiens verden.

– Det er et utbyggingsprosjekt som er basert på en kontinuerlig overvåking og kontroll av befolkningen som skal bo der. Prosjektet innebærer også at grupper som har bodd i området blir fordrevet. En av de som har protestert mot det, har blitt drept av sikkerhetsstyrker, tre andre skal nylig ha blitt dømt til døden for kritikk av utbyggingen, sier Tin.

Les også: Den svenske skistjernen åpner for å flytte til Norge

Fortviler

Saudi-Arabia er et land som blir sterkt kritisert av ulike menneskerettighetsorganisasjoner. Ifølge Tin er blant annet ytringsfriheten i landet totalt kneblet, de har urettferdige rettsprosesser og en utstrakt bruk av dødsstraff og tortur.

– Det er rett og slett et land som på område etter område bryter menneskerettighetene, og ikke bare en gang iblant, men systematisk, forklarer hun.

Langrennsløper Østberg Amundsen fortviler over at et slikt land får lov til å arrangere store mesterskap. Om under én måned sparkes også fotball-VM i gang i Qatar.

– Det er så kjipt at det blir en gjenganger, både på vintermesterskap, fotball og egentlig alt som er, at man skal legge det til land som ikke har noe tradisjoner for disse tingene, men de har masse penger og har lyst til å vise seg fram. Og så ser man baksiden av det med alle arbeiderne som jobber under forferdelige forhold. Det burde vært satt mye strengere krav og kanskje vært en ledelse som turte å si nei til sånne søknader, mener han.