*Nettavisen* Sport.

Skråblikk på idrettsåret

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Årets superhelt
Han løp 100 meter for å få fartstrening, og satte verdensrekord på 9,72. I OL-finalen klovnet og showet han siste halvdel av løpet, og løp over mål med uknytt skolisse til 9,69. På 200 meter slo han den «uslåelige» verdensrekorden til Michael Johnson, så Usain Bolt hadde rett til selv å velge superheltnavn. – Jeg er ikke Flash Gordon. Jeg er Lightning Bolt (Lynnedslaget), sa han.

Årets livligste fantasi
– De påsto det ikke kunne gjøres, men alt som skal til er fantasi, sa Michael Phelps. Han hadde fantasi nok til å jakte på åtte svømmegull i Beijing-OL. Enda livligere fantasi hadde konspirasjonsteoretikerne som hevdet at Phelps egentlig tapte for Milorad Cavic på 100 meter butterfly, men at rekkefølgen ble omgjort av Phelps-sponsoren som også hadde ansvar for OLs tidtakersystem.

Årets banebryter
To dager før Barack Obama ble valgt til USAs første svarte president, ble Lewis Hamilton første svarte verdensmester i formel 1. I Sao Paulo, der han i fjor mistet VM-tittelen nesten på målstreken, avgjorde 23-åringen med en forbikjøring i aller siste sving og ble sportens yngste mester også.

Årets staeste superstjerne
Med ødelagt leddbånd i kneet og to tretthetsbrudd i leggen haltet Tiger Woods rundt banen i US Open i golf. Han tvang fram omspill med en birdie på siste hull, og 19 smertefulle omspillshull senere hadde han sikret sin 14. Major-tittel. Det ble hans siste turnering for året.

Årets riksløver
Andreas Thorkildsen og Olaf Tufte forstår seg på «best når det gjelder». Begge kom til OL som tittelforsvarer og reiste hjem som tittelforsvarer. Tufte sprakk Norges gullnull i Beijing med sitt beste løp på fire år. Thorkildsen knuste konkurrentene i spydfinalen og har på fem år tatt to OL-gull, ett EM-gull og to VM-sølv.

Årets skinnfell
Det var lite igjen av snakket om «folkets lag» og «stolte øyeblikk» da Åge Hareide i desember meldte at han hadde mistet motivasjonen og ikke orket å fortsette som landslagssjef i fotball. Det gjorde han etter Norges dårligste landslagsår siden 1961, og det første uten seier siden 1978. Ett år etter at Hareides lag var snublende nær EM-sluttspill var lagets omdømme i ruiner.

Årets klokeste trener
Luis Aragones har som andre fotballtrenere mye han ønsker å formidle spillerne. – Men jeg må si det på en enkel måte, for viktigere enn hva jeg sier er hva de forstår, sa 69-åringen. Han sa det i sommer så enkelt at Spania vant sin første tittel på 44 år, med fullt fortjent EM-gull. Veldig mange trenere ville dratt nytte av å ta til seg hans ord.

Årets angstmestring
Ett år og noen dager etter skrekkfallet i Beaver Creek som kostet verdens beste alpinist hele resten av fjorårssesongen, var Aksel Lund Svindal tilbake i samme løype. Han beseiret ikke bare angsten, men løypa og alle konkurrentene på vei ned til seier i utforrennet. Dagen etter vant han også i super-G.

Årets dramaproduksjon
Marit Breiviks håndballjenter var så overlegne at de ikke fikk mer spenning enn de skapte selv. I OL-semifinalen mot Sør-Korea overgikk de seg selv ved å gi bort tre raske mål som ga uavgjort seks sekunder før slutt. Gro Hammerseng rushet tvers over banen og scoret vinnermålet i (eller etter?) siste sekund. Sør-Korea demonstrerte, protesterte og anket, og først et halvt døgn senere var finaleplassen helt sikker.

