RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skråblikk på Tippeligaen

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rosenborg sto opp fra de døde, Brann floppet igjen, mens Kjetil Rekdal gikk lei av å bli «pisset på». Her er noe av det vi husker fra årets Tippeliga.

Vikar fra Adecco
Mange hevet et øyenbryn da Per-Mathias Høgmo hentet sin gamle venn og kollega Knut Tørum fra Moss til Lerkendal før sesongen. Men da fjorårets frelser møtte veggen viste eksilbergenseren hva som bodde i ham. Etter 22 poeng på åtte kamper dro han hjem og sikret gullet i bergensernes egen storstue - og gjorde Høgmo overflødig. Det er av sine egne man skal ha det...
Se de elleville jubelscenene fra Brann stadion på web-TV (alle videoklipp i artikkelen er gratis!)

Krystallkulen
«Alle lag som havner bak Sandefjord på tabellen rykker ned», spådde TV 2-ekspert Bengt Eriksen før sesongstart. Sandefjord endte som kjent på niendeplass - og Tor Thodesen ble genierklært. Det ble ikke ekspert-kobbelet som dømte Vestfold-laget nord og ned.

Barnehagebarn
Stabæks Joakim Persson forsøkte å sette en effektiv stopper for Eirik Bakkes karriere. Svensken grisetaklet Brann-spilleren med strake bein i knehøyde, og slapp unna med gult kort. «Er det barnehagenivå, eller? Skal jeg sende blomster også», spurte den lite angrende synderen dagen derpå. Helt til Stabæk-ledelsen påla ham å angre.
Se taklingen og bortforklaringen på web-TV

Kinky
Martin Andresen skal en ikke skubbe seg på. Snill som et lam utenfor banen, fandenivolsk som få når han tar på seg drakten. Da Persson forsøkte å kappe beina av Bakke, reagerte Brann-kapteinen med å knipe svensken i brystvortene. Hardt og brutalt. Ikke ømt og kjærlig.

Sukkertøy fra småbarn
En gang var Lerkendal en uinntakelig festning. Slik var det ikke i år. Det endte med gull til slutt, men trønderne spilte ikke som en seriemester da HamKam lekte seg til 3-0 i trøndernes storstue. Det så heller ikke pent ut da Sandefjord, årets overraskelse i Tippeligaen, kledde av RBK i cupens semifinale.
Se sammendrag fra HamKams sjokkseier - og høydepunktene fra cupbomen på Lerkendal!

Urinlekkasje
«Eg gidd ikkje å dra landet rundt for å bli pissa på», sa Kjetil Rekdal etter 1-2 mot Fredrikstad i Plankebyen. Da Oslo-klubbens spillere «feiret» cupnederlaget mot samme Fredrikstad med å dra på byen, tok Rekdal snusboksen og dro fra Valle.

Opp som en løve...
Slagsmål og rødt kort da Molde innledet sesongen med å slå Tromsø 3-1 på Røkkeløkka. Molde toppet etter første runde, men endte sist 25 kamper senere. Arild Stavrum fikk skylden, og Tippeligaens yngste trener måtte gi seg etter bare én sesong i klubben.
Se slåssingen, scoringene og hvordan Molde klatret til topps

Tilgi meg
I vår gikk Tippeliga-dommerne nærmest i kø i Henrik den 4.s fotspor til Canossa. Syndforlatelse ble svært populært blant pipeblåserne. De svartkledde ble kritisert fra alle hold i sesongen som gikk - men så hadde de det heller ikke så lett. Med fjernsynskamera på alle kanter og sju direktesendte kamper hver runde, ble det umulig å slippe unna. Tabbene var trolig like mange før, men da var det ingen som oppdaget det...

Nær døden
I Stavanger så man Tippeliga-livet passere i revy. En tung høstdepresjon senket seg over Oljebyen, men da frelseren Tom Nordlie styrte skuten trygt i havn eksploderte ellers så sindige siddiser i vill gledesrus. Neste år vinner vi gull, spår firemålsscorer Peter Ijeh.
Se så glade de var i Stavanger sist søndag

Ruteopplysningen
Stabæk-fansen fikk pepper så det holdt da tyske Uwe Rösler ble hilset med «Reis hjem, som i 45» da Lillestrøm gjestet Nadderud. Under bortemøtet med Kanarifuglene på Åråsen svarte de tilreisende bæringene med banneret «Vi drar hjem 19:45».

Shopaholics
Nederlagsdømte Brann ledet serien ved Sankt Hans, men ledelsen i Bergens-klubben ville for all del unngå en reprise av kollapsen fra fjorårssesongen. Så da gavmilde investorer åpnet lommeboken på vidt gap, gikk rødtrøyene amok på supermarkedet. Thorstein Helstad, Armann Bjørnsson, Ardian Gashi og Eirik Bakke ble i tur og orden hentet til byen mellom de sju fjell. Så gikk luften ut av Brann-ballongen. Som i fjor. Var det noen som sa «never change a winning team»?

