ÅRÅSEN STADION (Nettavisen): Mandag kom bekreftelsen, Erling Braut Haaland blir ikke å se for det norske herrelandslaget mot Tyrkia og Montenegro.

Det bekreftet spilleren selv på sin Twitter-profil, etter flere dager med usikkerhet og håp om at spissen skulle bli frisk nok til å bidra for Ståle Solbakken.

- Hei folkens, kjipt å ikkje bli klar til landskampane. Hadde gleda meg. Uansett, lykke til Norge, skrev jærbuen mandag formiddag.

Borussia Dortmund gjorde det klart allerede før helgen at det var uaktuelt å gi slipp på deres diamant, mens landslagets leg Ola Sand bekreftet at de hadde troen på at 21-åringen kunne bli klar.

Les også: Skademarerittet fortsetter. Solbakken avslører nytt forfall: - Ekstremt

Fornøyd med dialogen

Det brøt ut full forvirring da Dortmund meldte at Braut Haaland var ute av den norske troppen, mens NFF kom med kontrabeskjed like etter.

Tyskerne bekreftet allerede fredag forrige uke at de ønsket å beholde Braut Haaland, mens nordmennene ventet helt til mandag med å bekrefte Braut Haalands avbud.

- Jeg syntes at dialogen til klubbene rundt omkring har vært eksemplarisk, og landslagslege Ola Sand med resten har vært eksemplariske. De klubbene som har norske spillere som har vært usikre frem til nå, har vært imøtekommende, sier Ståle Solbakken til Nettavisen på spørsmålet omkring dialogen mellom NFF og klubbene.

Og fortsetter:

- Det er derfor vår venn i Tyskland (Erling Braut Haaland) ble bekreftet såpass sent, fordi det var en promilleprosent eller to for at skaden kunne leges ut ifra de skanningene som ble gjort.

Les også: Haaland bekrefter at han ikke spiller viktige kamper for Norge

- Ønsker man å få spillerne til Norge for å sjekke de ut selv, under slike tvilstilfeller?

- Vi gjør det i de tilfelle hvor man føler at det har en nytteverdi, og det er det medisinske apparatet som tar den beslutningen, avslutter han.

Norge må klare seg uten Erling Braut Haaland, Rune Jarstein, André Hansen, Joshua King, Omar Elabdellaoui, Kristoffer Ajer, Jonas Svensson, Sander Berge, Mathias Normann, Per Kristian Bråtveit, Fredrik Midtsjø og Alexander Sørloth i de kommende skjebnekampene mot Tyrkia og Montenegro.

- Åpenbart en konflikt

Tor Ole Skullerud er ekspert i Discovery, men har flere års erfaring som trener for blant annet Norges U21-landslags. Han har erfaring med samme problematikk som Solbakken og NFF har stått ovenfor nå.

- Man har åpenbart hatt en interessekonflikt, som er en veldig klassisk situasjon. Klubber er alltid bekymret for å slippe spillere på samling, og landslaget ønsker å få spilleren inn for å sjekke ut selv, sier Skullerud til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Det har nok vært fryktelig mange telefoner mellom medisinske apparat, trenere og andre høyere på i både Dortmund og NFF, det trenger du ikke tenke på. Vi hadde mange slike tilfeller under min tid på U21-landslaget, og man prøver jo å få alle fornøyde.

- Man er jo alltid usikker på hverandre, ut ifra tilstanden til spilleren. Landslaget har jo muligheten og retten til å hente inn Erling Braut Haaland, men de har vel vurdert det som unødvendig å hente han inn.

Med en rekke spillere ute, har Ståle Solbakken og resten av støtteapparatet virkelig fått noe å tenke på før skjebnekampene mot Tyrkia og Montenegro.

- Det er jo helt håpløst trist for hele nasjonen, når vi har kommet oss dit vi er nå. Ikke fordi de som er der nå ikke er gode nok til å slå Tyrkia, men at man står i den situasjonen der nå er utrolig trist. Man mangler jo spisskompetanse og kvalitet, spesielt helt der framme, men vi kan fortsatt få til en bra resultat i Tyrkia, avslutter Skullerud.

- Best for alle parter

TV 2s landslagsekspert Jesper Mathisen er klar på at det nok har blitt jobbet hardt for at Braut Haaland skal ha blitt klar, men at Borussia Dortmund til slutt fikk det som de ville og fikk beholde 21-åringen i Tyskland.

- Det er klart at det blir en konflikt da en av verdens beste spillere er usikre, og begge parter er avhengige av å ha han på banen. Da blir det fort diskusjoner, og Norge hadde nok et håp om at ting skulle gå seg til. Nå klarte de ikke å få han frisk i tide, så da får man prøve å leve med det.

- Er det et tegn på tvil rundt Dortmunds troverdighet, at NFF holdt igjen bekreftelsen til siste sekund?

- Nei, jeg tror nok at landslagslege Ola Sand og resten av teamet har såpass god tiltro til Dortmund at de stoler på at beskjedene de gir er sanne. De ville nok ha en ekstra sjekk på ting selv, og konkluderte med at det ikke lot seg gjøre, sier Mathisen til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Til syvende og sist er det vel bra for både Norge og Borussia Dortmund at han ikke dukket opp her og dro på seg noe enda verre. Det har begge parter altfor mye å tape på i lengden.

Norge møter Tyrkia i Istanbul 8. oktober, før Montenegro kommer på besøk til Ullevaal 11. oktober.