Årets finanskrise
Da Subaru plutselig la ned sin rallysatsing, ble det akutt finanskrise for Petter Solberg. I stedet for å heve en fet årslønn og få alt lagt til rette, måtte han gripe dypt i egen lomme for å finansiere fortsatt deltakelse i den rådyre sporten.

Årets knuste visjon
Tromsøs OL-planer seilte i motvind helt fra NRK-dokumentaren der Bjørge Stensbøl tilsynelatende koste seg over å framstå som en selvgod manipulator. Mye tydet på at Tromsø ble utpekt til norsk søkerby på feil premisser, og da Veritas-rapporten avslørte budsjettet som mer HC Andersen enn Andersen Consulting (eller skulle det være «enda mer Andersen Consulting enn HC Andersen»?), hadde ikke idrettsstyret annet valg enn å trekke søknaden.

Årets myke mann
Fotballtøffingen John Terry viste en helt ny side av seg selv i mesterligafinalen i Moskva, da han skulle ta straffesparket som ville gjøre Chelsea til vinner. Den vanligvis bunnsolide stopperen skled på rumpa og sleivet ballen i stolpen. Etter at Manchester United hadde sikret seg trofeet gråt han hjelpeløst.

Årets idrettsnasjon I
Spansk idrett feiret sitt største år noensinne. Landslaget i fotball vant EM-gull, spanske syklister gjorde rent bord (alle tre Grands Tours, OL og protouren), Rafael Nadal vant både French Open og Wimbledon og detroniserte Roger Federer som verdensener, og Spania vant Davis Cup selv om Nadal mistet finalen med skade.

Årets idrettsnasjon II
Fra åpningsseremoni til ilden ble slukket var Beijing-OL det best arrangerte OL noensinne. Kinas to største idrettsnavn Liu Xiang og Yao Ming sviktet i lekene på hjemmebane, men de fikk ryggdekning fra «røkla» som hentet 51 gull, 21 sølv og 28 bronse. Det er første gang beste nasjon i et OL ikke har vært fra Europa eller Nord-Amerika.

Årets dobbeltmoral
Det er mange måter å kjempe for kinesiske samvittighetsfanger. Noen mente at den beste måte var å angripe OLs fakkelstafett, velte rullestolen til en funksjonshemmet jentunge som hadde fått bære fakkelen, og gjøre hennes største dag om til den mest skremmende.

Årets sureste svie
Den søte kløe varte bare noen dager for Norges sprangryttere som red til sensasjonell lagbronse i OL. Capsaicin, som utvinnes av chili og kan smøres på hesters forbein for å gjøre dem overfølsomme, ble påvist i Tony André Hansens hest Camiro. De norske kjempet for medaljene sine i over fire måneder, men to dager før jul kom dopingdiskvalifikasjonen som gjorde Norge til en av nasjonene som mistet OL-medaljer etter dopingforseelser.

Årets håndsrekning
Russlands sjanse til å gå videre i mennenes håndball-EM sto til slutt på at Norge skulle score på frikast i siste sekund mot Montenegro. Johnny Jensen skaffet seg ikke russiske venner da han i stedet for å skyte ga ballen til dommerne – og ble omfavnet av lykkelige montenegrinere.

Årets klimakrise
Vaktmesteren som ved et uhell boret hull i fryseanlegget i Globen i Stockholm lagde årets beste bilde på utfordringene vinteridrettene står overfor. Den i høyeste grad menneskeskapte klimakrisen førte til at ishockeykampen mellom Djurgården og Brynäs smeltet bort. Hadde bare den globale krisen vært like lett å fikse som krisen i Globen...

Årets demens
100-årsjubilanten Norges Skiforbund glemte Fred Børre Lundberg og Stine Lise Hattestad da utøvere med OL-gull, VM-gull og verdenscupseier skulle hedres med «Plaketten» under jubileumsfesten. Skiforbundet kunne skylde på alderen, men hva var unnskyldningen da juryen for Idrettsgallaen glemte Anne Margrethe Hausken som kandidat til årets kvinnelige utøver?

