PLANICA (Nettavisen): – Det er en brutal fiasko for arrangørene, og delvis for FIS. Det var ikke for disse scenene Planica fikk tildelt VM. Det kjennes ut som om man er på Skandinavisk cup i Rovaniemi når man ser publikumstrykket her. Det er jævlig trist.

Det sier Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson til Nettavisen.

Den avsluttende femmila i VM i Planica er for mange ski-VMs store høydepunkt, men det så ikke slik ut utifra hvor mange tilskuere som tok turen.

Det var glisne tribuner, akkurat som det har vært gjennom hele mesterskapet. Den sedvanlige VM-stemningen har det vært lite av i Planica.

– Det har ikke føltes som et VM en eneste dag, synes Pettersson.

Les også: VM-vinneren om bråket: – Det fucker med relasjoner

– Mislyktes med mye

Adressas sportskommentator Birger Løfaldli er enig med sin svenske kommentator-kollega. «Meget skuffende» er hans dom over de glisne tribunene.

– Noen dager er det så lite folk at det er riktig å bruke ord som stusslig og nesten pinlig. Jeg synes på en måte litt synd i arrangørene som har jobbet så lenge for å få til det her og så blir det sånn, men samtidig så har de tydeligvis mislyktes med mye, sier han til Nettavisen.

Calle Halfvarsson har gått fem løp i VM, men heller ikke han har kjent på VM-følelsen i Planica.

– Det er litt trist at det ikke er så mye folk her. Det er vel ingen skikkelig VM-følelse, sier han til Nettavisen.

Les også: Iversen gir opp landslaget

– Et stort minus

De lave tilskuertallene i Planica står i sterk kontrast til forrige ski-VM med publikum. Det var i Seefeld i 2019, og der krydde det av tilskuere.

Flere har pekt på en lite smart billettstrategi av arrangørene og for dyre billetter som årsaker til at ikke flere folk har tatt turen til Planica.

Les også: Var bitre fiender – nå kommer Northug med overraskende melding

Løfaldli påpeker også at billettstrategien har blitt trukket fram, men han stusser også over hvor få barnefamilier som har vært til stede på stadion i Planica.

– Vi ser nesten ikke unger her. Det er et veldig høyt alderssnitt. Det er også et stort minus, vil jeg si. Ikke bra, sier han.

– Folk har ikke råd

Pettersson tror en trangere økonomi for folk flest er den største grunnen til at det ikke har vært flere folk i Planica.

– Det er bare å se på strømregningen hjemme. Det er sånne tider nå, og folk har ikke råd til å reise på slikt. På ett vis kan man tenke det er litt fint, men da hadde jeg håpet at det hadde blandet seg med publikum fra andre land eller fra Slovenia, sier han.

– Det kommer til å være et problem det her. Og det blir ikke bedre når man ser på resultatlistene. Hvorfor skal noen fra andre land enn Norge, Sverige og eventuelt Finland reise hit? Det finnes ikke så mye å glede seg over for noen. Det er naturligvis et problem, sier Pettersson.

Løfaldli tror VM-arrangørene nå kan vente seg et lite oppvaskmøte med FIS.

– En ting er at det er dårlig for arrangørene, men det er også dårlig for skisporten. Det er et svakere produkt for de som er her, men også for TV-bildene, sier han.

Les også: Karlsson slår tilbake: – Jeg er ikke normal

Optimistisk VM-sjef

Etter søndagens femmil tok arrangørene av VM i Trondheim i 2025 over stafettpinnen fra Planica. Åge Skinstad er sjef for arrangementet, og han tror ikke de vil ha store problemer med å få folk til å komme og se på VM i Granåsen.

Også han har lagt merke til at det har vært lite folk på tribunene i Planica.

– Jeg tror nok de hadde håpet på enda flere skandinaviske gjester. Det var kanskje noe de ikke lyktes helt med, sier han til Nettavisen.

Sist gang det var VM i Norge ble det en folkefest i Holmenkollen. Skinstad har troen på at det samme vil skje i Trondheim i 2025.

– Vi tror vi skal klare å begeistre folk fremover, sånn at folk har lyst til å komme på ski-VM. Det bruker å være brukbart med folk på internasjonale mesterskap i Norge. Og så må vi sørge for at det er artig å være på skirenn, sier han.