Pedersen lå på sølvplass etter lørdagens distanser, men måtte se den glippe etter avslutningsdistansen dagen derpå. Marcel Bosker tok seg forbi i sammendraget med 0,022 tidspoeng og sikret dobbelt nederlandsk i toppen.

– Det var en tung 10.000, men jeg klarte å halte meg inn til en tredjeplass sammenlagt. Jeg er fornøyd med det. Så må det jobbes med de lange distansene i ukene som kommer, sa Pedersen til Viaplay.

Osingen ble bare nummer åtte på 10.000-meteren. Det var hans andre EM-bronse i allround (første kom i 2019). Fortsatt venter Pedersen på å ta et sammenlagtgull i et internasjonalt mesterskap. I VM har han fire sølv og én bronse.

Første

Patrick Roest var i helgen ustoppelig på hjemmebane. Han vant sitt første allround-EM med 147,745 i tidspoeng, mens Bosker hadde 149,806. Roest har fra før vunnet VM hele tre ganger.

Pedersen sesongdebuterte lørdag på den internasjonale scenen med seier på 500 meter, men ble senere passert av Roest etter 5000-meteren.

Søndag var Roest igjen sterkest, og stjernen slo både Pedersen og Hallgeir Engebråten på 1500-meteren. Han var i mål 61 hundredels sekund foran Engebråten og 67 hundredeler foran Pedersen.

Svensk overraskelse

Nordmennene var sultne på revansj da skøytene var stilt opp til start på 10.000-meteren, men da var det en svenske som stjal showet.

Nils van der Pool noterte seg for personlig bestetid med 12.42.80, og han truet lenge banerekorden til Roest på 12.35.20. Svensken var i mål 35,16 sekunder foran Engebråten og 40,82 sekunder foran Pedersen. Roest kontrollerte inn EM-gullet med tredjeplass på distansen.

Selv om det også var Engebråtens personlige beste tid på distansen, holdt det ikke til å slå van der Pool i sammendraget. Engebråten endte som nummer fem bak svensken.

Ragne Wiklund ble nummer seks som Norges beste i kvinnenes allroundkonkurranse. Gullet gikk til Nederland-profilen Antoinette de Jong.

Lorentzen på «billig» fjerdeplass

I sprint ble Håvard Holmefjord Lorentzen nummer fire sammenlagt. Han klatret opp ett hakk etter lørdagens løp.

– Totalt sett er jeg ganske skuffet over helgen. Det er en billig fjerdeplass, og det er jo langt opp til medalje. Hadde de beste i verden stilt her, ville ikke pallen sett slik ut. Vi får bare være ærlig med oss selv og si at dette ikke er godt nok, sa Lorentzen til Viaplay.

Bergenseren havnet på 7.- og 5.-plass på søndagens 500 og 1000 meter.

I kvinneklassen ble Julie Samsonsen beste norske på 12.-plass i sprintsammendraget. Jutta Leerdam tok gullet på hjemmebane.

(©NTB)