RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skøytelegende feiret bursdagen med gamle kompiser

LEGANDARISKE SKØYTEGUTTER: De tidligere nederlandske skøytessene Ard Schenck (70), Kees Verkerk (72) og Jan Bols (70) var samlet over suppegryta på restaurant Lanternen på Hamresanden i Kristiansand tirsdag kveld.
LEGANDARISKE SKØYTEGUTTER: De tidligere nederlandske skøytessene Ard Schenck (70), Kees Verkerk (72) og Jan Bols (70) var samlet over suppegryta på restaurant Lanternen på Hamresanden i Kristiansand tirsdag kveld. Foto: John G. Bernander/Facebook
Sist oppdatert:
- Jeg fikk genever fra Holland, mens norsk røkelaks gikk andre veien, sier jubilanten Kees Verkerk (72).

Det er ikke få OL- og VM-medaljer - og verdensrekorder - gjestene som feiret Kees Verkerk på Hamresanden i Kristiansand tirsdag kveld har hanket inn i løpet av årenes løp.

Savner salt sild
- Fra Holland fikk jeg genever, mens de nederlandske gjestene fikk med seg norsk røkelaks hjem igjen. Jeg ser nå at jeg har fått fem kilo kilo nederlandsk ost også, sier Verkerk til Nettavisen.

- Det er ost, genever og salt sild jeg savner fra mitt fødeland, sier Verkerk, som er gift og bosatt i Norge.

Sammen med Ard Schenk og Jan Bols var Verkerk regnet som de tre store nederlanske skøyteløperne på 1960- og 70-tallet.

VM-VINNER PÅ BISLETT: VM på skøyter i 1972 ble arrangert på Bislett. Her er verdensmesteren Ard Schenk i aksjon.


Gullgutter

Ard Schenck sikret seg hele tre OL-gull i Sapporo i 1972. Han dominerte den internasjonale skøytesporten fullstendig på 1970-tallet. Den meget populære nederlenderen satte hele 18 verdensrekorder, og var den første skøyteløperen som klokket inn på under 15 minutter på 10.000 meter, og under to minutter på 1500 meter.

NYTTÅRSLØP PÅ BISLETT: Her er Kees Verkerk i farta på Bislett i Oslo i 1969.

Kees Verkerk, som er gift med søsteren til tidligere NRK-sjef John G. Bernander, satte åtte verdensrekorder i løpet av karrieren. Han ble OL-mester på 1500 meter i Grenoble i 1968. Han ble også verdensmester i 1966 og 1967.

Jan Bols oppnådde sine beste mesterskapsresultater i 1972, med bronse i både EM og VM. I 1971 vant han det nederlandske mesterskapet, foran sine to kompiser, og var storfavoritt til å vinne EM på hjemmebane. Men slik gikk det ikke. Etter å ha gått to runder på rad med yttersvinger på 5000-meteren ble han diskvalifisert. 

Norske Dag Fornæss vant mesterskapet i Heerenveen.

- Gøy de gangene vi møtes
- Det er alltid kjekt å se igjen gamle kompiser, som også var mine argeste konkurrenter på skøytebanen, sier Verkerk.

Her er Jan Bols i aksjon på isen. Han kjempet seg til bronsemedaljen sammenlagt under verdensmesterskapet på Bislett i 1972.

- Treffes dere ofte?

- Nei, dessverre alfor sjelden. Men det er ekstra gøy de gangene vi møtes, humrer 72-åringen

PS! Her er en skøytequiz:
Hva var spesielt med EM i skøyter i 1967, og hvem ble europamester?

Svaret offentliggjøres her torsdag klokken 12.00

HUP HOLLAND: De norske skøytelegendene Magne Thomassen (t.v.), Roar Grønbold, Fred Anton Maier og Bjørn Tveter var med og feiret Kees Verkerk som fylte 72 år tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere