*Nettavisen* Sport.

Slakter Torino-seremoniene

Foto: (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Landslagsledelsen i skiskyting reagerer kraftig på at utøverne må bruke omtrent en hel arbeidsdag på medaljeseremoniene i Torino-OL.

25.01.06 13:31

Etter OL-konkurransene i San Sicario har den italienske organisasjonskomiteén TOROC lagt opp til et medaljeopplegg som stjeler rundt åtte timer av utøvernes «arbeidsdag».

- Grunnen til at vi reagerer på dette, er at det alt for lang tid. Etter konkurransene vil vi at utøverne skal få tid til å dusje, spise og roe seg ned og ikke reise rett til medaljeseremoniene, forteller skiskytternes landslagssjef, Arne Idland, til TV 2 Nettavisen.

Nå har landslagsledelsen sendt et brev til det internasjonale skiskytterforbundet IBU og organisasjonskomiteén TOROC der de reagerer på opplegget.

- Brevet har vi sendt med kopi til IBU, samt de tre andre store nasjonene i skiskyting - Frankrike, Russland og Tyskland, og bedt dem reagere på dette, sier Idland.

Får med seg andre nasjoner
Og legger til:

- Informasjonansvarlig Halvor Lea sendte dette brevet på våre vegne, og det er underskrevet av toppidrettssjef Jarle Aambø.

Idland forteller at også andre nasjoner har reagert kraftig på medalje-opplegget.

- Jeg diskuterte dette med lederne for andre nasjoner nå i Anterselva, og også de ristet på hodet og syntes dette er håpløst, sier landslagssjefen.

Da landslagsledelsen sammen med skiskytterstjernene sa ja til Torino-seremoniene for halvannet år siden, gikk de med på at at de kunne tåle to timers kjøring hver vei for å få en stor opplevelse.

Tilbake ved midnatt
Men nå viser det seg at Torino-seremoniene kan komme til å ta kapre over åtte timer av utøvernes «arbeidsdag» - like etter at de har gjennomført knallharde konkurranser.

Ole Einar Bjørndalen og de øvrige stjernene på skiskytterlandslaget risikerer å ikke være tilbake på hotellet før tidligst etter midnatt - ofte dagen før en ny OL-konkurranse.

- Det var først snakk om at det kunne ta halvannen time, og vi hadde også forståelse for at det kunne ta litt lengre tid, så vi sa maks to timer. Det var en av premissene for at vi sa ja medaljeseremoniene. Men nå er det snakk om åtte timer, med konkurranse i forkant. Det sier seg selv at det kan bli veldig sent, det er mange som skal ha sitt når en løper vinner medalje i OL, sukker Idland.

SLIK BLIR MEDALJE-OPPLEGGET FOR SKISKYTTERNE I OL:

* Oppmøte 16.00 på arenaen.

* Avreise San Sicario kl. 16.15.

* Ankomst Torino senest kl. 19.00, en time før utdelingen.

* Medaljeseremoni 20.00 (kan drøye ganske lenge hvis ikke skiskyting er første øvelse)

* Hjemreise San Sicario rundt 21.30.

* Tilbake på hotellet i verste fall rundt midnatt.

Kilde: NTB

Boikott uaktuelt
- Blir det bli aktuelt å boikotte medaljeseremonien om arrangørene ikke endrer opplegget?

- Nei, vi kommer ikke til å droppe den. Det er viktig med en ordenlig medaljeseremoni når det er OL det er snakk om. Vi jobber bare for å få til en smidigere løsning, svarer landslagsjefen.

- Sånn sett burde også pressen reagert på dette. Det blir ikke mye tid til å snakke med utøverne når de må rett fra konkurranse, til dopingkontoller og lignende og så rett til Torino-seremoniene. Med tanke på at de også skal stille i diverse TV-studio om kvelden, blir dette et problem, påpeker han.

Ifølge Halvor Lea er også brevet fra Olympiatoppen oversendt den internasjonale olympiske komité (IOC).

- IBU fattet i fjor en beslutning på helt feil grunnlag. Grunnen til at brevet også går til IOC, er at vi mener de ikke kan overlate denne saken til TOROC. Her må IOC rydde opp, sier Lea til NTB.

Vurderte helikoptertransport
Arne Idland sier at de også vurderte å frakte utøverne med helikopter til og fra medaljeseremoniene - men fikk nei av sikkerhetsmessige årsaker.

- Vi har undersøkt litt rundt dette, men det er ikke mulig på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Dessuten kan vi ikke basere oss på dette, med tanke det kan bli dårlig sikt oppe i fjellene, sier han.

Landslagssjefen påpeker imidlertid at problemene kun vil oppstå om Norge tar medalje.

- Det er viktig å få frem at vi ikke har tatt noen medaljer på forskudd. Grunnen til at vi reagerer på dette er at vi ønsker et opplegg som passer alle, både for franske, russiske og tyske løpere. De som tar medaljer blir slitne av det opplegget som det er lagt opp til nå, understreker han.

Forventer endringer
Idland forventer at organisasjonkomiteén TOROC kommer frem til en bedre løsning.

- Nå avventer vi en meldig fra TOROC, og forventer vi får en beskjed før lekene starter. Det er bedre å ta det opp nå, enn under mesterskapet. Men vi kommer ikke til å kjøre et solo-løp for å påvirke i forkant. Også andre nasjoner har reagert på dette, og det kommer helt sikkert brev fra utenlandske forbund også, konstaterer skiskytter-sjefen.

- Hva gjør Dere om TOROC ikke endrer på dette?

- Da kan vi ikke gjøre annet enn å forholde oss til opplegget som det er lagt opp til. Skjer dette, blir det jo likt for alle, poengterer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.