RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix

Slakter norsk talentutvikling

- Enkelte fotballtalenter vet knapt hva veggspill er, mener Tor Thodesen.

SANDEFJORD – VIKING 4-1:

SANDEFJORD (Nettavisen): Tor Thodesen er ikke imponert over den fotballfaglige ballasten til flere norske fotballtalenter.

Med 4-1 hjemme mot Viking søndag kveld, burde en ellers hardt presset Sandefjord-trener være alt annet enn misfornøyd. Likevel la ikke Thodesen skjul på at han har arbeidslista full, også i ukene fremover.

- I dag slet vi oss ut med å reparere for egne feil. Men når det er sagt, så tok vi jobben på alvor, og vant på innsatsen. Vi har fremdeles en del å gå på med tanke på ferdigheter.

Og med ferdigheter mener treneren det best banale innenfor fotballen; Pasninger, mottak og skudd.

- Tippeligaen ikke frisk
- Det har vært en debatt den siste tiden om nivået på norsk toppfotball. Jeg er helt enig i at pasienten norsk Tippeliga ikke er helt frisk. Men det er ferdigheter som må til for å øke nivået, og ikke nødvendigvis spillestilen hos det enkelte lag.

Det bringer han over på det omdiskuterte temaet norsk talentutvikling.

- Norsk idrett er grasrotbasert. Men vi må slutte å snakke om at vi ikke skal toppe lag etc. Norsk fotball må forbedres over en 10-årsperiode, men det nytter ikke å begynne med dette første når spillerne går på videregående skole, sier treneren og fortsetter:

- Vi blir presentert for tippeligaspillere i dag som har store fotballfaglige hull og mangler i sine ferdigheter. Mange har ikke den verktøykassa og de begrepene som trengs, sier Thodesen og illustrerer:

- Enkelte vet knapt hva veggspill er.

Og løsningen?

- Vi må profesjonalisere barnefotballen.

Kvalitetsøkning
Thodesen er klar i sin tale, og forberedt på reaksjoner både fra forbund og resten av Idretts-Norge.

- Jeg er ikke den første som mener dette. Fotballen har den fordelen at vi har et enormt tilfang av spillere. Men, vi må passe på at dette ikke blir en sovepute som bremser utviklingen av toppspillere. Dagens organisering av norsk barne- og ungdomsfotball er en refleksjon av måten samfunnet er bygget opp på. Dette handler ikke om å kutte tilbudet til de som ikke har ambisjoner, det handler om å øke kvaliteten i norsk toppfotball, sier treneren og avslutter:

- Om 10 år har vi definitivt høyere basisferdigheter i Sandefjord Fotball. Jeg kan si så mye som at ting er på trappene.

Hva synes du om talentutviklingen i norsk fotball? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere