Gå til sidens hovedinnhold

Sky-rytter risikerer dopingstraff

Kunne ikke forklare unormale blodverdier.

Rett før VM i Firenze forsvant britiske Jonathan Tiernan-Locke ut av laget. Den første forklaringen var «dårlig form», men siden ble det klart at det hele dreide seg om unormale verdier i blodpasset hans.

I høst har 28-åringen fått utvidet frist for å komme opp med en god forklaring på verdiene.

Det har ikke Sky-rytteren klart, og nå melder UCI at de vil ha åpnet en disiplinærsak mot rytteren.

«Analysen av Tiernan Lockes biologiske blodpass har avdekket brudd på antidopingreglementet (bruk av forbudte midler og/eller metoder. I henhold til regelverket har vi bedt hans nasjonale forbund om å iverksette disiplinærhøring», melder forbundet.

I klartekst betyr det at han risikerer utestengelse for forholdet, slik blant andre Franco Pellizotti har opplevd tidligere.

Fra Endura Racing til Sky
De unormale verdiene dukket opp i siste kvartal av 2012. Da var Tiernan-Locke teknisk sett Endura Racing-rytter, og debuterte formelt sett ikke for Team Sky før etter nyttår. Det har Dave Brailsford vært svært tydelig på i omgang med mediene.

At han denne sesongen kjørte i Sky-trøye, og ble kastet ut av VM som Sky-rytter, gjør likevel temaet til en «het potet» i Storbritannia. Endura Racing har da også påpekt at han var delaktig i Sky-maskineriet gjennom 2012-sesongen.

Han var blant annet inne til testing ved flere anledninger under British Cycling-paraplyen, og i tillegg var med Bradley Wiggins på høydeopphold på Tenerife som en del av hans Tour de France-oppkjøring.

- Så vidt jeg vet er Jonathan «ekte vare». Sky, Garmin og Endura fant ingen irregulariteter ved Jonathan, uttaler syklistens sjef i Endura, Brian Smith, til The Independent tidligere i høst.

Får ikke konkurrere for Sky
Team Sky sendte ut en pressemelding etter tirsdagens utvikling i saken. Der klargjør det at Tiernan-Locke «ikke får konkurrere for Team Sky, eller ta del i noen av lagets aktiviteter, inkludert treningsleir og offisielle oppdrag, inntil utfallet av disiplinærhøringen er avklart».

Laget presiserer igjen at forholdet stammer fra tiden hans i Endura Racings rekker.

- Vi forstår at forseelsen dreier seg om unormale blodverdier, men dette skjedde før han signerte for oss. Dette dreier seg ikke om hans opptreden eller prestasjoner i vårt lag. Dette laget trener, konkurrerer og vinner på ærlig vis.

UCI ville ikke gi ham blodpass
Tiernan-Locke var en komet på sykkelhimmelen i 2012. Blant annet vant han Tour de Méditerranéen, Tour du Haut Var og Tour of Britain. Det gjorde også at dopingmistanker dukket opp.

Faktisk ønsket hans daværende arbeidsgiver å registrere blodpasset hans hos UCI allerede da:

- Endura, med full støtte fra Jonathan Tiernan-Locke, gjorde en henvendelse til UCI (det internasjonale sykkelforbundet) for å bli plassert på et biologisk blodpass for å slå tilbake mot ryktene om bruk av prestasjonsfremmende midler som sirkulerte etter seirene hans. Men denne anmodningen ble avslått av forbundet, melder The Independent.

Kommentarer til denne saken