RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Skjønte ikke at Johaug kunne bli god

Sist oppdatert:
Dette visste du ikke om Therese Johaug.

I forbindelse med OL Sotsji presentere Nettavisen noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen, og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene, som de fleste nok ikke var klar over. Sist ut er Therese Johaug.

Under OL i Sotsji vil Therese Johaug være et av våre største medaljehåp, og har kvalitetene til å bli olympisk mester på hele fire øvelser: 10-kilometer klassisk, 15-kilometer skiatlon, 30-kilometer fri, samt stafetten.

Det vet vi.

Vi vet også at hun er en av Norges mest populære idrettsutøvere. Delvis fordi hun er så himla god i vår favorittidrett, med fire VM-gull i en alder av 25 år, men også fordi hun, med sin ufravikelige østerdalsdialekt, er både sjarmerende og jordnær; odelsjenta enhver mann hadde meldt seg på «Jakten på kjærligheten» for.

Ellers er det en kjent sak at hun er yndet som modell, og hun har funnet tid til å starte sitt eget vottemerke allerede før karrieren er over.

Men selv om Johaug nesten hver dag er å finne i en avisoverskrift, er det mye vi ikke aner om den blonde duracellkaninen. Vi skal ikke påstå at du vil kjenne henne godt etter å ha lest denne artikkelen, men intervjuet med pappa Thorvall Johaug belyser i alle fall ting ved Therese Johaug, som de færreste nok var klar over.

Pappa Johaug avslører blant annet datterens litt sære hobby, og han forteller om den frustrerende sesongen da ingenting ville fungere.

- Hva imponerer deg mest ved Therese?

- Det er treningsviljen hennes. Hun har stålvilje, sier Thorvall Johaug til Nettavisen.

- Brenner Therese for noe annet enn idretten sin?

- Jeg kommer ikke på noe spesielt i farta, men hun er veldig sosial og opptatt av familien sin. Jeg er glad for at hun er så hjemmekjær.

- Hva gjør Therese sint?

- Folk som ikke snakker sant. Hvis folk lyver, kan Therese bli vond å ha med å gjøre.

- Hvordan var Therese på skolen?

- Hun likte å gå på skolen, og var veldig arbeidsvillig og strukturert. Hun hatet å gjøre ting i siste liten, og var alltid ferdig med leksene to dager før fristen. Men det er vel kanskje sånn alle jenter er, sier pappa Johaug (undertegnede forsikrer han om at dette ikke stemmer, og at datteren er ganske unik, også på dette punktet).

- Hvorfor heter hun Therese? Vurderte dere noen andre navn?

- Vi ville at hun skulle ha et navn som startet med forbokstaven min (T), men hun endte faktisk opp med to (Th).

- Hva trodde du Therese skulle ende opp med å drive med når hun ble stor?

- Jeg husker hun skrev et sted i barnehagen at hun ville bli «gårdskjerring». Hun liker å ha alt på stell, og hvis ting på gården ikke er i orden når hun kommer hjem, tar det ikke lang tid før hun har fikset det. Hun har også nevnt at hun kunne tenke seg å jobbe som sosialarbeider. Hun er veldig omsorgsfull.

- Når skjønte dere at Therese ville bli blant verdens beste langrennsløpere?

- Det skjønte vi nesten ikke før hun var der, men vi så tendenser på juniornivå. Hun hadde et ekstra engasjement.

- Hvordan har det vært å oppleve at Therese har blitt kjendis?

- At hun er kjendis merker vi på godt og vondt, men det er mest en glede. Vi tenker heller ikke så mye på det. Det er gøy at hun er så godt likt, og jeg er stolt av måten hun fremstår på.

- Har du noen gang opplevd at Therese har vært langt nede eller umotivert sportslig sett?

- Hun var ganske langt nede vinteren det var OL i Vancouver (2010). Ingenting stemte og hun var frustrert over å ikke få det til. Da hun kom hjem etter å ha brutt Tour de Ski var hun skikkelig nedfor. Men hun fikk trent rolig her hjemme, og i NM i januar viste hun seg fram nok til at hun fikk bli med til Vancouver.

- Kan du nevne én ting folk flest ikke vet om Therese?

- Hun elsker å sy og drive med håndverk. Hun likte å drive med det selv om ingen andre gjorde det, og sydde til og med sine egne klær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere