*Nettavisen* Sport.

Skrøt av xenongasseffekt ett år før OL

PRESTASJONSFREMMENDE: Inhalering av xenongass skal ha blitt brukt før Sotsji-OL for å fremme prestasjonene til russiske idrettsutøvere. Det har vakt store reaksjoner i antidopingmiljøer, og WADA har sagt at de vil sette metoden på dagsorden umiddelbart.

PRESTASJONSFREMMENDE: Inhalering av xenongass skal ha blitt brukt før Sotsji-OL for å fremme prestasjonene til russiske idrettsutøvere. Det har vakt store reaksjoner i antidopingmiljøer, og WADA har sagt at de vil sette metoden på dagsorden umiddelbart. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Russisk storavis påviste den prestasjonsfremmende effekten.

En video publisert av Russia Today ett år før OL skrøt av den prestasjonsfremmende effekten av å inhalere xenongass, skriver avisen Expressen.

Den 25 minutter lange videoen viser hvordan teknologi brukes i forberedelsene til Sotsji-OL. Det handler for det meste om teknologiske løsninger for anlegg og infrastruktur, men 19 minutter ut i videoen fortelles det også om påstått prestasjonsfremmende virkning for utøvere.

Programlederen forteller at leger og forskere hjelper idrettsfolk med å prestere sitt ytterste ved hjelp av gass. Det er tydelig at man ikke er inne på at dette kan oppfattes som doping.

- Siden potensielt farlig og ulovlig doping ikke er et alternativ, kan den nye nøkkelen til suksess ligge i en del av luften vi puster, opplyser journalisten.

Seeren blir tatt med inn i et laboratorium ved Instituttet for medisin og biologi i Moskva og får høre om effekten xenon kan ha når den inhaleres. Vi får vite at det stadig oppdages nye bruksområder for gassen.

Effektivt

- Xenon er veldig effektiv mot stress. Før konkurranser må idrettsfolk slappe av, sove og optimere kroppens kapasitet. I prosjektet ser vi på hvordan xenon kan hjelpe til med å oppnå dette, sier Jurij Bubejev, som er sjef ved den psykologiske og fysiologiske avdelingen.

Det vises hvordan den unge langrennsløperen Artjom Musikhin får en dose xenon.

- Etter eksperimentet var det mye lettere for meg å trene, og jeg restituerte mye raskere. På skitrening etterpå fikk jeg de beste resultatene, sier Musikhin.

- Denne metoden bør brukes i profesjonell idrett. Den vil bli gitt videre til leger, og vi håper de vil greie å benytte det til å hjelpe utøvere å prestere bedre, sier Bubejev.

Journalisten avslutter innslaget ved å erklære at forskerne håper de har gjort sitt for å bidra til å skaffe litt flere medaljer neste år (i OL).

Oppsiktsvekkende

Det var den tyske TV-kanalen WDR som mandag viste et dokumentarprogram der det hevdes at xenon brukes av russerne for å øke produksjonen av erytropoietin (EPO) i kroppen og dermed øke utøvernes utholdenhet.

Det har vakt stor oppsikt i antidopingmiljøer, og ledelsen i antidopingbyrået WADA har sagt at de vil sette metoden på dagsorden umiddelbart.

Enkelte mener dette er et eksempel på juks og at det rammes av dagens antidopingregler, mens andre mener det kan sammenlignes med bruk av høydehus og dermed havner i en gråsone. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.