RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sky-direktør innrømmer dopingbruk

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)
Sist oppdatert:
Steven de Jongh er ferdig i det britiske storlaget.

Team Skys nye antidopingkontrakt har kostet laget en ny støttespiller.

- Etter at laget bekreftet sin posisjon i kampen mot doping, avslørte Steven de Jongh at han har tatt et forbudt stoff tidligere i karrieren som profesjonell rytter, skriver Edvald Boasson Hagens arbeidsgiver i en pressemelding.

Manager Dave Brailsford roser de Jongh for at han var ærlig.

- Det er ingen tvil om Stevens jobb eller bidrag for oss. Han har vært en høyt verdsatt sportsdirektør og kollega over tre sesonger.

- Steven fortjener vår respekt for motet han har vist. Han har vært ærlig om fortiden og vi gjør det beste for å støtte ham. Vi ønsker ham lykke til videre i karrieren.

Steven de Jongh sendte ut en åpent melding like etterpå hvor han innrømmer å ha brukt EPO mellom 1998 og 2000. Du kan lese hele hans innrømmelse her!

For en uke siden fikk Bobby Julich, som blant annet har trent Lars Petter Nordhaug i Sky-laget, sparken av samme årsak.

Syklet med Kjærgaard
Steven de Jongh har syklet for TVM (1995-1999), Rabobank (2000-2005) og Quick Step-Innergetic (nåværende Omega Pharma-Quick Step, 2006-2009).

Det er spesielt sprinterens fortid i TVM som er mest innlysende. Steffen Kjærgaard fortalte tidligere denne uken, da han innrømmet å ha dopet seg i løpet av karrieren, at han fikk et inntrykk av at han var nødt til det for å henge med - nettopp i TVM (1996-1997).

- Min karriere som proff begynte i 1996. Gjennom de to første årene fikk jeg en forståelse for et skittent game jeg var ganske uforberedt på etter å ha vært amatør i Norge, sa Kjærgaard.

Nederlandske de Jongh besøkte Norge i 1997. Tidligere sykkelpresident Erik Aarethun bekrefter overfor procycling.no at han og Steffen Kjærgaard deltok under Norsk Sykkelfestival, arrangert av Lærdal Sykkelklubb, det året.

Kurt Asle Arvesen vant rittet sammenlagt foran nettopp de Jongh. Nederlenderen fikk også med seg en etappeseier hjem.

Steven de Jonghs avskjed med Sky-laget kommer kun én dag etter at sjefssportsdirektør Sean Yates trakk seg.

Skriv under, eller få sparken
The Telegraph skrev lørdag at de begge kom til å trekke seg fordi de ikke besto Team Skys nye antidopingsjekk. Nyheten kom i kjølvannet av at Team Sky har tvunget alle sine ansatte til å skrive under på en kontrakt på at de aldri har vært dopet. Hvis de ikke skriver under, får de sparken.

Les også: - To Sky-sjefer sparket for doping

Men ifølge Team Sky og hovedpersonen selv var det personlige årsaker som gjorde at Yates ga seg.

- Jeg har slitt med helsa de siste årene, og har tilbrakt mye tid borte fra familien. Nå føler jeg tiden er inne for å fokusere på meg selv og familien, heter det i en uttalelse blant annet velonews.com har videreformidlet.

Les også: - Jeg forstår at det spekuleres

- Det er trist. Vi mister mye erfaring og kunnskap, sa Kurt Asle Arvesen til procycling.no søndag kveld.

Nordmannen fungerer primært som trener (følger opp enkelte ryttere) i Sky-laget og har selv skrevet under antidopingkontrakten.

Hva med rytterne?
Ingen ryttere har foreløpig forlatt laget etter at antidopingkontrakten ble kjent.

Michel Barry var dog en del av laget da USADA-rapporten ble laget frem, men veteranen hadde allerede bestemt seg for å legge opp. Kanskje like greit.

Australske Michael Rogers var også nevnt i rapporten, men han slipper trolig unna med det. Til tross for at Rogers benyttet seg av doplegen Michele Ferraris tjenester i 2005.

Les også: Ny Sky-rytter kobles til doplege

Neste sesong sykler Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch (kommer fra FDJ-BigMat) for laget. Lars Petter Nordhaug drar som kjent til Rabobank (som det heter i år, ukjent neste år).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere