Gå til sidens hovedinnhold

Skulle ikke bli trener

Men nå bør vel Tom Gulbrandsen være en god «årets trener»-kandidat.

HØNEFOSS (Nettavisen):

- Se her, sier han.

Hønefoss-trener Tom «Bukken» Gulbrandsen drar meg med inn i trenergarderoben. Der henger den. En avisartikkel. Eller rettere sagt, en avisslakt. Fra Gulbrandsens første kamp som Hønefoss-trener i april.

Ringerikingene hadde nemlig levert tidenes verste Tippeliga-start, Ole Bjørn Sundgot hadde fått sparken og Gulbrandsen var hentet inn som kriseløsning.

Men «alle» hadde gitt opp.

- Fornyet kontrakt virker dessverre enda mindre sannsynlig enn at redaktøren skal begynne å gå på vannet. Det er selvfølgelig lov til å håpe på begge deler, men ingen av dem er særlig sannsynlig, oppsummerte supersupporter Tom A. Schanke.

En seier fra topplass
Og det er derfor Gulbrandsen viser frem avisslakten som er festet på veggen i trenergarderoben. For selv om debutkampen endte med tre poeng borte mot Stabæk etter Davy Claude Angans avgjørende 1-0-scoring i sluttminuttet, så hadde få særlig tro på Hønefoss eller Tom Gulbrandsen.

Etter seieren skrev imidlertid Dagbladet-kommentator Morten Pedersen at seieren mot Stabæk ikke kom som en konsekvens av at trenerskiftet hadde noen positiv effekt på Hønefoss. Han lå også til at – ”inntil det motsatte blir bevist, så vil jeg hevde at det ikke spiller noen rolle hvem som trener dette laget”.

17 kamper senere er det lett å fastslå at det motsatte er bevisst.

Nettavisen har satt opp en oversikt over Tippeliga-klubbenes poengfangst etter at Tom Gulbrandsen kom inn i Hønefoss, og resultatmessig er det ikke tvil om at Hønefoss-treneren faktisk burde være en kandidat til årets trener hvis man ser på resultatene.

Jo da, Erik Hamrén tapte ikke med Rosenborg så lenge han var her. Nils Arne Eggen styrer også trønderne mot seriegull, mens Martin Andresens Vålerenga har imponert de fleste. Legg også til at Jostein Grindhaugs Haugesund har vært en stor positiv overraskelse denne sesongen, og at Strømsgodset-trener Ronny Deila kjemper om både Tippeliga-bronse og cupgull med sitt lag.

Men resultatmessig har Gulbrandsen i sin tid som Hønefoss-trener tatt flere poeng enn hva lag som Brann, Start, Lillestrøm og Aalesund har tatt i samme periode. Hadde Hønefoss slått Haugesund hjemme i forrige kamp, ville de faktisk vært fjerde best i Norge etter 21. april i år.

- Jeg har vært klar over det, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

- Men jeg tror ikke så mange andre har vært klar over det.

- Vet hva som skal til
Keepertrener Morten Bakke mener Bukken har gjort noen få, men viktige taktiske grep. Ellers handler mye rett og slett om å «blø for drakta».

- Jeg kan være avansert hvis jeg vil, sier Gulbrandsen.

- Men jeg tror jeg vet hva som skal til for å få et godt lag. Overfor spillergruppa er det ikke noe poeng i å gjøre det vanskelig. Det skal være dritenkelt. Det er en masse ulike individer i en spillergruppe. En fyr er for eksempel spark og løp hele tiden. Da handler det om å være enkel. Da handler det om å få frem «der skal du være», og trykke på knappen som sørger for at det skjer. Slik at spilleren gjør noen få viktige ting så godt som han overhodet kan.

- Det er en av styrkene mine – å få enkeltspillere til å prestere på sitt beste.

- Vurderer lang trenerkarriere
Likevel hadde ikke Gulbrandsen en eneste tanke om å bli fotballtrener på heltid da han gikk inn i Hønefoss-styret i mai i fjor. Den gangen handlet det kun om å bidra med en erfaren sportslig stemme i et styre som manglet akkurat det.

- Det er riktig, det. Jeg hadde ikke én eneste tanke om å bli trener den gangen. Det handlet kun om å bidra på styremøtene, sier han.

Men så ballet det på seg.

I januar ble han en del av klubbens sportslige utvalg, og til slutt, da Sundgot fikk sparken, spurte klubben om han kunne hjelpe. Det kunne han. Som en kriseløsning.

Men nå kan det bli mye mer.

- Det har vært gøy, sier han.

- Det er gutta som har gjort jobben. Hjelpetrener Håkon Wibe Lund har også vært uvurderlig. Men jeg har fohåpentligvis trykket på noen rette knapper underveis. Men det har gått såpass bra at, ja, jeg ønsker å fortsette også etter at engasjementet mitt her går ut etter sesongen, fortsetter han.

- Nå vurderer jeg sterkt en lengre karriere som fotballtrener, sier Gulbrandsen.

- Har du fått signaler på at du er ønsket videre?

- Ja. Det fikk jeg tidlig – selv om jeg ikke har snakket med noen om dette på en stund nå.

- Og det uavhengig av om det blir Tippeliga eller Adecco-liga neste år?

-. Det tror jeg, ja.

- Men du mangler de nødvendige trenerkursene?

- Jeg tror det er mulig å få det på plass hvis jeg melder meg opp. Jeg tror det skal være nok, sier han.

Hønefoss´ nye sportslige leder, Rolf Mange Walstad, vil imidlertid ikke forskuttere noe som helst.

- Vi er i en prosess nå hvor vi både snakker med de trenerne vi allerede har i klubben – samtidig som vi vurderer den jobben som er gjort og gjøres, og ser på de mer formelle tingene som Tom henviser til. Så får vi til slutt ta en totalvurdering. Kanskje lander vi på et opplegg for 2011 som er upåvirket av divisjon, men kanskje kan det hende at det vi ønsker påvirkes av divisjon. Vi er jo tross alt i diskusjoner hvor det skal forhandles om ting, sier Walstad.

Ikke tapt to på rad
Gulbrandsen er uansett sterk i troen på at Hønefoss kan overleve i Tippeligaen.

- Jeg er i alle fall ganske så sikker på at vi kommer til å levere bra fra oss også i de siste sju kampene. Så er det tilfeldighetene, da. De har jeg ikke kontroll på, sier Hønefoss-treneren.

Men resultatene har han kontroll på. Hønefoss står med ti poeng på de siste seks kampene, og har ikke tapt to seriekamper på rad under Gulbrandsen.

Akkurat det lover godt foran søndagens uhyre viktige bortekamp mot bunnrival Molde.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken