*Nettavisen* Sport.

Skrev historie mot Vålerenga

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Ni år gamle Stavanger Oilers er norgesmester i ishockey.

19.04.10 21:44

STAVANGER OILERS - VÅLERENGA 4-0: I 2001 spilte Stavanger Oilers sin første kamp noensinne. Mandag 19. april ni år senere kan klubben endelig sette sitt første trofé i skapet.

Etter seks strake år med NM-gull til enten Vålerenga eller Storhamar, klarte Oilers å sette en stopper for de to aristokratenes dominans.

For fjerde gang på 21 sesonger er dermed norgesmesteren verken Vålerenga eller Storhamar. Furuset vant i 1990, Lillehammer i 1994 og Frisk i 2002, før Stavanger altså vant mandag.

- Dette vil gjøre alle bedre, sier Petter Salsten, sportssjef i hockeyforbundet, til Nettavisen.

- Det er i alle fall vår oppfatning, at det er positivt at flere lag utfordrer om hegemoniet. Sparta var nære i fjor. Nå lykkes Stavanger. Trondheim har også rykket opp. Folk ser nå hvor moro det er å vinne, og at andre også kan klare det, legger han til.

Tidlig ledelse
Det sto 3-2 i kamper før mandagens sjette finalekamp, som ble spilt i Stavanger. Midtveis i førsteperioden sørget Snorre Hallem og Fredrik Sundin for henholdsvis 1-0 og 2-0 i løpet av 64 sekunder.

Vålerenga klarte aldri å reise seg. De virket slitne.

Martin Strandfeldt økte hjemmelagets ledelse til 3-0 tidlig i andre periode, mens Christian Dahl Andersen punkterte kampen for godt da han styrte inn 4-0 i tomt bur med 2,19 sekunder igjen å spille av tredje periode.

Dermed vant Stavanger Oilers 4-2 i kamper.

- Det er bare å gratulere hele Stavanger, spillerne, treneren og lederne, sier Salsten.

- Jeg er imponert over måten de har kommet tilbake på underveis i sluttspillet, legger han til.

For Vålerenga ledet både 1-0 og 2-1 i kamper, før Stavanger snudde NM-finalen.

Fire jevne finaler
Mandagens kamp var også den andre kampen i finaleserien hvor det ene laget har tatt en komfortabel seier. De fire andre er blitt avgjort med ett mål, og tre av dem i sudden death.

Vålerenga vant den første kampen med sifrene 5-4 etter sudden death, og den tredje kampen hele 5-0. Stavanger Oilers vant den andre kampen med ett mål, den fjerde i sudden death og den femte i sudden death.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.