BEITOSTØLEN (Nettavisen): Før helgens åpningsrenn på Beitostølen har TV2s langrennsekspert Petter Northug jr gått hardt ut mot det norske landslaget. I et intervju med VG gjør den tidligere skistjernen det klart at han mener flere av dagens landslagsutøvere mangler både reisevilje og sult.

Northug mener at de eldre løperne på laget styrer premissene rundt samlingsopplegget, fordi flere må ta hensyn til familien.

– Jeg vil at et elitelag er sultne utøvere som ikke er redd for å være bortreist i tre-fire uker. Det skal ikke ha noe å si, så lenge du skal vinne den medaljen, det gullet. Sultne utøvere tar ikke sånne familiære hensyn, har Northug uttalt til VG.

– Litt komisk

Hans tidligere lagkamerat Emil Iversen flirer over uttalelsene når Nettavisen møter han på et pressetreff dagen før sesongåpningen.

– Det er litt komisk å høre han si, det er tynne påstander, det å si at vi ikke vil reise. Vi har jo forklart dette med høyde gang på gang. Det har ingenting med at vi ikke vil ut å reise å gjøre, jeg vet ikke hvor han tar det fra.

Han fortsetter:

– Det har ingenting med realiteten å gjøre, det er skivebom. Men sånn er det vel å være ekspert, det er ikke alltid ting stemmer overens med realiteten.

Debatten rundt høydetrening og Johannes Høsflot Klæbos opphold i USA har skapt en rekke overskrifter i år. Mens Klæbo har dratt til høyden, har resten av landslaget blitt værende hjemme, både sprint og distanseløperne.

Iversen forklarer at det ikke handler om familiære hensyn, men at de rett og slett ikke ønsker seg til høyden i samme grad som det den fremste norske langrennsløperen har villet.

Les også: Satt ut av responsen etter sjokkbeskjeden: – Første gang jeg hører det

– Aldri vært et «issue»

Iversen forklarer at Klæbo er en av grunnene til at han ikke har ønsket å tilbringe mye tid i høyden, nettopp fordi skistjernen leverte knallsterke prestasjoner også da han nærmest utelukkende tilbrakte tid i lavlandet.

– Det var vel det året Johannes slo gjennom i Ruka, at jeg og Sundby satt på flyet hjem fra et langt og godt høydeopphold, hvor vi hadde gjort det vi skulle. Det ble mitt desidert dårligste år i Kuusamo, sier Iversen for å understreke at høyde ikke nødvendigvis er det beste for alle.

Klæbo tilbrakte som kjent mye tid i Park City i Utah denne sommeren. Der fikk han tilbringe 27 dager på drøyt 2000 meter over havet.

– Johannes vil prøve litt høyde fremover nå og det er helt greit, men han har ikke bygd sin enerstatus og sine unike resultater på grunn av høydetrening. Han har ikke vært i høyden før nå de siste to årene og han har levert mye bra resultater før det, mener Iversen.

Iversen mener de resterende landslagsgutta har vært samstemte på at de ikke ønsker å tilbringe tid i høyden på lik linje med Klæbo. Såkalte familiære årsaker, som Northug kaller det, mener han ikke er et problem.

– Jeg har vært på laget i fem, seks år nå og det har aldri vært et «issue». Vi har hatt reiserestriksjoner på grunn av covid, det har vi hatt, men utenom det så har vi gjort det vi har hatt mest troen på som lag.

Han fortsetter:

– Jeg må bare beklage, men der bommer han. Han har bommet før og vil sikkert bomme igjen.

Avviser Northug-påstander

Regjerende verdensmester Hans Christer Holund har i likhet med Iversen fått med seg uttalelsene til Northug. Holund avviser at valget om å droppe høydeopphold skyldes hans egen familiesituasjon, men mener derimot at han får mer igjen for å trene i lavlandet.

– Jeg har ført statistikk på det og ser at jeg har prestert best i de årene jeg har trent i lavlandet. Det er grunnen til at jeg trener i lavlandet. Det har ingenting med familien å gjøre, sier Holund til Nettavisen.

33-åringen er imidlertid positiv til at det bør tilrettelegges for at yngre løpere kan få prøve seg i høyden slik at de kan konkludere hva som passer best for dem.

– For min egen del har jeg testet det ut og presterer bedre ved å trene i lavlandet. Enkelt og greit, sier Holund.

Les også: Østberg om veien tilbake: – Vanskelig å forklare folk hvor krevende det har vært og er

– Litt ironisk

Til tross for at Iversen beskriver Northug-uttalelsen som en skivebom, har han stor tro på kompisen som både langrenns -og skiskytterekspert. Skiskytterdelen er nytt av året.

– Det er litt ironisk det, men han har jo skutt mye fra ofte. Men han kan jo mye om idrett og er jo godt over snittet skinerd. Han er jo veldig glad i å lage overskrifter, så jeg tror det kan bli bra, skryter Iversen.

31-åringen forteller likevel at han ikke sender melding til Northug dersom han er i uenig i noe han sier om han eller lagkameratene. Det gjorde han heller ikke etter at den tidligere skikongen langet ut mot dem onsdag.

– Det gjør meg absolutt ingen ting. I hvert fall ikke når det er såpass langt unna sannheten, her er han helt på jordet. Vi tenker ikke så mye på det, det er sånn det er å være ekspert, man skal mene litt om forskjellig.