Skylder på Northug

Foto: Antti Aimo-Koivisto (Scanpix)

- Hadde ikke han byttet spor, hadde ikke dette hendt, sier Marcus Hellner.

21.02.10 04:00

WHISTLER (Nettavisen): Med taktikk, kløkt og en enorm laginnsats sikret svenskene seg både gull og bronse under 30-kilometer med skibytte.

Marcus Hellner vant, etter at lagkamerat - og bronsevinner - Jonas Olsson lå ensom i front i 15 kilometer.

- Det var helt perfekt. Det var vel ganske åpenbart at vi kjørte for Johan og forsøkte å dempe farten litt for ham. Jeg synes det fungerte bra, og synes samtidig at det slo positivt ut for meg. Det var lettere å lade opp til avslutningen for min del, sier Hellner til Nettavisen.

Les også: Gullvinneren brakk Northugs stav

Kritisk fase
Gullvinneren var også involvert i et uhell med Petter Northug rundt en kilometer fra mål. Da Hellner, Alexander Legkov og Tobias Angerer var i ferd med å passere Olsson, begynte nordmannen å tape terreng.

Han gikk nemlig 200 meter med ødelagt stav.

Den norske lagledelsen beskrev hele veien hendelsen som ”et hendig uhell”. Hva Northug selv mener, er det ingen som vet. Trønderen nektet nemlig å snakke med noen utenforstående etter løpet.

Med vilje?
I Norge begynte det så å dukke opp skjermdumper fra NRK-sendingen. Bildet viser at svensken tar tak i Northugs stav like før han sier takk for seg i tetgruppa.

Neste gang Mosvik-gutten er i bildet, har han problemer med staven. Klokka viser 1:11:10 på bildet, noe som rimer godt med tidspunktet for den aktuelle hendelsen.

Nettavisen har også gjennomgått opptaket av løpet på nytt. Og selv om man ikke kommer nærmere noe endelig svar ut fra TV-bildene, blir spørsmålet fort:

Var det her Petter Northug brakk staven?

- Det var nok heller skia mi..
Nettavisen viste bildet til Hellner etter at den internasjonale pressekonferansen var unnagjort.

Se bildet her (ekstern lenke)

- Er dette situasjonen staven til Petter blir ødelagt?

- Jeg vet ikke. Det er i så fall fordi jeg dytter ham framover. Det gjør man iblant når man glir inn i andre løpere, svarer Hellner på Nettavisens spørsmål.

- Kan det være nok til å ødelegge staven?

- Nei. Da staven ble ødelagt, var den i kontakt med bakken. Det var nok heller skia mi som gjorde at den gikk i stykker, så det var ikke den situasjonen.

- Hva skjedde i den aktuelle situasjonen?

- Han kjørte inn foran meg. Jeg lå på venstresiden og jeg hadde intet sted å gjøre av meg. Så da viklet vi vel inn i hverandre på et vis. Da knakk han staven. Det var et uhell og det er trist at det skjedde. Ingen fortjener det, men det er slikt som kan skje i idrett.

- Sa ha noe?

- Nei, han fokuserte vel på sitt eget løp, men hadde han ikke byttet spor, så hadde det ikke hendt heller.

Ved stupet
- Ville du gjort noe sånt med vilje?

- Nei, absolutt ikke. Dere må forstå at jeg ikke har lyst til å forsøke å ødelegge for noen. Det som skjedde var et uhell. Sånn er det. Det ser slikt som skjer. Man er nødt til å passe på seg selv også. Det er noe jeg tenker mye på. Dersom folk kjører tett, forsøker man å ikke kjøre i dem. Framfor alt forsøker man ikke å kaste seg foran løpere. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, for jeg var helt ute på kanten.

- Hadde du andre valgmuligheter i den situasjonen?

- Nei, jeg kunne enten hoppe ned i stupet eller kjøre som jeg gjorde

Marcus og Gunde
Sveitsernes landslagssjef Fredrik Aukland så ikke hendelsen selv, men ble informert via radio. Han ser ingen grunn til å mistenke at Hellner gjorde noe ureglementert.

- Det er sånt som skjer. Det er en del av gamet, selv om det selvsagt er kjedelig for den det går utover, sier Aukland.

Svenskene hadde uansett god grunn til å glise. Hellners bragd ga det svenske herrelaget det første, individuelle langdistansegullet siden Gunde Svan vant femmila i Calgary i 1988.

Dessuten smakte det sikkert godt å henvise Northug til en skuffende 11.-plass.

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, jeg er mest fornøyd med å ta OL-gull. Hvem jeg slår, spiller ikke så stor rolle, sier Hellner.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.