Gå til sidens hovedinnhold

Skøyteløper vil slå Cancellara

Reidar Borgersen drømmer om et nytt VM. Denne gangen på sykkel.

Reidar Borgersen vekket oppsikt da han i sommer tok sølv på den individuelle tempoen under norgesmesterskapet i sykling, bare Edvald Boasson Hagen slo 30-åringen.

Mannen som er norgesmester på skøyter tre ganger startet å sykle aktivt tidligere i år, og har hatt en utrolig fremgang på den korte tiden han har bak seg på sykkelsetet.

Onsdag skulle den ferske syklisten gjøre noe som kanskje er mer relatert til skøyter enn sykling, sette norgesrekord. 10 000 meter er en av Borgersens favorittdistanser på isen, nå skulle han sykle.

Det hele skulle foregå på Bispeveien i Re kommune

- Jævlig tregt
- Da jeg varma opp følte jeg at det gikk jævlig tregt, forteller Borgersen til procycling.no.

Det gjorde det imidlertidig ikke når han satt i gang. På tross av at følelsen ikke var helt optimal gikk forsøket fabelaktig.

- Det var tungt å komme i gang den første kilometeren, men så kom jeg inn i en bra rytme. Da var jeg ganske trygg på at det skulle gå, sier han om løpet.

Drammen-rytteren hadde all grunn til å føle seg trygg. Han klokket fornøyd inn til 11.58,8. Det er tolv sekunder bedre enn Knut Anders Fostervolds gamle rekord.

Magisk!
- Det er ingen som har kjørt under tolv minutter før. Det har vært en sånn magisk grense i mange år, og nå er den jo brudt, sier Rolf Morgan Hansen til procycling.no.

Hansen er nordisk og norsk mester i banesykling og har representert Norge i både verdensmesterskap og olympiske leker, med syvendeplass som bestenotering.

- Prestasjonen er veldig bra. Det som er interessant for meg som skal prøve å hjelpe han litt med det sykkeltekniske er at han har så veldig mye å gå på, også kjører han likevel så fort, forteller Hansen entusiastisk.

Tiden på 11.58,8 forteller at Borgersen kjørte med en gjennomsnittsfart på 50,14 km/t. Noe som er meget imponerende.

- Han kjører over femti i snitt, hvem er det som gjør det her i Norge? Boasson har vært litt over, Hushovd har kanskje klart det, så det er en veldig bra klasse, sier Hansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Borgersen selv innrømmer at det er noe spesielt med å bryte en barriere.

- Selv om rekorden var målet er det moro å komme under tolv. Det er liksom sånne tall som er litt viktig, da blir det jo femti i snitt også.

- Han har et enormt potensiale, det er synd å drive med feil idrett i så mange år, ler Hansen.

Skal til VM
- Rolf Morgan Hansen sier jeg skal sykle VM på tempo i København (2011, journ.anm.), så det er det målet jeg jobber mot egentlig. Det er femmilstempo jeg føler er distansen min, sier «The Reidinator».

At en skøyteløper er glad i å kjøre mot klokka er vel strent tatt ingen bombe. Hansen har stor tro på sin elev og mener Borgersen burde satses på.

- Han begynte å sykle løp i april i år, det sier litt. En gang i mellom dukker det opp noen sånne uvanlige talenter.

- Han har ikke utvikla et tråkk som en toppsyklist. Med det rette opplegget skal han kunne være med å kjempe høyt i VM allerede neste år, mener Hansen.

Knut Anders Fostervold og Edvald Boasson Hagen har kjørt verdensmesterskapet på tempo for Norge de siste årene, uten nevneverdig suksess. At Edvald Boasson Hagen er en av verdens beste temporyttere betviles ikke, men kanskjer Borgersen kan være et friskt pust?

Tempoene i verdensmesterskapet har vært preget av overraskelser de to siste årene, med Svein Tufts sølv i 2008 og Tom Zirbels fjerdeplass i 2009.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kan han slå Cancellara?
Rolf Morgan Hansen deler prosessen som skal føre Borgersen til VM inn i tre trinn.

- Trinn én er å holde en snittfart på femti, trinn to er å holde den over en lengre distanse, trinn tre må være femtito, og da er du i hæla på Cancellara. Målet må jo være å slå han, og hvorfor skal ikke en nordmann klare det? Spør Hansen.

Hansen mener enda mer banesykling er hemmeligheten for å komme seg videre. Borgersen vant både 1000 meter og 4000 meter under årets norgesmesterskap i banesykling, og planene er klare for resten av sesongen.

- Nå er det Oslo Sykkelfestival i helga, der er det tempo. Uka etter det skal jeg til Polen for å sykle på bane, det er bare trening egentlig. Også lurer jeg på om jeg skal sykle konkurranse i Falun på bane.

- Egentlig er jeg fornøyd med sesongen allerede, men jeg må jo prøve litt til, sier Borgersen.

- Han har alle muligheter til å bli supergod i løpet av noen år. At han kan kjempe om en VM-medalje på tempo i løpet av neste år eller ett år til, det har jeg tro på, er meldingen fra en meget optimistisk Rolf Morgan Hansen.

Vi ønsker Reidar lykke til med satsingen, forhåpentligvis vil Fabian Cancellara bare spille en birolle under tempo-VM i København.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken