Sky støtter forbud mot smertestillende stoff

Foto: Maurizio Degl'Innocenti (EPA/Scanpix)

- Dette er et spørsmål om rytternes sikkerhet, sier Sky-lege.

30.10.13 09:57

For to uker siden skrev procycling.no om profesjonelle syklisters misbruk av det smertestillende stoffet tramadol.

WADA bekreftet overfor MPCC at et betydelig antall dopingprøver viser spor av tramadol, og at majoriteten av disse prøvene stammer fra syklister.

– Noen lag tilbyr det til sine syklister, andre tilbyr det ikke. Noen bruker under trening, uttalte en profilert proffsyklist til cyclingnews.com.

– Dette er en magisk misforståelse, som egentlig har vært en del av drivkraften bak dopingproblematikken. Flere dopinglegemidler mangler prestasjonsfremmende effekt, men brukes fordi folk tror på det, sa Stein Ørn – lege og Alexander Kristoffs trener – til procycling.no. Ørn omtalte misbruket av tramadol som skygger fra sykkelsportens dopingbefengte fortid.

Ørn, Garmin-lege Prentice Steffen og MPCC – Bevegelsen for en troverdig sykkelsport – argumenterte alle for et forbud mot tramadol. Team Skys lege Allan Farrell støtter argumentasjonen.

– For meg handler det ikke bare om å forby tramadol som et prestasjonsfremmende stoff, det er et spørsmål om rytternes sikkerhet. Mennesker reagerer forskjellig på forskjellige medisiner, men noen av bivirkningene kan være kvalme og svimmelhet. Hvis disse bivirkningene skulle påvirke noen kan det føre til problemer og potensielt utgjøre en fare i feltet, uttaler Farrell til cyclingnews.com, en argumentasjon som samsvarer med Stein Ørns.

Bakgrunn:Proffsyklister misbruker smertestillende stoff

– Absurd for Alexander å bruke stoffet
Belkin tilbyr ikke stoffet til sine syklister, i motsetning til både Garmin og Sky. Stein Ørn utelukket for to uker siden at Alexander Kristoff ville hatt nytte av tramadol.

– Det ville være absurd for Alexander å bruke dette stoffet, ettersom det ville svekke dømmekraften hans. Han er avhengig av gode reflekser og kort reaksjonstid i spurtene. Dette stoffet svekker nettopp det, sa Ørn.

– Vi ville ha foreskrevet det hvis noen hadde en skade som rettferdiggjorde smertestillende stoffer, sier Allan Farrell.

– Vi ville aldri brukt stoffer under trening, uttaler Farrel, som ikke kan tro at noen ville bruke stoffet i treningsøyemed. Stein Ørn omtalte et slikt misbruk av tramadol som inkompetent.

Cyclingnews.com skriver tirsdag at det verserer rykter om at det smertestillende stoffet brukes sammen med koffein, for å motvirke bivirkninger som tretthet. Farrell mener på sin side at det kun kan være anekdotiske tilfeller av et slikt misbruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.