RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sky-sjef: - UCI må ha baller til å tenke stort

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Brailsford etterlyser tydelig lederskap fra det internasjonale sykkelforbundet.

Etter at den ekstensive rapporten fra det amerikanske antidopingbyrået (USADA) kastet lys over Lance Armstrongs mørke dopingverden forrige måned, har det versert delte meninger om hvilken vei sykkelsporten skal ta videre.

I vaken av Armstrong-marerittet sier Team Sky-sjef Dave Brailsford at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) må våkne opp og ta grep for å gjenopprette sportens troverdighet blant fansen og sponsorene.

I et intervju med The Times sier Brailsford, som denne sesongen har ledet Team Sky fra den ene triumfen til den andre, at nøkkelen til godt lederskap er å lære fra sine egne feil.

- Lederskap handler om å ha et langsiktig perspektiv, håndtere store endringer og inspirere de rundt deg. På veien fremover er det også helt avgjørende at UCI lærer av sine tidligere feilgrep, sier Brailsford.

- Hovedutfordringen til UCI blir derfor å fremvise godt lederskap når de nedlegger en global strategi for å modernisere sykkelsporten. Med tanke på kommersiell levedyktighet er sykkel en av de få globale idrettene som fortsatt har store utfordringer.

Tror på Bakala-reformer
Den tsjekkiske milliardæren og deleieren av Omega Pharma- QuickStep, Zdenek Bakala, presenterte forrige uke planer for en større omstrukturering av sykkelsporten. I sin trepunktsplan for sykkelsportens fremtid ville Bakala dele TV- og sponsorinntekter på tvers av aktørene innenfor sporten, opprettete en uavhengig antidopingenhet, samt etablere en lukket divisjon på 18 lag.

I lys av andre modeller presentert tidligere, ser ikke Brailsford bort i fra at Bakala-prosjektet blir en realitet i overskuelig fremtid, og at slike endringer vil komme sporten til gode. En mer stabil økonomisk modell er helt grunnleggende og nødvendig hvis man skal tiltrekke seg fans, TV-publikum, sponsorer og arrangører i fremtiden.

- Det fleste globale selskap gjør dette ganske effektivt, fordi dette er ingen heksekunst. UCI må ha baller nok til å tenke stort, være kreative og bruke denne tiden til å komme med større omveltninger som vil tjene sporten på sikt, fastslår Brailsford.

WorldTouren har kvelertak på sykkel-Europa
Med sikte på å gjenopprette tillit til sykkelsporten og sin egen styringskapasitet, har UCI nedsatt en uavhengig kommisjon, som frem mot sommeren 2013 skal vurdere forbundets ledelse. President Pat McQuaid har også sagt at UCI vil samarbeide videre med Bakala-prosjektet, men erklærte samtidig at forbundet fastholder på sin myndighet over WorldTour-kalenderen.

Siden den ble innført i 2005 har ProTouren, som senere skiftet navn til WorldTouren, vært gjenstand for overveldende kritikk. Særlig har opprettelsen Tour of Beijing, et ritt hvor UCI selv står som med-arrangør, sådd tvil om McQuaids strategi for en bærekraftig sykkelsport. En av kritikerne er sykkelhistoriker og anerkjent skribent, Herbie Sykes.

Les også: Verdensmesteren oppsummerer sesongen

- For å lage plass til land som for eksempel Kina sier UCI at Italia, Spania og Frankrike må ha et begrenset antall WordTour-ritt. Forutsetningen de jobber ut i fra er at sykkel bør være en global idrett. Problemet er at sykkel ikke er en global idrett, ellers hadde UCI ikke trengt å betale mer enn 5 millioner kroner for å stable på plass Tour of Beijing. UCIs tilnærming er fullstendig subjektiv og kunstig, sier Sykes til procycling.no

Sykes bruker Giro dell’Appennino som eksempel. Det italienske rittet «som utgjør en viktig del sykkelsporten ryggmarg og som representerer dens stolte historie», har ikke funnet sin plass på UCIs reformerte kalender som tvinger de store lagene bort fra rittet i jakten på verdifulle rankingpoeng.

- Selv ikke Liquigas dro til Appennino i år. De måtte sanke latterlige rankingpoeng i Paris-Roubaix og Pais Vasco. Kommer ikke Liquigas, kommer heller ikke TV-selskapene, hvilket i realiteten er en dødsdom for slike ritt, resonerer Sykes.

- Fordi ingen i UCI tar seg tid til å lære eller forstå sykkelsportens historie, har de utformet et kalendersystem som dreper historisk sett viktige ritt, og som i effekt deformerer sportens verdier. Skal man skape sykkelinteresse utenfor sportens kjerneområder, må det være basert på disse verdiene. Det må være en mer organisk prosess, enn hva UCI legger opp til med Tour of Beijing.

- Av helt åpenbare grunner lider sykkelsporten akkurat nå. Vi mister ritt og sponsorer over hele linjen, samtidig som vertikal doping fortsatt finner sted i Italia og Spania. UCI bør ta mer grep i Europa før de bruker mer penger i Kina, avslutter Sykes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere