*Nettavisen* Sport.

Skofterud knuste rekorden i Vasaloppet

Foto: LEONHARD FOEGER (Reuters)

Vant og fullførte på «herretid». Jörgen Brink spurtet inn til sin tredje triumf på rad.

04.03.12 14:47

37-årige Brink fullførte på tiden 3.38.41 og satte med det også ny rekord. Brink slo landsmann Peter Göranssons vinnertid fra 1998 med 16 sekunder.

- Det var litt tøft der en stund. Jørgen Aukland så sterk ut. Det blir fort litt sekunder om man blir for defensiv, sa Brink til TV 2.

Svensken tok ansvar og ledet an da luken til nordmannen ble hentet inn på den siste mila.

- Jeg er kanskje ikke av de aller raskeste lenger, men det er vanskelig å komme forbi om man er først over den siste broen, sa vinneren om innspurten.

Landsmann Daniel Tynell og tsjekkeren Stanislav Rezác fulgte rett bak Brink.

Kjølstad beste norske
Ingen av nordmennene som var med i seierskampen hadde krefter til å henge med i innspurten. Johan Kjølstad var nærmest, men måtte nøye seg med femteplass. Trønderen var et par sekunder bak over målstreken.

Like bak ham fulgte den tidligere vinneren Anders Aukland og Audun Laugaland. Duoen endte som nummer sju og åtte.

Jørgen Aukland rykket fra de øvrige løperen med rundt 17 kilometer til mål, men ble hentet inn sju kilometer før målgang i Mora. Han ble til skutt tiendemann. Nordmenn fulgte også på de fem neste plassene på resultatlista.

Suveren Skofterud
I kvinneklassen overbeviste Vibeke Skofterud. Østfoldingen var knusende overlegen og slo den tidligere rekordtiden med nesten ni minutter. Dermed ble hun første norsk kvinne som vinner Vasaloppet etter at kvinneklassen ble offisiell i 1997.

Bare 14 ganger har vinneren av herreklassen fullført på sterkere tid enn Skofteruds 4.08.24. Det setter en pekepinn på prestasjonen.

- Det var en utrolig stor opplevelse. Tre kilometer før mål fikk jeg høre at det var fire minutter ned. Da kunne jeg begynne å smile, kommenterte Skofterud overfor TV 2.

- Fysisk følte jeg meg aldri sliten. Det var mer sånn at jeg kjente det i leddene, men det er kanskje vanlig, smilte 30-åringen.

Overraskelsen Laila Kveli sørget for dobbelt norsk. Trønderjenta fra Team Xtra personell var 3.07 minutter bak Skofterud til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.