*Nettavisen* Sport.

Slakter hockeyens bonuskamper

Vålerengas Joakim Sæther i kamp med Spartas keeper Henrik Smångs og Per Tengvert. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Spillere, trenere og ledere i norske hockeyklubber vil fjerne bonussystemet i den norske eliteserien. Helgens bonusrunder kan dermed være de siste.

11.01.06 19:03

Comets svenske trener, Jens Näslund, går lengst i sin kritikk.

- Hele systemet er rett og slett sinnssykt og praktiseres ikke andre steder enn i Norge. Systemet har vist seg å slå helt feil de siste årene, det skaper ikke annet enn urettferdighet i ligaen, mener han.

- Fjernes nok snart
Knut Jørgen Stubdal, trener og sportssjef i Vålerenga, er enig med sin svenske trenerkollega.

- For noen år siden var disse bonusrundene en grei løsning, først og fremst fordi Vålerenga og Storhamar dominerte serien så til de grader. Men situasjonen er nå rimelig forandret, serien består av flere jevngode lag og bonusrundene kan derfor bare virke forstyrrende og ødeleggende, sier han.

Og bonussystemet kan nå gå mot slutten. Kanskje er helgens runde det siste vi ser til de omstridte kampene.

- Jeg er usikker på om et slikt vedtak kan settes i kraft på så kort tid. Men jeg tipper det er fjernet enten før neste sesong eller sesongen etter det, sier Stubdal

Ifølge Jon Haukeland, sportssjef i Norges ishockeyforbund, er dette en bestemmelse som må tas i samarbeid med klubbene selv.

- Dette evalueres hvert eneste år, og foreløpig har vi fått få negative tilbakemeldinger fra klubbene i eliteserien, sier han.

- Latterlig
Haukelands påstand er litt vanskelig å forstå dersom man tar utgangspunkt i de personene TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med. Samtlige er enige i at bonussystemet bør avvikles snarest mulig.

- Helt latterlig, mener Vålerengas Anders Fredriksen.

Han mener det er nok kamper som det er.

- Vi spiller nærmere 40 kamper hver sesong. Slik det er nå, mener jeg at det blir for mange kampdager og for liten fokus på trening og restitusjon etterpå. Disse bonusrundene ble jo innført for å å gjøre serien jevnere, men per dags dato virker det jo nesten motsatt, sier han.

Storhamars landslagsspiller Mads Hansen, er også forferdet over det gjeldende systemet.

- Man får en liten pekepinn på hvor urettferdig bonusrundene er når man ser at Lillehammer ser ut til så vidt å ta seg til sluttspill på grunn av 20 poeng tatt mot Manglerud/Star, sier han.

Petter Salsten, sportssjef Storhamar:

- Det fyller ikke lenger sin funksjon, og vil bli tatt opp til evaluering etter sesongen. Forhåpentligvis er helgens bonusrunde den siste vi ser i norsk hockey, sier han.

- Utelukker ingenting
Markedssjef og tidligere toppspiller i Stjernen, Ørjan Løvdal, og daglig leder i Sparta, Tore Jobs, er enig med de overnevnte. Stjernens Reidar Sundt, er derimot litt mer tilbakeholden.

- Jeg har vanskelig for å uttale meg om dette temaet. Vi får ta en evaluering etter sesongen der vi får bestemme om systemet skal fjernes eller om det skal erstattes med noe annet, sier han.

Tidligere nevnte Jens Näslund, forteller at han heller kunne tenkt seg et system ala Sverige, der bonuskampene spilles mellom lokale lag. Det vil i praksis si at Comet ville møte Sparta og Stjernen i hver eneste bonusrunde.

- Dette vil gi økte inntekter for klubbene og dermed større profesjonalisering av den norske ligaen, sier han.

Sportssjef i ishockeyforbundet, Jon Haukeland, er totalt uenig i Comet-trenerens argument.

- Hvem skal da Trondheim møte? spør han.

Haukeland er veldig vag på hvor vidt helgens bonusrunde kan bli den siste.

- Dette er ikke noe ishockeyforbundet bestemmer på egenhånd. Vi får ta en diskusjon med eliteserieforeningen etter sesongslutt. Dersom klubbene ønsker en avvikling av bonusrundene, skal vi ikke utelukke at det blir en realitet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.