*Nettavisen* Sport.

Skøyte-EM i fare

Foto: (Scanpix)

Kjøleanlegget i Vikingskipet sluttet å fungere. Dermed begynte isen å smelte. Nå er 5000-meteren utsatt til søndag, mens 10.000 går mandag.

15.01.06 01:01

HAMAR/OSLO (TV 2 Nettavisen): 5000 meteren for menn var opprinnelig utsatt til klokken 18.00. Så ble den utsatt til klokken 20.00 og 22.00. Nå er den endelig utsatt til søndag.

- Mine menn og to andre firmaer arbeider så hardt de kan for å få isen ferdig til i morgen tidlig, sier teknisk driftsjef i Hamar OL-Anlegg (HOA), Jon Andersen.

Han forteller at to sikkerhetssystemer sviktet da kjøleanlegget sluttet å virke rundt 13.30 lørdag. 3000 meter kvinner ble avsluttet, men mennenes 5000 meter ble utsatt tre ganger før man endelig besluttet å legge løpet til søndagen og skyve 10.000 meter for menn til mandag klokken 10.00.

-Ikke en måned før OL
Søndagens program starter med 1500 meter kvinner klokken 12.00, deretter blir det 5000 meter menn, 3000 meter kvinner og 1500 meter menn.

- Vi kunne gått tre herreløp på en dag, men gjør ikke det en måned før OL, sier formann i organisasjonskomiteen, Bjørn Ruud.

Han utelukker ikke at søndagens løp må avlyses.

- Det kan skje at isen ikke blir ferdig. Har vi ikke is i morgen, tar det 20 timer å fryse ny.

- Uvanlig og synd
- Det er svært uvanlig at man må utsette løpet, sier skøytekongen Ådne Søndrål til TV 2 Nettavisen.

Etter mange år i skøytefaget har Søndrål aldri opplevd noe lignende.

- Da man konkurrerte utendørs hendte det kanskje av og til at man fikk utsettelser på grunn av isen, men jeg kan ikke huske at dette har skjedd innendørs. Det er ekstremt synd at slikt skjer, nå som det igjen er så stor skøyteinteresse i Norge.

Teknisk driftsjef i Hamar OL-Anlegg, HOA, Jon Andersen, forteller at anlegget var testet før EM og at alt fungerte utmerket.

- Klar tjuvstart
Kjølesystemet er ikke det eneste det har vært problemer med under skøyte-EM i Vikingskipet. Tidligere i dag slet arrangøren med startpistolen, noe man blant annet så i Eskil Erviks 500 m løp, hvor polske Konrad Niedzwiedzki, var for kjapt ute da pistolen klikket.

- Det var en klar tjuvstart, og løpet burde kanskje vært underkjent, mente Sønderål.

- Ellers er det ikke så uvanlig at man har trøbbel med startpistolen, og i dag var det starterens feil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.