Lagersalg
Rosenborg slet på vårparten, og valgte motsatt oppskrift av Brann. I sommer ble i tur og orden Robbie Russel, Frode Johnsen og Thorstein Helstad sendt ut Lerkendal-porten. Siden gikk det bare én vei for trønderne.

Den hvite fare
Det var ikke bare dommerne som var i fokus på vårparten. I ukene like før seriestart var «banemester» Norges heteste yrkestittel. Det var lite som minnet om grønt gress i Sandefjord, Fredrikstad og Kristiansand da det nærmet seg 9. april. Først var hele seriestarten i fare grunnet et metertykt, hvitt dekke av snø. Så kom man likevel i gang. Men det var lite som minnet om både grønt gress og fotball på mange av banene de første rundene.
Vær og føremeldingen én måned før seriestart

Virkelighetsflukt
I Skien snakket man om medalje og europacup etter en strålende vårsesong. Høsten ble en sammengengende nedtur. Odd vant ikke en eneste kamp etter 3-2-seieren over Tromsø 27. august. Likevel ringte ikke alarmklokkene. - Vi snakker ikke om nedrykk her. Det kommer ikke til å skje, sa Odd-ledelsen. Denne helgen spiller Odd kvalik for ny Tippeliga-kontrakt.

Alkymisten
I Lillestrøm trodde man at Kanari-gult skulle bli til Kanari-gull etter en strålende vårsesong, og en fandenivoldsk innstilling fra spillerne etter at en sikker seier mot Lyn ble kastet bort i sluttsekundene. Uwe Rösler gikk så langt at han lovet medaljer av edleste valør til Åråsen, mens Jan Åge Fjørtoft mente det var feigt av de andre topplagene å ikke våge å ta ordet «gull» i sin munn. Men etter siste serierunde måtte LSK innse at det ikke engang ble bronse. Den havnet hos erkerivalen i Oslo Øst, som ikke hadde hatt ordet medalje i sin munn siden serien startet i april.

Troll i eske
Plutselig var han tilbake, trollmannen fra Nigeria. Edu avsluttet sin sitt ned-aksjon, returnerte til Lyn, og tok Tippeligaen med storm. Målene han scoret mot Molde og Stabæk var av en slik klasse at alt ble tilgitt og glemt av Lyn-fansen. Lyns tilskuersnitt steg med over 1000 tilskuere fra i fjor til i år. De fleste av disse var trolig agenter og speidere fra europeiske toppklubber.
Se Edu leke seg mot Molde - og mot Stabæk

Maradona II
Han ble kalt Venezuelas Maradona og skulle fylle Olivier Occeans sko i Odd. Ruberth Moran var mannen alle snakket om i Skien i april. I hjemlandet Venezuela har han holdt Odd-helten Fernando de Ornelas ute av landslaget lenge. I Tippeligaen var han ikke i nærheten. Ble sendt hjem i sommer uten ett minutt seriefotball.

Kar for sin kilt
Branns skotske radarpar gikk fra å være folkehelter til å være uønskede i Brann. I vår herjet de med motstanderne og serverte den beste angrepsfotballen man har sett i Norge på lang tid. I høst ble det langt mellom godbitene. Etter gjenttat syt og høylydt klaging toppet det seg da Charlie Miller uttalte at han aldri mer kan spille under Mons Ivar Mjelde. Også Robbie Winters har et desperat ønske om å komme seg bort fra Bergen. Foreløpig har imidlertid ingen ytret et desperat ønske om å overta skottene.

Knoll og Tott
Åtte spillere scoret mer enn ti mål i årets Tippeliga. To nordmenn og seks utlendinger. Og ingen scoret oftere enn Stabæks radarpar Daniel Nannskog og Veigar Páll Gunnarsson. Få hadde trodd at Nannskog skulle gjenta bedriften fra i fjor da han ble toppscorer i Adeccoligaen. Ingen hadde trodd at Páll Gunnarsson skulle komme nærmest svensken på toppscorerlisten.
Her kan du se toppscorerens 19 fulltfere

Syndebukkene
2006 var året det virkelig gikk sport i å kvitte seg med trenere. I skrivende stund har sju av de 14 Tippeliga-lagene en annen trener enn ved sesongstart. Noen valgte å gå selv, andre ble presset ut. Så langt har ingen spillere fått sparken for elendig innsats på banen. Bortsett fra Per-Ove Ludvigsen, som selv valgte å trekke seg, sitter også de øverste sportsansvarlige i Tippeliga-klubbene tilsynelatende trygt. Forstå det den som kan.

Dette var noe av det vi husker best fra årets sesong. Vi ha sikkert glemt mye - men hva husker du best fra sesongen vi har bak oss?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere