*Nettavisen* Sport.

Skofterud reddet Bjørgen fra fiasko

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Vibeke Skofterud ga beskjeden som gjorde at Marit Bjørgens ski ble smurt om fire minutter før start.

19.03.10 22:34

Marit Bjørgen gikk inn til en sterk andreplass på fredagens etappe i verdenscupfinalen i langrenn. 29-åringen fra Rognes avsluttet sterkest av alle, og kom i mål 8,7 sekunder bak Justyna Kowalczyk.

Dermed har Bjørgen vært på seierspallen i 16 av de 17 rennene hun har gått i 2010 (verdenscup, NM og OL, stafetter inkludert). Hun har vunnet 11 av dem. Distansen fredag var 2,5 km klassisk, med den knalltøffe Mördarbacken i Falun som hovedingrediens. Svenske Charlotte Kalla ble nummer tre i den andre av fire etapper i verdenscupfinalen.

Polske Kowalczyk leder sammenlagt etter to etapper, 16,5 sekunder foran Bjørgen. Onsdagens sprintvinner Anna Olsson er på tredjeplass, 39,1 sekunder bak Kowalczyk.

Se stillingen etter 2 av 4 etapper (ekstern lenke)

Les også: Sterk prolog av Northug

- Helvetes ski
Ser man bort fra Bjørgens andreplass, ble det en bedrøvelig fredag for de norske jentene. Kristin Størmer Steira ble nest best, helt nede på 26.-plass.

Therese Johaug ble nummer 28, Vibeke Skofterud 40, Celine Brun-Lie 44, Ingvild Flugstad Østberg 46 og Marthe Kristoffersen 47.

Tar man med at det bare var 47 jenter som stiller til start, kan man trygt si det ble samling i bunn for de norske jentene.

Grunnen var en skikkelig smørebom.

- Helvetes ski! skrek Ingvild Flugstad Østberg da hun kom i mål, ifølge NTB, mens Marthe Kristoffersen kastet skiene sine i bakken med et smell. Under skiene lå kladder så store at hun måtte stake i nedoverbakken inn mot stadion.

- Store kladder
Slik forklarer landslagstrener Egil Kristiansen det som skjedde:

- Skiene var egentlig veldig bra da vi testet. Men etter at testingen var ferdig, la smørerne på en topping på klisteret som ikke funket i det hele tatt.

Kristiansen skjønte ganske raskt at det var noe galt fatt.

- Jeg sto i en liten bakke etter 500 meter. Jeg syntes Ceine Brun-Lie åpnet i overkant rolig, og da Marthe Kristoffersen og Ingvild Flugstad kom, skjønte jeg at dette var helt tragisk. Marthe holdt på å gå på snørra to ganger i den lille bakken, og jeg så at hun hadde store kladder, sier Kristiansen til Nettavisen.

Skofterud ga beskjed
Heldigvis startet Marit Bjørgen på et sent startnummer - og Vibeke Skofterud tidlig.

- Det var en tilbakemelding fra Vibeke som gjorde at vi fikk reddet skiene til Marit. De ble smurt om i all hast inne på stadion fire minutter før hun skulle starte, forteller Kristiansen.

- Hva sier jentene om det som skjedde?

- De er selvfølgelig veldig skuffet. En ting er løpet i dag, men det ødelegger jo litt i sammendraget. Det blir en jobb å motivere dem for de siste etappene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hva gjør dette med tilliten til smøreteamet?

- At man bommer i ny og ne, kan absolutt skje, sier Kristiansen

Bjørgen jager andreplass
Finaleuka fortsetter med 10 km fellesstart med skibytte lørdag, mens sesongen avsluttes med en 10 km lang jaktstart i fristil søndag.

Justyna Kowalczyk har allerede vunnet verdenscupen for kvinner, uavhengig av utfallet i finalen.

Marit Bjørgen jakter på andreplassen. Med fredagens andreplass knep hun ytterligere 46 poeng inn på Petra Majdic, og Bjørgen ligger dermed 121 poeng bak den slovenske jenta som har avsluttet sesongen på grunn av skade. Bjørgen kan fortsatt ta ytterligere 250 poeng med maksimal uttelling.

Se verdenscupstillingen (ekstern lenke)

Se offisielle resultater fra fredagens etappe her (ekstern lenke)

Nettavisen fulgte fredagens etappe direkte.

8317

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.