Årets pytt, pytt
Sykkelproffen Linus Gerdemann var i ferd med å overta ledertrøya i Tirreno-Adriatico da han veltet stygt to kilometer før mål på en tempoetappe. Han bet tennene sammen, satte seg på sykkelen og fullførte etappen – med brudd i både legg- og lårbein. – Jeg merket at noe var galt, sa tyskeren.

Årets mest illojale
Strømsgodset-trener Ronny Deila har forsket på innlegg i sin D-treneroppgave, og konkluderte med at innlegg slått lenger ute enn 20 meter fra dødlinjen er meningsløse fordi de ikke fører til scoringer, men ofte til kontringer mot. Ikke før var blekket tørt så scoret Strømsgodset mot Brann på et innlegg fra 30 meter.

Årets samvittighetsfange
Da Amnesty International profilerte norske idrettskjendiser i en kampanje for samvittighetsfanger i Kina, ble Jørre Kjemperud presentert med bilde av Tarjei Skarlund. Kjemperuds sandvolleyballmakker lot seg fange, og kampanjen ble utvidet med en utøver.

Årets rareste skader
Håvard Bøkko nøs skulderen ut av ledd, mens fotballspiller Lee Thorpe brakk armen på tre steder da han brøt håndbak i spillerbussen på vei til opprykkskamp. Baseballspilleren Brandon Inge ødela ryggen da han flyttet en pute i sengen, og Bayern München-keeper Michael Rensing fikk kink da han knyttet skolissene. Men ingen slår baseballspilleren Clarence Blethen, som i sin tid bet seg selv i rumpa da han skled inn til basen. Han hadde puttet gebisset i baklomma.

Årets flaueste miss
Ronaldo, tre ganger kåret til årets fotballspiller i verden, er ikke den han var. Skader har gått ut over måljegerens form, men han har aldri misset så grovt som da han i april tok med seg tre prostituerte til et motellrom i Rio de Janeiro. De tre viste seg å være menn, og Ronaldo misset igjen da han trodde tilbud om et par tusenlapper skulle få dem til å holde munn om hendelsen.

Årets mattetime
Den jevne tittelkampen i rally-NM ble avgjort ikke av gode kjøreferdigheter, men av dårlige regneferdigheter. Anders Mikkelsen trodde tredjeplass i siste runde ville holde, og trygget inn til det. Mads Østberg vant og endte på samme poengsum. Da avgjorde resultatet i siste løp.

Årets trenerkurs
Joe Kinnear tilhører den engelske fotballtrenerkulturen som mener at faglig kompetanse er oppskrytt. Det viktigste er å kunne kjefte spillere og alle andre til lydighet. Kort etter at han overtok Newcastle i høst, viste han Arsène Wenger, Luiz Felipe Scolari, Rafa Benitez og de andre utlendingene hvordan det skal gjøres ved å banne 52 ganger på fem minutter for åpne mikrofoner.

Årets kurssenter
Rosenborgs nettsted bød på spanskkurs før UEFA-cupkampen mot Valencia, men måtte gå ut med offentlig beklagelse etter at forsøket på å kalle spanierne «pingler» endte med at de ble kategorisert som «homser». Valencia tok det hele sporty og bød Rosenborg på et fotballkurs i 4-0-seieren på Lerkendal.

Årets sikringskost
Danmarks håndballveteran Joachim Boldsen konsulterte ingen kostholdsekspert før feiringen av EM-gullet i februar. – Nå vil jeg ha en sigarett, en bajer og en cola, sa han. – Og så vil jeg ha det samme en gang til.

Årets hardeste bud
Idrettsfolk som ikke fikk det til i 2008 kan trøste seg med at deres idrett ikke er som trav. Fra NTBs travtips: «Fire år gamle Canny Boy hadde en flott start på karrieren da han vant tre av fire løp som treåring i fjor. I år har det ikke gått like glatt, og han er blitt kastrert etter den siste starten sin». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag