Tusenvis av supportere var lørdag på plass i Paris for Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool. Det ble et mareritt for flere av supporterne.

Det brøt som kjent ut fullt kaos utenfor Stade de France. Haugevis av supportere kom seg ikke inn, og bildene utenfor finalearenaen var oppsiktsvekkende.

Flere Liverpool-supportere har uttalt seg om kaoset, og nå forteller også Real Madrid-fansen om det de opplevde.

Les også: Mener United kan glemme Premier League-tittelen: - Topp fire blir ikke lett

Hør Nettavisens fotballpodkast «Sesongkortet» under:


– Ville endt med dødsfall

Da kampstart nærmet seg var det så og si fullt i svingen til Real Madrid-supporterne på stadion, mens det fortsatt manglet mange i motsatt ende hos Liverpool-supporterne.

Kaoset utenfor stadion gikk nemlig kraftigst utover Liverpool-supporterne, som det skal ha vært betydelig flere av i gatene i Paris. Men det betyr ikke at finalen gikk smertefritt for alle Real Madrid-supporterne.

Real Madrid-supporter Gabriel Saez var nemlig på kampen med både kone og fem barn. Det ble en skremmende opplevelse de sent vil glemme.

– Vi er heldige som kan snakke om Madrids seier og ikke en tragedie, sier han til den spanske radiokanalen Cope, før han forklarer hva som skjedde i de enorme folkemassene utenfor stadion.

– Vi fulgte de andre supporterne til det eneste stedet du kunne komme til stadion. Det ble en flaskehals-effekt, og forestill deg bildene: Jeg har barn på åtte, 12, 15, 20 og 24 år. I flommen av mennesker sa jeg til konen min: «La oss komme oss ut herfra». Alle slags problemer i den situasjonen og det ville endt med dødsfall, sier Saez.

Å komme seg ut derfra viste seg imidlertid å være vanskeligere enn først antatt.

– Vi kunne ikke bevege oss, så vi omringet våre yngste. Det var to politibiler som skapte flaskehalsen, noe som begrenset plassen og gjorde at bare fem kunne passere om gangen, forteller han.

Les også: Salah-melding vakte oppsikt. Nå får han høre det

Ble omringet av lokale ungdommer

Etter hvert kom den spanske familien seg frem til billettkontrollen. Der ble de møtt med pepperspray.

– De gjennomsøkte deg og sjekket at du hadde billett og lot deg så passere. Det var øyeblikk hvor de brukte pepperspray mot folk.

Ruben Skjerping, president i den norske supporterklubben til Real Madrid, var også til stede på finalen.

Han var en av de heldige som ikke opplevde noe av kaoset utenfor stadion, siden han og reisefølge var på plass i det dørene inn til arenaen åpnet tre timer før kampstart.

– For vår del var det ganske smertefritt, sier han til Nettavisen.

– Det eneste vi reagerte litt på var at klokken tikket og tiden gikk, og vi så at Liverpool-fansen ikke hadde kommet inn. Og så fikk vi informasjon om at kampen var utsatt og at vi måtte vente 15 minutter, forteller Skjerping, som alt i alt hadde en fin opplevelse.

Tilbake til Saez-familien, som fikk en langt mer dramatisk opplevelse da de kom innenfor portene på stadion i Paris.

Der ventet nemlig lokale ungdommer som var ute etter billettene deres.

– Vi måtte alle gjennom dette første filteret og så ble ting verre. Da jeg gikk gjennom porten så jeg plutselig at en av de lokale ungdommene hadde tatt billetten til min 15 år gamle datter, sier han.

– De andre barna mine klarte å få tak i billetten hennes, og vi kom inn på stadion. Vi var omringet av åtte eller ni av disse ungdommene som prøvde å rane oss. Vi hadde, la oss si, en diskusjon, men det gikk fint og vi kom oss alle trygt inn. Da vi snudde oss gjorde de tegnet hvor de strøk hånden over halsen, som for å si: «Vi venter på deg når du kommer ut».

Les også: Rekdal og Henriksen mener brikkene begynner å falle på plass for Rosenborg

- De var blodige

Ifølge Saez var det ikke noe politi eller vakter i nærheten under den skremmende hendelsen.

– Datteren min gråt, konen min var livredd. En annen gruppe med spanske supportere dukket opp etterpå og de var blodige. De hadde vært gjennom det samme, men helt klart mer voldelig.

Etter 90 minutter med fotball på Stade de France kunne familien etter hvert slippe jubelen løs for Champions League-seier til Real Madrid. Men marerittet de opplevde før kampstart fortsatte etter kampen.

Saez forteller at Madrid-fansen ble geleidet mot en bro da de kom ut av stadion. Der ventet de lokale kjeltringene på dem.

– Vi kom oss greit til bilen vår, men vi vet om andre som ble ranet av grupper på 10-15 personer. Det var en parkeringsplass like utenfor stadion hvor mange Madrid-fans hadde parkert bilene sine og hadde fått vinduene knust, sier han.

Les også: Benzema fronter sesongens lag i Champions League

Har bestilt uavhengig gransking

I etterkant har Frankrikes sportsminister Amelie Oudea-Castera gitt Liverpool-supporterne skylden for bråket i forkant av finalen. Det går ikke Saez med på.

– De engelske supporterne har et dårlig rykte, men jeg har aldri sett noen problemer. De viste mye tålmodighet, sier han.

Mandag kveld opplyste UEFA at de har bestilt en uavhengig gransking av finalebråket som vil ta for seg beslutningene som ble tatt, ansvar og oppførselen til alle involverte parter.

Real Madrid gikk som kjent seirende ut av Champions League-finalen etter Vinicius Jr. scoret kampens eneste mål. Det var den spanske storklubbens 14. Champions League-tittel.