Gå til sidens hovedinnhold

- Skjønner ikke hva som skjer

Anders Jacobsen er på god vei til å bli den tredje norske skihopperen i en særdeles eksklusiv klubb - ifølge Espen Bredesen uten å skjønne det selv.

VIKERSUND (Nettavisen): Bredesen er den foreløpig siste norske verdenscupvinneren i hopp. Nå tror han Anders Jacobsen blir den tredje nordmannen i klubben.

- Det er litt tidlig å snakke om sammenlagtseier for Anders, men han har sikret seg et glimrende utgangspunkt. Ikke minst fordi de som har vært de beste de siste sesongene, er så langt unna, fastslår den tidligere OL- og VM-gullvinneren.

- Lar seg rive med
Selv vant han verdenscupen i OL-sesongen 1993/94. Og han husker mekanismene.

- Når du står midt oppi det, skjønner du ikke helt hva som skjer. Man tenker ikke konsekvenser. Alt som betyr noe, er neste hopp og neste renn. Sånn tror jeg det er for Anders nå også. Han lar seg bare rive med. Og det er nok det beste, sier Bredesen til Nettavisen.

Halvparten av vinterens verdenscup – den 28. i rekken – er unnagjort. Med lørdagens seier i Vikersund har Anders Jacobsen sikret seg et forsprang på hele 137 poeng til nærmeste konkurrent, Gregor Schlierenzauer.

Må gripe sjansen
- Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Simon Ammann og Andreas Küttel blir nok de tøffeste konkurrentene utover vinteren. Men Anders har taket på det, konstaterer Bredesen, som setter sin egen verdenscupseier høyt.

- Det er nok OL-gullet jeg rangerer høyest, men å vinne verdenscupen er veldig stort. Og det er ikke noe du får sjansen til så ofte. Derfor må du gripe den når du har den, poengterer Bredesen.

Den andre nordmannen som har vunnet verdenscupen i hopp, er Vegard Opaas. Det skjedde i 1986/87.

16 vinnere
Totalt har 16 forskjellige hoppere vunnet verdenscupen. Anders Jacobsen kan altså bli nummer 17. Arne Scheie tror mulighetene er gode.

- Utgangspunktet skulle være det aller beste. Opaas og Bredesen vant begge fire enkeltrenn da de vant sammenlagt, riktig nok på en tid da det var noen færre renn, men med tre seirer allerede, ser det lyst ut for Jacobsen, sier den profilerte hoppkommentatoren til Nettavisen.

- Hvor stort er det å vinne sammenlagt?

- For meg er det enkeltrenn som har gitt de største opplevelsene, men hopperne selv setter det veldig høyt. Og den som gjør det best i flest enkeltrenn, vinner jo også verdenscupen til slutt.

Scheie banner i kjerka
- Hvorfor er det så få norske hoppere som har vunnet cupen?

- Dette blir kanskje å banne i kjerka, men kanskje har ikke Norge vært en så stor hoppnasjon som mange kanskje har et inntrykk av, sier Arne Scheie.

Kommende helg fortsetter verdenscupen i hopp med to renn i Zakopane. Der jager Anders Jacobsen karrierens fjerde og femte verdenscupseier.

Hva Jacobsen selv tror om verdenscupen?

- Det ser bra ut. Jeg har et godt utgangspunkt. Min jobb blir å fortsette å gjøre de samme tingene som jeg har gjort hittil.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka